horecplatform mail x
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Actua
Nederlands voedingsadvies vernieuwd: geen smoothies, minder vlees en meer noten

De Schijf van Vijf, de Nederlandse tegenhanger van onze Belgische voedingsdriehoek, heeft een nieuw jasje gekregen. Want ook voedingsadviezen staan nooit stil, en er is weer heel wat veranderd sinds de vorige update. Opvallend is vooral het advies om meer peulvruchten te eten en versgeperst fruitsap te laten staan. http://www.hln.be/hln/nl/14/Nina/article/detail/2656308/2016/03/24/Nederlands-voedingsadvies-vernieuwd-geen-smoothies-minder-vlees-en-meer-noten.dhtml

 

 Actua
Vleesverbruik blijft verder dalen

Tussen 2005 en 2014 at de Belg elk jaar gemiddeld 0,9 kg minder vlees dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit de Bevoorradingsbalansen Vlees van de algemene directie Statistiek van de Federale Overheidsdienst Economie.

 

 

 

Lees meer


Actua
Grootste installatie zonnepanelen te Spa Monopole

Spa Monopole plaatst 8260 zonnepanelen, de grootste fotovoltaïsche installatie van Wallonië
Na zowat 1.000 zonnepanelen (2.450m² oppervlakte) te hebben geplaatst op zijn bottelingsite Bru-Chevron, heeft de groep Spadel 8.260 fotovoltaïsche modules op 26.000 m² dak van zijn bottelarij Spa Monopole geplaatst. Dit is meteen de grootste installatie van zonnepanelen op een industrieterrein in Wallonië. Beide sites beschikken samen over 28.450 m² zonnepanelen met een jaarlijkse productie van 2,1 miljoen kWh.

 

Lees meer


Actua
Bericht Gaia over mishandelde paarden ongegrond

Het paardenvlees uit Zuid-Amerika dat verkocht wordt in de Belgische supermarkten is afkomstig van mishandelde dieren, zegt dierenrechtenorganisatie Gaia. Ze roept de supermarkten op om dit vlees niet langer te verkopen. Volgens Febev is er in Zuid-Amerika heel veel verbeterd, mede onder druk van de lastenboeken die aan de verkopers worden opgelegd.

 

 

 

Lees meer


Hygiëne
Broodjes kebab teruggeroepen wegens listeria

Vleems Food in Emmen roept uit voorzorg Flemmings Kebab Sandwich met knoflooksaus terug. Bij onderzoek van het bedrijf is gebleken dat in enkele van deze producten de listeria-bacterie zit. Het gaat om verpakkingen met de houdbaarheidsdata 21 april 2016 en 26 april 2016.

Lees meer


Hygiëne
Extra onderzoek in dossier rond Slachthuis Genk voor EHEC-bacterie in rundvlees

De rechter beval maandag, op vraag van het openbaar ministerie, extra onderzoek naar de opgestelde processen-verbaal en nazicht van het verslag van FAVV in het dossier rond de uitbraak van de EHEC-bacterie in besmet rundvlees afkomstig van Slachthuis Genk. Dit zorgde ervoor dat 24 mensen zwaar ziek werden. Vier van hen zweefden tussen leven en dood.
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160321_02194560

 

 Leveranciers
Meettechniek passive sampling hulp om verontreiniging drinkwater te voorkomen

Deltares heeft in opdracht van de provincie Noord-Brabant de 'passive sampling’ techniek, die al veelvuldig wordt gebruikt in oppervlaktewater, doorontwikkeld en getest voor de monitoring van de kwaliteit van grondwater. Het blijkt dat je met deze methode milieuvreemde stoffen eerder kunt detecteren dan met reguliere bemonstering. http://www.agripress.be/start/nieuws/9-41/nlNieuwe voedingsproducten
Franken Agro lanceert de Postelse Kaaskroket

Na het succesverhaal van het Postelgr@s, de superdunne verse frieten, gaat Franken Agro verder op de ingeslagen weg. Onder de vlag van het ‘Fresh-from-the-Farm’-label dat ze nu ongeveer een half jaar hanteren, lanceerden ze gisteren de Postelse Kaaskroket.

