horecplatform mail x
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Actua
Logistiek adviesbureau Logflow viert feestjaar

Wat bij de eeuwwisseling begon als een eenmanszaak, opgericht door Eric Vandenbussche, groeide uit tot een belangrijke speler in het logistieke landschap. De zaakvoerder wist zich te omringen met een vast team van ingenieurs, gespecialiseerd in logistiek, automatisatie en IT. Samen bouwden ze een lijvige referentielijst in binnen- en buitenland uit, met een belangrijk aandeel voor de voedingssector. Anno 2016 telt Logflow twintig medewerkers. De onderneming wil verder groeien tot een internationaal team van veertig consultants. Het bedrijf zet haar zestiende verjaardag extra luister bij met een themafeest voor haar klanten uit heden en verleden. Dit onder de noemer ‘A touch of Gold’.
Meer info: www.logflow.be



Actua
Vleeswaren Antonio (Breydel) uit Gavere is eerste regionale Voka Ambassadeur 2016

Voka – Kamer van Koophandel kiest dit jaar voor de zesde keer de Voka Ambassadeur Oost-Vlaanderen. De regio Vlaamse Ardennen kwam gisterenavond als eerste aan de beurt, met Vleeswaren Antonio (Breydel) als winnaar. Het bedrijf dingt op 17 november mee naar de provinciale overwinning.

 

 

Lees meer


Actua
Sojameelstof risico voor werknemers bakkerijen en veevoederfabrieken

Inademing van sojameelstof kan leiden tot allergische luchtwegklachten. Dit is een risico voor werknemers in (banket)bakkerijen, meelproducerende fabrieken en diervoederindustrie. Dit schrijft de Gezondheidsraad van Nederland in een advies dat is aangeboden aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

 

 

Lees meer


Actua
Stand van zaken project schoolfruit

Het schoolfruitproject in Vlaanderen laat leerlingen minstens een keer per week proeven van groenten of fruit. De centrale doelstelling van het Europese schoolfruitproject is kinderen aanzetten om gezond te eten, en het groeiende obesitasprobleem aan te pakken.
Bron: Vlam

 



Actua
'Bessen vol plezier'

Geen ander fruit is zo snackable als zachtfruit. Alle soorten hebben gemeen dat ze heerlijk, kleurrijk, klein en gezond, verleidelijk en aantrekkelijk zijn. Of anders gezegd: zachtfruit is de kortste weg naar een klein moment van plezier, van jezelf te verwennen.

 

 

 

Lees meer


Actua
Glyfosaat in bier niet schadelijk

De hoeveelheid onkruidverdelger glyfosaat in bieren op de Nederlandse markt ligt ver onder de wettelijke grens. Er bestaan dan ook geen gezondheidsrisico’s, concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in een onlangs verschenen onderzoek.

 

Lees meer


Actua
Kooksite www.lekkervanbijons in oktober vernieuwd

Sedert oktober 2015 is de kooksite www.lekkervanbijons.be vernieuwd. Ook de bijhorende nieuwsbrief en pagina’s op sociale media kregen een grondige make-over. De nieuwe aanpak boekte alvast resultaat, met 100.000 bezoekers per maand op de website, een nieuwsbrief van 60.000 abonnees en een Facebook-pagina met 53.000 fans.

Lees meer


Actua
Heinz voor Australische rechtbank wegens kleutermaaltijden vol suiker

Voedingsreus Heinz wordt door de Australische consumentenautoriteit voor de rechtbank gesleept, omdat het bedrijf kleutermaaltijden als gezond verkoopt, terwijl ze boordevol suiker zitten. De actie van de Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) is gericht tegen een snack die Heinz op de markt brengt als 'Little Kids Shredz', en waarbij het mikt op kleuters van 1 tot 3 jaar oud. Volgens de ACCC overtreedt het bedrijf met de snacks de Australische consumentenwetgeving, omdat het foutieve informatie verstrekt.

 

 

 

 

Lees meer


Actua
Frites Atelier Amsterdam’ van Sergio Herman

Na de haute dogs van Jeroen Meus zijn er nu ook de haute frites van Sergio Herman. Niet gewoon met zout en ketchup, wel met tomatenpoeder, limoen en parmezaan.

Lees meer


Actua
IKEA roept chocolade terug omwille van hazelnootsporen

IKEA heeft zijn repen pure chocolade teruggeroepen omdat ze sporen van melk en hazelnoot bevatten. Dit staat niet duidelijk op de verpakking, waarschuwt het warenhuisketen maandag. De voedingsstoffen kunnen gevaarlijk zijn voor mensen die hiervoor allergisch zijn.
Bron: Agripress

 

 



Actua
Effect kilometerheffing?

