horecplatform mail x
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Actua
B&O Bakkerij Techniek introduceert innovatieve planeetmenger

De planeetmenger die echt kan kneden
Vanuit de markt was er veel vraag naar een planeetmenger die tegelijkertijd ook te gebruiken is als spiraalkneder. Vrijwel geen enkele planeetmenger is hiervoor gemaakt maar deze Steno wordt in een handomdraai getransformeerd in een kneder. Dit is uniek in de markt en B&O Bakkerij Techniek heeft het genoegen om deze machine aan u te presenteren.

 

 

Lees meer


Actua
Fountain schrijft terug zwarte cijfers

Koffieautomatenverdeler Fountain is terug op het juiste pad. Ondanks een lichte daling van de omzet kon de Waalse specialist in warme dranken terug winst boeken.
Boekjaar 2015 werd afgesloten met een winstje van 204.000 euro, ondanks een lichte omzetdaling van 1,9 procent tot 30,5 miljoen euro. Ter vergelijking, over 2014 boekte Fountain een monsterverlies van 15,3 miljoen euro.

 

 

 

 

Lees meer


Actua
Groente- en fruitbestedingen stegen in 2015

Groente- en fruitbestedingen stegen in 2015. De bestedingen van verse groenten en vers fruit in België stegen vorig jaar sterker dan gemiddeld in de globale voedingsmarkt. De stijging was groter bij fruit dan bij groenten. De hogere gemiddelde winkelprijs van  verse  groenten  en vers fruit  ligt  aan  de  basis  van  de  hogere  bestedingen.

 

 

Lees meer


Actua
Leffe: al of niet abdijbier

Volgens Henry Vazquez verdient Leffe de titel 'abdijbier' niet, en moest hij onterecht te veel betalen voor zijn Leffe. Toen Vazquez ontdekte dat zijn ‘abdijbier’ eigenlijk uit de brouwerij van AB InBev in Leuven komt, trok hij naar de rechter in Miami. Volgens Vazquez ‘misleidt’ AB InBev zijn klanten met verwijzingen naar de abdij. Door die ‘misleidende verpakking’ zouden Amerikaanse Leffe-drinkers te veel betalen. Het is afwachten of de Amerikaanse rechtbank die redenering volgt. Dat Leffe een abdijbier is, komt niet zomaar uit de marketingkoker van AB InBev, maar is een officiële erkenning die de Unie der Belgische Brouwerijen verleent aan bieren die gelinkt zijn aan een abdij, of die nog bestaat of niet, die royalty’s betalen aan die abdij of een afgeleide stichting en waarbij de abdij zeggenschap heeft over de reclamecampagnes voor het merk. ‘Leffe voldoet aan die voorwaarden’, zegt AB InBev.
[Bron: De Tijd]Actua
Greenyard Foods sluit magazijn in Oevel

Marleen Vaesen, CEO van Greenyard Foods, verwacht door de verhuis van de logistieke activiteiten van Ben Fresh van Oevel naar Sint-Katelijne-Waver op termijn netto banen bij te creëren. De reden voor de sluiting is tweeledig, zegt Vaesen. 'Om te beginnen is de vestiging in Oevel eenvoudigweg te klein geworden. In Sint-Katelijne-Waver is er meer ruimte en hebben we ook de logistieke expertise om de activiteiten verder uit te bouwen met onder meer een uitbreiding van het gamma.'
Daarnaast is Oevel, langs de E313 tussen Geel en Herentals, vanuit logistiek standpunt eerder ongunstig gelegen. 'Ons logistieke centrum in Sint-Katelijne-Waver is veel centraler gelegen om de franchisewinkels van de supermarktketens goed te kunnen bedienen', aldus nog Vaesen. [Bron: De Tijd]Actua
43 banen bedreigd bij Veurne Snack Foods

