horecplatform mail x
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

In deze nieuwsbrief nummer 3


Federaties
Flanders’ FOOD Technology Days

Op 13 en 14 november organiseert Flanders’ FOOD, in samenwerking met Agoria en Sirris, de vijfde editie van de Flanders’ FOOD Technology Days in het Crowne Plaza Hotel van Brussel. Tijdens dit tweedaags event zetten een mix van nationale en internationale sprekers actuele trends en innovatieve technologieën in the spotlights en wordt een blik geworpen op wat de toekomst voor de voedingsindustrie in petto heeft. Er zijn lezingen over vijf actuele trends voorzien:
    •    World Class Production: Nieuwe productietechnologieën om de kwaliteit en houdbaarheid van onze producten te verhogen: milde conservering, oppervlaktedecontaminatie en het verminderen van postcontaminatie.
    •    Smart Production: De inzet van robots in de voedingsindustrie is aan een opmars bezig. De uitdaging ligt erin de creativiteit, inzicht en intelligentie van de mens met de precisie, draagkracht en onvermoeibaarheid van de robot te combineren. Maar hoe doe je dat?
    •    Digital Factory: Meten is weten, maar hoe monitor je al deze data en hoe ga je als bedrijf om met de steeds groter wordende datastroom?
    •    Sensing and monitoring: Continue opvolging van de productieprocessen en de kwaliteit van producten wordt steeds belangrijker. Hoe kan je dit als voedingsproducent realiseren? Welke nieuwe sensoren zitten er in de pipeline? Kunnen we alles detecteren?
    •    3D & food: Er wordt dieper ingegaan op de 3D-structuur van voeding en hoe die kan worden gevisualiseerd. Ook 3D-printing van en voor voeding wordt onder de loep genomen.
Meer info op www.flandersfood.comFederaties
Hoe inspelen op de vergrijzing?

Op 25 september 2014 organiseert hogeschool VIVES het symposium ‘Dagelijkse Kost voor 65+’. Hierin worden de resultaten voorgesteld van een studie over de noden van 65-plussers op en rond het bord. Hiervoor werden meer dan 400 senioren bevraagd, alsook een aantal voedingsbedrijven en zorginstellingen. Tijdens het symposium wordt een mix van getuigenissen door ervaringsdeskundigen en onderzoekers geserveerd. Er wordt uitgelegd waaruit de optimale kost voor 65+’ers moet bestaan opdat ze fit en gezond zouden blijven, hoe de voedingsindustrie daarop kan inspelen en wat de voorwaarden zijn om van deze voeding een succesverhaal te maken. Meer informatie en inschrijven op http://dagelijksekost65plus.weebly.comFederaties
Belgische Brouwers hebben nieuwe voorzitter

Tijdens haar jaarlijkse Algemene Vergadering op 11 juni heeft de federatie van Belgische Brouwers haar nieuwe voorzitter voorgesteld. Jean-Louis Van de Perre volgt Theo Vervloet op, die na een mandaat van maar liefst tien jaar de voorzitterssjerp doorgeeft. Jean-Louis Van de Perre is afkomstig uit een brouwersfamilie. Zijn vader en grootvader waren immers brouwer-ingenieur in de familiebrouwerij Van de Perre, die tot begin jaren zestig in Antwerpen actief was. Vandaag is hij werkzaam als financieel en juridisch adviseur met grote expertise in dossiers die voor de brouwsector van kapitaal belang zijn. Van 2000 tot voor kort had Jean-Louis Van de Perre ook een financiële topfunctie binnen de wereldwijde hoofdzetel van de groep AB InBev in Leuven. Eerder was hij werkzaam bij KPMG en ExxonMobil. Tenslotte is hij eveneens Lector Fiscaal Recht aan de Solvay Business School. Tijdens de Algemene Vergadering werd tevens het jaarverslag voorgesteld. 2013 was een matig bierjaar. De binnenlandse consumptie daalde opnieuw, deze keer met -2,5%. Ook de export ging voor het eerst sinds lang achteruit, met -5,2%. Dit is voornamelijk te wijten aan de accijnsverhoging in Frankrijk. Het volledig jaarverslag is terug te vinden op www.belgianbrewers.beLeveranciers
De Backer Pallets in Franse handen

De Franse groep Palettes Gestion Services (PGS), marktleider in de productie van houten palletten, controleert nu het volledige kapitaal van De Backer Pallets uit Poperinge en heeft daarmee het Belgische bedrijf overgenomen. PGS nam in september 2012 al een participatie van 19,9% in het kapitaal van De Backer. Sindsdien deed het bedrijf verschillende investeringen in Poperinge.

De vestiging daar is nu uitgerust met een vijfde productielijn, goed voor een totale jaarlijkse capaciteit van vijf miljoen palletten.

 Leveranciers
Prefamac maal twee

Op 1 juli werd de firma Prefamac opgesplitst in de NV Prefamac en de NV Prefamac Chocolate Machines.Onderzoek
High-end bereide maaltijden

Volgens een studie van Canadean is er een toenemende vraag naar high-end bereide maaltijden, en dit van consumenten die jaarlijks tussen de 20.300 en 32.100 pond verdienen. Zij zoeken naar een gemakkelijk en luxueus alternatief voor thuis koken en op restaurant gaan.