De voedingsfederatie Fevia maakt zich zorgen over de toekomst van de sector in België. Een studie van The Retail Academy in samenwerking met PwC toont aan dat de recente kilometerheffing voeding in de winkelrekken tot 1,1% duurder maakt.
Bron: Fevia

 



Actua
Fevia ziet Belgen meer voeding en drank in het buitenland kopen

Volgens een rapport van Fevia kochten Belgen in 2015 6,6% meer voeding en drank over de grenzen. Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie wil dat de overheden in het land de competitiviteit van de voedingsindustrie versterken. Het ziet de hoge loonkosten en allerlei taksen als oorzaak voor de stijging.

 

 

Lees meer


Actua
Allnuts ziet groei in online verkoop

Allnuts is de afgelopen tijd hard gegroeid, mede door een toename in online verkopen. Sinds dit jaar kunnen niet alleen bedrijven, maar ook consumenten online bestellen. "Vrijwel elk persoon bestelt tegenwoordig producten op internet, dus daar moesten we op inspelen", vertelt Alco Kappé, bedrijfsleider van Allnuts. "Tot nu toe hebben we de online verkoop als zeer positief ervaren."

 

 

Lees meer


Federaties & Kennisinstellingen
Voedselverlies reduceren

Voedselverlies reduceren heeft een ethische kant, maar is voor de meeste bedrijven ook een verhoging van hun rendabiliteit. Een verslag uit het werkveld n.a.v. enkele bijeenkomsten en studiedagen van Flanders Food.

 

 

 

 

Lees meer


Federaties & Kennisinstellingen
Duurzame palmolie de norm

Van alle palmolie die in 2015 door de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie is verwerkt, is 84% duurzaam. Uit het rapport van mei 2016 blijkt dat het aandeel duurzame palmolie in de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie is gestegen van 30% eind 2011 naar 84% eind 2015. Ook het aandeel fysieke stromen van duurzame palmolie nam toe in 2015: van de gebruikte duurzame palmolie was 80% ‘Mass Balanced’ of ‘Segregated’ gecertificeerd.

 

 

 

Lees meer


Nieuwe voedingsproducten
Noten voor het traditionele segment

nkele maanden geleden introduceerde De Notekraker uit België het nieuwe concept Pernoix. Cups gevuld met diverse mixen van noten, gedroogd fruit en groenten. Peter de Brauwer, manager van het bedrijf geeft aan dat de afzet langzaam groeit. "We leveren ze met name aan traditionele winkels zoals speciaalzaken, slagers, bakkers en groentemannen. De verkoop loopt aardig. Het volume is zeker gestegen sinds de start."

Lees meer


Onderzoek
Tomaat en appel: nog altijd het populairst

De doorsnee Belg kocht in 2015 ongeveer dezelfde soorten groenten en fruit aan als het jaar voordien. De tomaat blijft de populairste, in de fruitkorf is dat de appel. De bestedingen stegen sterker door hogere prijzen, hoewel er minder volume werd gekocht.(*)
Geen verschuivingen in toptien groenten

 

 

 

 

 

Lees meer


Retail
Jumbo koos voor blije kip in plaats van plofkip

Sinds eind 2014 zijn de schappen van Jumbo Supermarkten voor honderd procent plofkipvrij. De supermarktketen uit Veghel nam deze beslissing als eerste in Nederland.

 

 

 

Lees meer


Retail
Colruyt wint terrein

Supermarktketen Colruyt heeft afgelopen jaar terrein gewonnen ten opzichte van concurrenten als Delhaize en diens fusiepartner Ahold. Het bedrijf zag in het eind maart afgesloten boekjaar het marktaandeel in eigen land met een half procentpunt oplopen tot 31,5%.

 

 

Lees meer


Verpakking
Nieuwe aanpak supermarktbranche werpt vruchten af

De manier waarop producten in de supermarkt gepresenteerd worden is fundamenteel aan het veranderen. Nieuwe verpakkingen maken merken beter zichtbaar, schappen zijn minder vaak leeg en kosten dalen. Een jaar na de opening van het Benelux Impact Centre door DS Smith, blijkt hoe groot het effect op retailers en fabrikanten echt is geweest. “We waren wat voorzichtig om conclusies te trekken op basis van de eerste bezoeken en gerealiseerde projecten, maar na een jaar zijn we eerlijk gezegd een beetje overdonderd. We wisten dat het effect op de kosten en verkoopcijfers van retailers en fabrikanten groot zou zijn, maar dit overtreft alle verwachtingen.”, aldus de heer D’Haese.