Bij Veurne Snack Foods, dat deel uitmaakt van voedingsgroep PepsiCo, staan 43 banen op de helling. Het bedrijf gaat zijn huidige verpakkingslijn automatiseren.
Op een buitengewone ondernemingsraad kregen de vakbonden midden april te horen dat 43 van de 87 inpakkers mogelijk eind dit jaar hun job zullen verliezen. Volgens moederbedrijf PepsiCo is de herstructurering in de inpakafdeling van Veurne Snack Foods – waar voornamelijk chips worden verpakt - nodig om het bedrijf zijn concurrentiekracht te laten behouden. [Bron: Belga]Actua
Vis profiteert van gezond imago'

Eind april –tussen 26 en 28 april 2016 - vond in Brussel Seafood Expo plaats, de grootste visbeurs ter wereld. Dit jaar stonden er 1.664 visbedrijven uit 80 landen. Zo'n 26.000 mensen uit 140 landen zakten naar Brussel af. Die bezoekers waren professionals, onder wie inkopers van 's werelds grootse supermarktketens en horecaspelers. Heel wat klanten lieten weten dat ze niet kwamen', vertelde Lieke Vervoort, woordvoerster van de beurs Seafood. Volgens de organisatie heeft 5 procent van de bezoekers afgezegd. De standhouders die wel kwamen, werden extra scherp gecontroleerd. Aan de ingang moest iedereen zijn tas openen en door een metaaldetector lopen.

 

 

 

 Actua
Europa vindt geen definitie voor gezond voedsel

 'Goed voor hart en bloedvaten.' Of: 'Rijk aan vezels.' Dergelijke slogans sieren steeds vaker de verpakkingen van voedingsproducten. De Europese Commissie heeft regels uitgeschreven voor het gebruik van die slogans, maar ze slaagt er niet in ze in te voeren. Het lobbywerk vanuit de sector en door de lidstaten is te sterk. Mag men brood aanprijzen als een bron van vezels als dat brood tegelijk veel zout bevat? Mag men kaas aanprijzen als een bron van calcium als die kaas ook veel zout en dierlijke vetten bevat? Over dat soort vragen wordt nu al enkele maanden geruzied. Normaal had het Europees Parlement rond deze tijd moeten stemmen over de toepassing van de regels inzake voedingsprofielen en gezondheidsclaims, maar de verwachting is dat het dossier niet rond raakt voor de verkiezingen.
Bron: De TijdActua
Brand industriële bakker is aangestoken

De brand die een klein jaar geleden Lantmännen Unibake in Londerzeel verwoestte, blijkt aangestoken te zijn. De voormalige Pastridor-fabriek ging in juni 2015 in vlammen op, nadat een vrachtwagen vlak bij het gebouw in brand vloog. Eerst leek het erop dat de vrachtwagen vlam vatte door een technisch defect, maar na onderzoek blijkt er niks mis te zijn geweest met de truck. “Het parket Halle-Vilvoorde concludeert dat het om brandstichting gaat”, meldt De Standaard. Dat een maand voor de brand bij Lantmännen Unibake brand werd gesticht bij een nabijgelegen bedrijf, sterkt het parket in zijn conclusie. Na de brand besliste de directie om de fabriek weer op te bouwen. Lantmännen Unibake is het nummer twee in Europa in industriële bakkerijproducten en is in België onder meer bekend van de merken Pastridor en Schulstad. In ons land boekt het bedrijf, dat hier drie fabrieken heeft, een omzet van 130 miljoen euro.
Bron: De TijdBeursnieuws
Automatica 2016 - 21 t.e.m. 24 juni in München

Automatica, dat van 21 t.e.m. 24 juni in het Duitse München wordt georganiseerd, is het leidende Europese innovatieplatform voor robotica en automatisatie op het hoogste niveau. Hier gaat de gehele industrie heen om toekomstgerichte automatisatieoplossingen te vinden. Automatica voegt belangrijke know-how en producten toe om te blijven wedijveren in de automatie- en (robot)industrie 4.0. Meer informatie over Automatica vindt u op http://www.automatica-munich.com Voor een overzicht van de producten in de hallen is een plattegrond beschikbaar http://media.nmm.de/86/hallenplan_11042016_28535686.pdf.
Op deze http://media.nmm.de/86/hallenplan_11042016_28535686.pdf kunt u zich registeren en uw toegangskaart online bestellen.Distribution
Vlaamse start-up stuurt verse voeding met pakjesdienst

