horecplatform mail x
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Actua
Meer dan de helft van de Belgen eet te veel vet

Ruim 56 procent van de Belgen consumeert te veel vetten. Dat blijkt uit de Nationale Voedselconsumptiepeiling van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. De consumptie van vetten is sinds 2004 dan wel licht gedaald, toch krijgen nagenoeg alle Belgen te veel verzadigde vetzuren binnen.We eten dan weer te weinig "goede" (trage) suikers.

Lees meer


Actua
Een app om voedselverspilling tegen te gaan
Er wordt wereldwijd 1,3 miljard ton voedsel weggegooid. Iets waar de app van vzw Rekub mee iets aan wil doen, door handelaars met overschotten te linken aan consumenten.
Lees meer


Actua
Greenpeace blokkeert palmoliehandelaar IOI in Rotterdam
Actievoerders van Greenpeace blokkeerden eind september alle toe- en afvoer van palmolie op de Rotterdamse Maasvlakte. IOI verhandelt palmolie van bedrijven die betrokken zijn bij bosbranden, ontbossing en mensenrechtenschendingen, blijkt uit onderzoek van Greenpeace dat vandaag is gepubliceerd. Twee Indonesische mannen, afkomstig uit het direct door bosbranden getroffen Kalimantan, blokkeerden samen met acht actievoerders de toegang tot de raffinaderij.
Lees meer


Actua
Huis van de voeding heropend
Na anderhalf jaar investeren in de uitbouw van het Huis van de Voeding heropende het centrum op 28 september 2016 officieel de deuren. Op een inspirerende avond konden ruim 200 genodigden, zowel uit de bedrijfswereld, de academische wereld als uit het middenveld kennis maken met de werking van de Fabriek voor de Toekomst Voeding vanuit het Huis van de Voeding in Roeselare. De culinaire rondleiding door de vernieuwde ‘kamers’ van het Huis werd erg gesmaakt. Hier kunnen alle voedingsbedrijven terecht met vragen of ideeën.
Lees meer


Actua
Mahindra Univeg investeert in Indiase thuisbezorger
Mahindra Univeg, een joint venture tussen het Indiase Mahindra Agri Solutions en het Belgische Univeg, heeft een minderheidsaandeel verworven in de startup MeraKisan. De onderneming heeft een aandeel van 33 procent verkregen. MeraKisan is een online retailorganisatie die de producten van de telers direct verkoopt aan de consument.
Lees meer


Federaties & Kennisinstellingen
Fevia wil verder inzetten op Convenant Evenwichtige Voeding

FEVIA wil verder inzetten op het Convenant Evenwichtige Voeding. In juni heeft FEVIA met minister van Volksgezondheid De Block dit convenant afgesloten om de consument richting een evenwichtig voedingspatroon te helpen.

 

Lees meer


Federaties & Kennisinstellingen
FEVIA reageert op Test Aankoop: Consumenten aanzetten tot overconsumptie is onverantwoord.

FEVIA wijst erop dat voedingsproducenten verpakkingen gebruiken om consumenten portiegroottes aan te bevelen die passen binnen een evenwichtig voedingspatroon. Dit is één van de manieren waarop ze hun verantwoordelijkheid naar de consument opnemen. FEVIA is voorstander om de regels rond die portiegroottes op Europees niveau te harmoniseren maar waarschuwt om consumenten tot overconsumptie aan te zetten. De PR-actie van Test Aankoop rond het gebruik van zogenaamd onrealistische portiegroottes op voedingsverpakkingen schiet bij de Belgische voedingsproducenten dan ook in het verkeerde keelgat.

Lees meer


Hygiëne
Vers geld voor aardbeien zonder schimmel
Het Gentse Agrosafve heeft een kapitaalronde van 7,8 miljoen euro achter de rug. Het geld moet dienen om een biologische pesticide te testen op aardbeien en tomaten.
 
 
 
 
 
 
 
 
Lees meer


Kennisinstellingen
Nieuwe inzichten in het voedingspatroon van de Belg

De FOD Volksgezondheid en het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) maakte eind september 2016 de langverwachte resultaten van de Voedselconsumptiepeiling (VCP) 2014 bekend. De resultaten van deze belangrijke en ook complexe studie tonen aan hoe het voedingspatroon van de Belg evolueert. Samen met de aanbevelingen van de Hoge GezondheidsRaad vormen ze de basis voor het nutritioneel beleid van de voedingsindustrie.