Lees meer


Onderzoek
Vlaanderen investeert fors in onderzoek varkenshouderij

De komende vier jaar trekt Vlaanderen ruim 2,5 miljoen euro uit voor onderzoek in de varkenssector. De financiering komt niet meer van het IWT maar van diens opvolger VLAIO, het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen. Eén project focust op een betere smaak en kwaliteit van het vlees, een tweede mikt op een sectorbrede verbetering van de voederconversie van de dieren, een derde bekijkt een meer duurzame drinkwaterbron. ILVO is betrokken bij alle drie de projecten. http://www.vilt.be/vlaanderen-investeert-fors-in-onderzoek-varkenshouderij

 Organisaties
VLAM reorganiseert exportcel met nieuw team Frankrijk

Ondanks de speurtocht naar nieuwe, verre afzetmarkten blijven onze buurlanden met grote voorsprong de belangrijkste bestemmingen voor onze landbouwproducten. Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) onderhoudt dan ook nauwe banden met buitenlandse handel en pers, en stelde zopas een nieuw team aan dat de relaties met Frankrijk en Zuid-Europa behartigt, met Brussel als uitvalsbasis. 18 procent van de uitvoer van Belgische agro- en voedingsproducten gaat naar Frankrijk. http://www.vilt.be/vlam-reorganiseert-exportcel-met-nieuw-team-frankrijkVoedingsproducenten
Vleesindustrie moet instaan voor de verplichte digitale aanwezigheidsregistratie

Sinds dit jaar moet de vleesindustrie instaan voor de verplichte digitale aanwezigheidsregistratie. Daarmee wil de regering sociale dumping tegengaan. Staatssecretaris voor fraudebestrijding Bart Tommelein ging daarom vandaag een kijkje nemen bij Westvlees in Westrozebeke.

Lees meer


Voedingsproducenten
McCain mag Ad van Geloven overnemen

p 3 maart ontving de Autoriteit Consument en Markt (ACM) van buurland Nederland een melding dat McCain, een onderdeel van de McCain Foods Group, de intentie heeft Comidas Holdings 2, de houdstermaatschappij van Ad van Geloven, Van Lieshout Snacks en Mora Productie over te nemen.

 

 

Lees meer


Voedingsproducenten
Aantal chocolatiers op vijf jaar tijd verdubbeld

Het aantal Belgische chocolatiers is op vijf jaar tijd verdubbeld. Dat besluit zelfstandigenorganisatie NSZ uit gegevens van de FOD Economie. Eind 2009 was sprake van 259 chocolatiers. Intussen zijn dat er 543. Ondanks de stijging zou niemand gewag maken van een dalende verkoop.

 

 

 

Lees meer


Voedingsproducten
Niet te veel arseen in rijstwafels

In rijstwafels zit niet te veel arseen. Het ligt onder de wettelijke norm die sinds januari geldt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht 37 pakken met rijstwafels. Op 1 na voldeden alle 37 monsters aan de norm.

 

 

 

 

Lees meer


Wetgeving
Grote Amerikaanse voedingsconcerns vermelden aanwezigheid van ggo's in producten

Na General Mills en Campbell willen ook de Amerikaanse voedingsconcerns ConAgra Foods, Kellogg en Mars hun producten met daarin genetisch gemodificeerde organismen van speciale labels voorzien.

Lees meer


Wetgeving
Europees Parlement wil herkomstland op etiket van vlees en melk

De commissie Voedselveiligheid in het Europees Parlement heeft opnieuw een niet bindende resolutie aangenomen waarin gepleit wordt voor de invoering van verplichte land van herkomst etikettering van vlees en melk. De voorstanders stellen dat verplichte etikettering helpt het vertrouwen van de consument in voedingsmiddelen te behouden omdat de voedselketen transparanter wordt.
http://www.nieuwsgrazer.nl/15gJN/IEpa

 

 Wetgeving
Lidstaten vragen nieuwe opslagregeling varkensvlees

In afwachting van het hernemen van de export van varkensvlees naar Rusland stellen verschillende lidstaten van de Europese Unie voor om een nieuwe particuliere opslagregeling in te stellen als antwoord op de diepe crisis die de varkenssector doormaakt. Ook zijn er voorstellen ingediend om een onafhankelijk instituut op te richten dat de transparantie op de varkensmarkt moet verbeteren, naar het voorbeeld van het Milk Market Observatory. Dit zijn een aantal voorstellen die zijn ingediend naar aanleiding van de Landbouwraad van 14 maart.
http://www.vilt.be/lidstaten-vragen-nieuwe-opslagregeling-varkensvlees

 
Contacteer ons

Food Industry
een uitgave van evolution media group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@foodindustry.be


Site in beweging