Verse voeding online bestellen, is voor de meeste Belgen nog een brug te ver. De voormalige Bpost-manager richtte vorig jaar Sprintpack op, een bedrijf dat logistieke diensten verleent aan de groeiende e-commercesector. Vandaag haalt de klant online bestelde boodschappen vaak nog zelf af, maar Somers verwacht dat thuislevering meer en meer de norm wordt. Inzake de koeling van verse voeding heeft de Vlaamse start-up Efoodconsult daar iets op gevonden: een isothermische leverbox met een ingebouwde sensor die permanent (met een meting om het kwartier) de temperatuur in de gaten houdt. In de box past een kartonnen binnendoos, en daarbovenop komt een koelelement. De klant behoudt de doos, die 2 à 3 kilogram voeding kan bevatten. De leverancier neemt de koelbox meteen weer mee.

 

Lees meer


Evenementen
BioForum stelt nieuwe campagne voor aan de pers

BioForum Vlaanderen heeft  eind april  2016 zijn nieuwe campagne voorgesteld aan de pers. Tijdens een ontbijt vol zuivelproducten gaven BV-tuinman Wim Lybaert, bioboerin Lien Debergh ('t Vier Uyterstenhof) en kaasmaker Dries Debergh (Het Dischhof) uitoerig uitleg over de campagne.

 

Lees meer


Levensmiddelen
Ook Belgen ontdekken de bes

Belgen kochten in 2015 weer wat minder groenten en slechts evenveel fruit als het jaar voordien. Maar dat neemt niet weg dat ook ons land stilaan overstag gaat voor de wereldwijde bessenhype.
Lekker, gezond, veelzijdig en verfrissend: dat zijn de doorslaggevende argumenten om bessen te kopen
Bron: Agripress

 

 Levensmiddelen
Kwaliteit Vlaamse melk was nog nooit zo goed als in 2015

De kwaliteit van de melk in Vlaanderen is nog nooit zo goed geweest als in 2015. Dat blijkt uit cijfers van MCC-Vlaanderen, dat in opdracht van de Federale en Regionale Overheid activiteiten uitvoert in het kader van de bepaling van de kwaliteit en de samenstelling van de rauwe melk die in Vlaanderen geproduceerd en aan de zuivelindustrie geleverd wordt.
[bron: ZuivelZicht, 19/04/16]

 

 Onderzoek
4th International Conference on Industrial Waste Heat Valorisation

Kortrijk, Belgium, 23-24 May 2016

Since many years, UGent research group Thermal Energy in Industry (TEI) has been elaborating practical oriented research in the field of industrial waste heat valorization. Results of own work as well as from other groups, together with promising developments and reference applications by companies are presented on a regular base via a series of conferences. These conferences are not conceived to be “for and by” academics but especially to inform industrials about technology (almost) ready for use in industrial processes.

 

Topic in this 4th (2016) edition:

Heat pump assisted drying

Lees meer


Onderzoek
Deegsensor voor bakkerijen kan broodbakproces verder automatiseren

Het Wageningse bedrijf TOP bv werkt aan de ontwikkeling van een deegsensor voor bakkerijen. Hiermee kan de kwaliteit van het deeg op objectieve wijze worden bepaald zonder het bakproces stop te zetten. De toepassing maakt verdere automatisering van het bakproces mogelijk.

Het kritieke moment voor de kwaliteit van brood is het bepalen van de textuur van het deeg. De sterkte van het netwerk van eiwitten in het deeg bepaalt wanneer het deeg goed is. In het huidige industriële bakproces bepaalt de bakker nog steeds op gevoel of het deeg klaar is voor verwerking. TOP komt nu met een sensor die op objectieve wijze kan meten wat de sterkte van het eiwitnetwerk is. De sensor heeft 2 voordelen. De proceslijn hoeft voor het bepalen van de deegkwaliteit niet te worden stilgezet. En de sensor kan eenvoudig worden gekoppeld aan bestaande productielijnen.