Lees meer


Leveranciers
Packo Pumps herschrijft de norm voor product-pompen, samen met de industrie

De VPCP range van Packo is gebouwd voor het verpompen van aardappelen, groenten, zoals broccoli, bloemkool, spruiten, etc. De VPCP kan bijvoorbeeld worden ingezet in proceslijnen in friteslijnen, maar eveneens voor de aanvoer van groenten naar de blancheerlijnen. Omdat de pomp dezelfde uitbouwmaten heeft als de VDKM is ze gemakkelijk uitwisselbaar.

Lees meer


Leveranciers
Nieuwe BINEM AS hygiënische vatenlediger met zwenkarm

Spin Pompen introduceert de nieuwe BINEM AS vatenlediger. Dit unieke systeem is uitgerust met een robuuste RVS zwenkarm. Hiermee is het mogelijk om 4 vaten, geplaatst op een pallet, achter elkaar te legen zonder de vaten te verplaatsen. BINEM biedt een complete range CIP-reinigbare drum unloading systemen voor de voedingsmiddelen-, cosmetische en farmaceutische industrie.  De BINEM vatenledigers zijn speciaal ontwikkeld voor het legen  van vaten die gevuld zijn met hoogviskeuze producten tot 1.000.000 cP, met een minimaal productverlies.

Lees meer


Leveranciers
Packo produceert centrifugaalpomp met de kracht van 2 miljoen koeien

Afgelopen week heeft Packo Pumps zijn grootste pomp ooit geproduceerd en succesvol getest. Deze kolos, die een uitbreiding vormt op het huidige MCP3 & MFP3-gamma, weegt 1.6 ton, heeft een debiet van 1200m³/h en wordt aangedreven door een motor van 200kW. Packo speelt met deze centrifugaalpompen op een groeiende vraag uit de markt. Bijvoorbeeld na de afschaffing van de melkquota in 2015 komt er uit melkerijen vraag naar pompen die meer volume kunnen verpompen.

Lees meer


Nieuwe producten
Eminent introduceert paarsgele Eclips-tomaat
De Eclips-tomaat van Eminent Food staat dit jaar nog in het proefvak, maar daar komt zeker verandering in. Tijdens de AGF Detail in Nederland toonde de leverancier van exclusieve glasgroenten die afwijken in maat, vorm, kleur of smaak deze paarsgele tomaat aan het grote publiek.
Lees meer


Vakbeurzen
BrauBeviale (8-10 november); niet te missen afspraak voor de drankensector

BrauBeviale, van 8 tot 10 november in Nürnberg, is 's werelds meest belangrijke vakbeurs voor de drankenindustrie in 2016. Ongeveer 1.100 exposanten stellen er een brede waaier van grondstoffen, technologieën, logistieke oplossingen en marketingtools voor. De vakbeurs mikt vooral op de technische en commerciële directies van de Europese drankenindustrie. Dit jaar heet het centrale thema 'Creatieve drankencultuur'.

www.brau-beviale.de

Lees meer


Verpakking
VPK neemt Scandinavische groep Peterson Packaging over

VPK Packaging Group heeft de Scandinavische verpakkingsgroep Peterson Packaging overgenomen. De zes golfkarton verwerkende sites zullen geleid worden als één afzonderlijke business unit binnen de VPK groep, onder de brand Peterson. Daarmee overschrijdt het Belgische bedrijf ruimschoots de kaap van 1 miljard EUR omzet.

 

 

 

 

 

 

Lees meer


Voedingsproducenten
Lotus Bakeries vindt locatie voor speculoosfabriek aan Amerikaanse oostkust

Koekjesproducent Lotus Bakeries heeft een locatie gevonden voor de Amerikaanse speculoosfabriek die hij begin dit jaar aankondigde. De fabriek komt hoogstwaarschijnlijk in Mebane, in de oostelijke deelstaat North Carolina. "Dit heeft absoluut geen negatieve gevolgen in België", benadrukt CEO Jan Boone. Voor de speculoosfabriek in Lembeke worden zelfs nog 50 medewerkers gezocht.