 

 Voedingsproducenten
Jupiler lanceert wereldprimeur

In juni kreeg het iconische Jupiler glas met ribbels een blikvariant: de ‘Cold Grip Can’. Deze is verkrijgbaar in een verpakking van 6 x 33 cl en 4 x 50 cl.

 

 Voedingsproducenten
Opnieuw bier voor De Terkamerenabdij

Eind achttiende eeuw kwam met de Franse Revolutie een einde aan de brouwactiviteiten van de Cisterciënzer-nonnen in de Terkamerenabdij. Met het nieuwe ‘La Cambre’ komt daar verandering in. Het gaat om een subtiel smakend, verfrissend blond bier van hoge gisting. Zoals de meeste abdijbieren krijgt het een tweede gisting op de fles waardoor het geraffineerder van smaak is en langer kan worden bewaard. Met zijn 5,6% alcoholgehalte is het één van de lichtste abdijbieren. Twee verschillende hopsoorten zorgen voor de frisse aroma’s en een licht bittere smaak. Door zijn weinig zoete en enigszins droge mondgevoel is het een dorstlessend bier. Het is vandaag verkrijgbaar in flessen van 33 cl en 75 cl in alle Deli Traiteur-zaken in Brussel, alsook bij brouwerij Vanderlinden en in enkele Brusselse horecazaken. Op dit moment wordt ‘La Cambre’ nog gebrouwen door een partneronderneming, met de technische ondersteuning van het INBR (afdeling van de Universiteit van Louvain-la-Neuve voor brouwerijen en de voedingsindustrie). De gist komt uit de mycotheek van het INBR en werd omwille van zijn aromatische kwaliteit geselecteerd. Brasserie de la Cambre wil echter haar eigen brouwerij in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest opzetten en met een dergelijke duurzame activiteit de traditie van de Brusselse brouwerijen nieuw leven inblazen.Voedingsproducenten
Nieuwe Chocolade Academie

Callebaut heeft haar nieuwe ‘Chocolate Academy’ in Wieze geopend. Het gaat om een state-of-the-art training center dat het vlaggenschip wordt van de zestien andere academies wereldwijd. Naast verschillende leslokalen omvat het een uitgebreide bibliotheek en een serre waar cacao wordt geteeld.

Bedoeling is dat chocolatiers, (banket)bakkers en chefs zich kunnen bijscholen en perfectioneren in het verwerken van chocolade.

Callebaut verwacht jaarlijks minstens duizend participanten.Voedingsproducenten
Nieuw recept bij Barilla

82% van de Belgen eet minstens eenmaal per week pasta. De traditionele ‘Spaghetti Bolognese’ is het lievelingspastagerecht van de Vlamingen, terwijl de Walen het meer voor ‘Linguine met Pesto’ hebben. Barilla presenteerde onlangs een nieuw recept van zijn Bolognese-gamma ‘La Collezione d’Italia’ met stukjes traag gegaard vlees, grote stukken groenten, een smeuïge textuur en nog meer smaak. Er wordt vlees van 100% Europese oorsprong (varken en rund) en 100% Italiaanse tomaten gebruikt. Verder is het een recept zonder kleurstoffen of toegevoegde bewaarmiddelen.Voedingsproducenten
Koffie voor ‘s morgens

L’OR EspressO lanceerde de ‘Lungo Mattinata’, een zachte ochtendvariant van haar koffiecapsules die met Nespresso® koffiemachines compatibel is. Lungo’s onderscheiden zich van espresso’s door een langere zettijd (45 versus 25 seconden), een groter volume in het kopje en een fijnere maling, waardoor de rijke aroma’s optimaal kunnen vrijkomen. De ‘Lungo Mattinata’ is de achtste Lungo-variant. Met een intensiteit van vijf op een schaal van één tot twaalf is ze een milde en evenwichtige Lungo. Ze bevat een mix van ongeveer veertig nauwkeurig geselecteerde koffiebonen en meer dan 800 rijke en verfijnde aroma’s.

De ‘Lungo Mattinata’ bestaat uit honderd procent klassieke Arabica-bonen van de beste kwaliteit.Voedingsproducenten
Erkenning voor Destrooper-producten

Op 5 juni mocht Biscuiterie Jules Destrooper op de uitreiking van de Superior Taste Awards opnieuw enkele erkenningen in ontvangst nemen.

Het ‘Amandelbrood’ en de ‘Natuurboterwafel’ kregen voor het derde jaar op rij een driesterrenerkenning, wat in een ‘Crystal Taste Award’ resulteerde.

Met de ‘Speculoospasta’ sleepte het bedrijf voor de tweede maal de drie sterren Superior Taste Award in de wacht.Voedingsproducenten
Sangria meteen klaar

Crop’s lanceerde de ‘Sangria Fruit Mix’: lekkere, grote, kwalitatieve stukken fruit die in diepvriesvorm worden aangeboden. Het gaat om een combinatie van druiven, mandarijn, appel, perzik, ananas, aardbei en groene meloenballetjes. Dit fruit kan niet alleen voor het maken van sangria worden gebruikt, maar ook voor andere zomerse bereidingen, zoals fruitsalade, ijscoupes, ...

De ‘Sangria Fruit Mix’ is enkel verkrijgbaar bij Delhaize.
Contacteer ons

Food Industry
een uitgave van evolution media group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@foodindustry.be


Site in beweging