 

 

Lees meer


Symposium
Lustrumsymposium Bamst: de toekomst van vlees

Bamst viert zijn 30 jarig bestaan. Overeenkomstig de missie van Bamst willen de leden tijdens dit lustrumsymposium reflecteren over de toekomst van vlees met enkele eminente sprekers.

Lees meer


Voedingsproducenten
Nestlé met R&R in grote joint venture voor ijs en diepvriesproducten

Het Zwitserse voedingsconcern Nestlé en R&R, een producent van ijs in het Verenigd Koninkrijk, gaan samen de joint venture Froneri vormen. Het nieuwe bedrijf zal actief worden in meer dan 20 landen. Er zullen circa 15.000 mensen werkzaam zijn en de jaaromzet wordt geraamd op bijna 3 miljard euro. Het hoofdkantoor van Froneri komt in het Verenigd Koninkrijk.

Lees meer


Voedingsproducenten
Ardo lijft Spaanse dochter volledig in

De West-Vlaamse groenteverwerker Ardo is volledig eigenaar geworden van de Spaanse joint venture die het had met concurrent Bonduelle. UCR boekt een omzet van meer dan 35 miljoen euro door elk jaar zo'n 30.000 ton groenten in te vriezen. Het bedrijf heeft 240 personeelsleden in dienst. Een overnameprijs werd niet bekendgemaakt.

 

Lees meer


Voedingsproducenten
Gimv krijgt kwart Vandemoortele in handen

Gimv is sinds 2009 betrokken bij Vandemoortele. De familiale groep moest toen door een te hoge schuldenberg haar eigen vermogen noodgedwongen versterken. De instap van Gimv GIMB 1,38%  verliep enerzijds via een achtergestelde lening van 75 miljoen euro en anderzijds via een constructie met 129.058 warrants die op termijn uitoefenbaar waren en recht gaven op een belang van ongeveer 23 procent.

Lees meer


Voedingsproducenten
Garnalenproducenten worden groter

Het Belgisch-Nederlandse investeringsfonds Bencis Capital neemt een belang van 50 procent in het Nederlandse Telson, actief in de verwerking en de verkoop van ongepelde en gepelde Noordzeegarnalen. Daarmee vergroot de maatschappij haar aanwezigheid in de sector. Bencis is ook eigenaar van de Oostendse producent van diepvries-garnalen Morubel en van zijn Duitse setorgenoot Ristic, die onlangs fuseerden. De drie bedrijven komen onder één joint venture en één management.

 Voedingsproducenten
Kellogg verkoopt minder

De Amerikaanse producent van onder meer ontbijtgranen Kellogg heeft zijn omzet in het eerste kwartaal met 4,5% zien dalen. De vooral door wisselkoerseffecten veroorzaakte daling kon slechts ten dele worden gecompenseerd met kostenbesparingen.

 

Lees meer


Wedstrijden
HAS-studente wint Bunzl Food Packaging Award 2016

Onlangs is voor de negende keer de Nederlandse Bunzl Food Packaging Award uitgereikt. HAS-studente Bente van Santvoort mocht de prijs in ontvangst nemen voor haar ontwerp ‘Taste of Happiness’. De koekjesverpakking is niet alleen origineel en praktisch in gebruik, maar biedt de koekjes ook een betere bescherming dan de meeste verpakkingen, zo oordeelde de vakjury. Bunzl gaat nu testen of het concept op de markt gebracht kan worden. Van Santvoort: “Ik heb de verpakking extra waarde meegegeven doordat deze ook te gebruiken is als presentatieplateau.”

 Wedstrijden
Studenten stellen de voeding van de toekomst voor

30 teams van studenten uit het middelbaar en hoger onderwijs stelden op 27 april 2016 in Court-Saint-Etienne evenveel vernieuwende voedingsproducten voor, naar aanleiding van de innovatiewedstrijden van FEVIA, de federatie van de voedingsindustrie. Met de innovatiewedstrijden motiveert de sector jongeren om te kiezen voor een carrière in de voedingsindustrie en mee te werken aan de voeding van de toekomst.

 

Lees meerContacteer ons

Food Industry
een uitgave van evolution media group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@foodindustry.be


Site in beweging