Lees meer


Voedingsproducenten
McCain leidt werelwijd krokettenmonopolie

Het is gedaan met de autonomie van de Nederlandse krokettenspecialisten. Begin dit jaar kwam Mora-producent Van Geloven in handen van de Canadese frietgigant McCain. En op 6 oktober volgde stap twee. Van Geloven neemt de bekendste merken van collega Royaan over, zo meldt Businessinsider.nl: de kroketten van Kwekkeboom en Van Dobben. Het gaat om een merklicentie voor de frituursnacks. Van Geloven-directeur Peter Doodeman ziet Van Dobben en Kwekkeboom als goede aanvulling op zijn eigen snackassortiment.

Lees meer


Voedingsproducenten
Honig stopt met E-nummers

Levensmiddelenmerk Honig stopt met het gebruik van E-nummers in zijn producten. Eind oktober 2016 zitten de smaakversterkers niet meer in de maaltijdmixen en soepen. Ook gaat het zoutgehalte omlaag en wordt er geen palmvet meer gebruikt, meldt de Nederlandse krant Het Financiële Dagblad.

Lees meer


Voedingsproducenten
Lokerse varkensdarmen worden Nederlands
Van Hessen uit Nederland neemt De Winter Natuurdarmen uit Lokeren over. Het Vlaamse familiebedrijf draaide vorig jaar 16 miljoen euro omzet. De 150 werknemers van De Winter Natuurdarmen produceren ongeveer vijf miljoen varkensdarmen. Dat betekent dat de darmen van één op de twee varkens die in ons land worden geslacht bij het bedrijf passeren.
Lees meer


Voedingsproducenten
Mondelez verkoopt Côte d'Or-fabriek Halle aan Barry Callebaut

Barry Callebaut maakte eind september de overname van de chocoladefabriek van Mondelez International bekend in een persbericht. Volgens het bedrijf is er geen impact op de tewerkstelling. De 300 werknemers blijven in dienst. De komende drie jaar zal Barry Callebaut bekijken hoe het de vestiging in Halle integreert in zijn netwerk.

Lees meer


Voedingsproducenten
Douwe Egberts sluit koffieproductie in Grimbergen

De koffieproducent Jacobs Douwe Egberts gaat zijn koffiefabriek in Grimbergen sluiten. Daarbij kunnen tot 274 werknemers hun job verliezen. Jacobs Douwe Egberts (JDE) heeft de intentie om de fabriek te sluiten eind september meegedeeld aan de ondernemingsraad. Volgens het bedrijf past de maatregel in de optimalisatie van de productiecapaciteit en het toeleveringsnetwerk.

Lees meer


Voedingsproducenten
Marleen Vaesen, CEO Greeyard, pleit voor meer groenten en fruit
Marleen Vaesen: “Wij kiezen per definitie voor ‘gezond’. Onze rol ligt er meer in om consumptie van groenten en fruit te laten stijgen zodat de mensen gezonder gaan eten.  Wat is beter dan wat?”, is dus niet de juiste discussie. Wel: hoe krijgen we mensen zover dat ze gezonder gaan leven door meer groenten en fruit te eten?’ Ik maak hier geen reclame voor eigen huis, ik zeg enkel wat studies uitwijzen: we eten met z’n allen te weinig groenten en fruit.
 
 
 
 
 
 
 
 
Lees meer


Voedingsproducten
Carrefour daagt HelloFresh uit met eigen maaltijdbox
Binnenkort kunnen Carrefour-klanten online recepten en de bijbehorende ingrediënten bestellen. Die moeten ze in een doos afhalen in de supermarkt. Als eerste Belgische supermarktketen opent Carrefour België de aanval op het Duitse HelloFresh. Die webwinkel wordt steeds populairder door wekelijks aan huis dozen te leveren met daarin recepten en de bijbehorende ingrediënten.
Lees meer


Wedstrijden
Brouwerij Cornelissen scoort goud, zilver en brons op de World Beer Awards
De World Beer Awards is een van de meest prestigieuze internationale bierwedstrijden. Per biersoort (categorie) selecteert een professionele jury via blind proeven de drie beste bieren per land. Daarbij vielen de bieren van Brouwerij Cornelissen duidelijk in de smaak, en dus ook in de prijzen. De abdijbieren Herkenrode Bruin en Herkenrode Tripel werden in hun categorie respectievelijk bekroond met Goud en Brons, het witbier Limburgse Wi-e bracht een Zilveren medaille mee naar huis.
Lees meerContacteer ons

Food Industry
een uitgave van evolution media group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@foodindustry.be


Site in beweging