 

 

 

 

Lees meer


Voedingsproducenten
Koffiebranderij The Sunday Roast van start in Vliermaal

In Vliermaal, een deelgemeente van Kortessem, is zopas de ambachtelijke koffiebranderij The Sunday Roast van start gegaan. Zaakvoerder Liesbeth Van Gysegem, die een intensieve beroepsopleiding tot koffiebrander heeft gevolgd, wil het verschil maken door een flexibele en persoonlijke aanpak.

 

 

 

 

 

 

Lees meer


Voedingsproducten
Wetenschap gezonde eetgewoonten vertaalt in vernieuwde babyvoeding

Nutricia heeft de recepturen van de babyvoedingproducten van het merk Olvarit verbeterd. 36 van de 49 recepten zijn aangepast aan de meest recente wetenschappelijke kennis over de invloed van eetgewoonten van jonge kinderen op de gezondheid op latere leeftijd en over het eetgedrag van kinderen. De grootste verandering betreft de herkenbaarheid van de ingrediënten.

 

 

Lees meer


Voedingsproducten
Lambiekbrouwers willen optreden tegen frauduleuze doorverkoop van hun bieren

asserie Cantillon uit Anderlecht en Brouwerij 3 Fonteinen uit Beersel gaan samen bekijken welke stappen ze kunnen ondernemen tegen de speculatie waaraan hun ambachtelijke bieren onderworpen zijn. Dat maakten ze samen bekend in een persbericht.
De traditionele lambiekbieren worden niet op grote schaal gebrouwen, maar zijn wel gegeerd bij de bierliefhebbers. Als gevolg van de grote vraag en het beperkte aanbod is er een neveneffect van speculatie en doorverkoop tegen extreme prijzen ontstaan, vooral bij gelimiteerde bieren.

 

Lees meer


Voedingsproducten
Concentratie groente- en fruitteelt in EU-landen

De Europese groente- en fruitteelt is in enkele landen geconcentreerd. Op iets meer dan 2,3 miljoen hectare wordt er in de Europese Unie fruit, inclusief zachtfruit, geproduceerd. Daarvan ligt 27,1% in Spanje. http://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/7517627/5-22062016-AP-EN.pdf/8247b23e-f7fd-4094-81ec-df1b87f2f0bb
Bron: Agripress



Voedingsproducten
Rundvlees 28 % duurder dan in 2005

Ondanks een sterke prijsstijging van rundvlees in de winkel, blijft de sector het moeilijk hebben. Daarnaast blijken Belgen ook bijna een kwart minder rundvlees te eten dan in 2008. Dat blijkt uit een studie van de rundvleessector door de FOD Economie.

Lees meer


Wetgeving
Verbod op gezondheidsclaims op energiedrankjes

Een meerderheid in de commissie Gezondheid van het Europese Parlement vindt dat producenten van energiedranken geen gezondheidsclaims mogen gebruiken bij het aanprijzen van hun producten, omdat er veel suiker en cafeïne in de drankjes zit. Een resolutie waarin dat staat is op 15 juni aangenomen.

 

 

 

Lees meer


Wetgeving
5% minder calorieën en verbeterde voeding

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block ondertekende op 13 juni een Convenant Evenwichtige Voeding met FEVIA, de federatie van de Belgische voedingssector en COMEOS, de federatie voor handel en diensten. Met dit convenant mikken voedingsbedrijven, handelaars, restaurantketens en cateringbedrijven en overheid op een daling van de calorie-inname van 5%, bijvoorbeeld door het verminderen van het suiker- en/of vetgehalte.

 

 

 

Lees meer


Wetgeving
Hormoonverstoorders: Gezinsbond vraagt betere bescherming aan Europese milieuministers

Op 22 juni kwamen de Europese milieuministers bijeen in Luxemburg. Op vraag van de Franse delegatie werd ook de beslissing van de Europese Commissie van midden juni over criteria voor hormoonverstoorders besproken. De Gezinsbond is van mening dat de voorgestelde criteria veel stof doen opwaaien omdat ze de volksgezondheid en het milieu niet voldoende beschermen. De 'vermoedelijke' hormoonverstoorders zullen volgens de criteria van de Europese Commissie niet meer onder een verbod kunnen vallen.

 

 

Lees meer



Contacteer ons

Food Industry
een uitgave van evolution media group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@foodindustry.be


Site in beweging