horecplatform mail x
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Actua
Streekproducten populairder dan ooit

De vzw Straffe Streek, de vereniging van streekproducenten en horecauitbaters uit Vlaams-Brabant die met streekproducten werken, mocht onlangs zijn 306ste lid verwelkomen. Met Herent die zopas de titel van Straffe Streek gemeente kreeg, telt Vlaams-Brabant nu 55 gemeenten op de 65 die zich Straffe Streek gemeente mogen noemen.

 

 

Lees meer


Actua
Koning proeft Callebautchocolade uit 3D-printer

Tijdens de laatste dag van hun staatsbezoek aan Nederland hielden koning Filip en koningin Mathilde halt in de High Tech Campus in Eindhoven. Ze proefden er onder meer van Callebaut-chocolade uit een printer. De koning bezocht er by­Flow, een bedrijf waarmee chocoladeproducent Barry Callbaut uit Wieze samenwerkt aan de ontwikkeling van een hoogtechnologische 3D-chocoladeprinter. Hij maakte uitgebreid kennis met het team en zag hoe de draagbare 3D-printer zijn silhouet afdrukte.
[Bron: Het Nieuwsblad]

 Actua
WHO dringt aan op taks gesuikerde dranken, misschien ook taksen op vet en zout en subsidies voor groenten en fruit?

In een nieuw rapport pleit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ervoor om suikerhoudende dranken extra te belasten. Een taks waardoor de nettoverkoopprijs met minstens 20 % wordt verhoogd, zou leiden tot een daling van de consumptie en tot een vermindering van het risico op overgewicht en obesitas, diabetes type 2 en tandbederf, zegt de WHO. Dit moeten we misschien ook uitbreidennaar het belasten van producten met veel verzadigde vetten of zout. En subsidies voorzien voor groenten en fruit?”

Lees meer


Actua
Uitvinder van Big Mac is dood

De uitvinder van het meest iconische fastfood-product is niet meer. Michael 'Jim' Delligatti is overleden op 98-jarige leeftijd, zo maakte McDonalds bekend. Delligatti runde vroeger als franchisenemer een McDonalds-restaurant in Pennsylvania, toen hij als eerste de 'Big Mac' invoerde: een 'dubbeldekhamburgerhamburger' in laagjes, met twee stukken vlees, sla, kaas, augurken, uitjes en een saus waarvan het recept angstvallig wordt geheimgehouden.

 

 

Lees meer


Actua
Frisdranken en snoep van school gestuurd

Het Vlaamse onderwijs en de voedings- en drankindustrie hebben gisteren een pact ondertekend om frisdranken en snoep te weren uit de scholen. De zoetigheden zouden wel pas over vijf jaar verdwijnen. Al begin de jaren 2000 is er sprake van om geen frisdranken en geen snoep meer op school aan te bieden, maar dat wordt maar moeizaam opgevolgd. De meeste lagere scholen proberen zich te beperken tot gezoete melkdrankjes en fruitsap, maar in 60 procent van de middelbare scholen staan nog automaten met ongezonde voeding en drank. Dat verklaart volgens gezondheidsexperts waarom één op de vijf scholieren te zwaar is in ons land.

 

 

 

 

 Actua
Opnieuw een grote melkplas

Om de melkcrisis op te vangen kocht Europa dit jaar massaal melkpoeder op. Van alle EU-landen ligt in België de grootste gesubsidieerde voorraad. In opdracht van de Europese Commissie kocht Vlaanderen de voorbije maanden massaal melkpoeder op om de druk op de zuivelmarkt te verlichten en te vermijden dat de prijzen verder zouden crashen. ‘Het kan jaren duren voor deze voorraad helemaal weggewerkt is’, klinkt het bij het Vlaams Departement Landbouw en Visserij. ‘Bij de melkcrisis in 2009 hebben we ook melkpoeder uit de markt gehaald en toen duurde het tot 2012 tot de rekken weer leeg waren.’

 

Lees meer


Actua
Aanslagen kosten België 2,4 miljard euro

De aanslagen in Parijs en Brussel hebben de Belgische economie 2,4 miljard euro schade berokkend. Dat blijkt uit gedetailleerde berekeningen van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). 'De schade is groter dan verwacht', zegt Pieter Timmermans, de topman van het VBO. 'In april raamden we die nog op zo'n 0,3 procent van het bruto binnenlands product, nu komen we uit op 0,6 procent.'

 

 

Lees meer


Actua
Coalitie werkt aan voedsel voor de toekomst

Op dinsdag 22 november stelden de provincie Vlaams-Brabant, Vredeseilanden, Colruyt Group en KU Leuven in Gent tijdens Your Choice op Horeca Expo het project Gezocht: “Voedsel voor de Toekomst” voor. Deze onuitgegeven coalitie wil de komende jaren op zoek naar manieren om de groeiende wereldbevolking op een duurzame wijze te voeden.

Lees meer


Horeca
Take Eat Easy: failliet omdat er slechts weinig spelers op de markt mogelijk zijn

Brusselaar Adrien Roose bouwde Take Eat Easy uit tot een zeer succesvolle Belgische start-up. In juli ging de maaltijdleverdienst echter failliet; Adrien Roose zat de voorbije jaren op een rollercoaster. Samen met zijn zus en twee jeugdvrienden startte de vandaag 29-jarige handelsingenieur in 2013 Take Eat Easy. De start-up was een pionier in het leveren van maaltijden van trendy restaurants door fietskoeriers. Die koeriers veroverden in sneltempo het straatbeeld van metropolen als Londen, Parijs en Madrid. Vorig jaar in september haalden de Franstalige Brusselaars 10 miljoen euro op, een paar maanden nadat ze al 6 miljoen euro kapitaal hadden gekregen. Een Belgisch succesverhaal leek in de maak. Toen Adrien Roose deze zomer in een uitgebreide blog, die intussen al 200.000 keer werd gelezen, aankondigde dat Take Eat Easy de boeken sloot, was dat voor velen een grote verrassing. “Deliveroo en UberEats nemen de hele sector voor hun rekening!”

Lees meer


Kennisinstellingen
Nieuwe infrastructuur van Inagro

Op 18 november nam de afdeling eetbare paddenstoelen van Inagro officieel haar intrek in nieuwe onderzoeksinfrastructuur. Die laat toe om beter in te spelen op de onderzoeksvragen van de champignonsector in West-Vlaanderen en ver daarbuiten. Met de investeringen in een grondige modernisering en uitbreiding van de onderzoeksfaciliteiten geven de Provincie West-Vlaanderen en de Vlaamse Overheid opnieuw een positief signaal aan de champignontelers.

 

 

 

 

Lees meer


Kennisinstellingen
Sectorevenement: WKK in de voedingssector - 15 december Chocolate Academy - Barry Callebaut

COGEN Vlaanderen organiseert in samenwerking met FEVIA een studienamiddag rond WKK in de voedingssector. Voor de gelegenheid werd ook een gepaste locatie gekozen, de Chocolate Academy van Barry Callebaut. Er zal ook de mogelijkheid zijn om de WKK bij deze innovatieve chocolade- en cacaoproducent te bezoeken.

Lees meer


Leveranciers
Labo’s uitgerust met software uit Gent

De Amerikaanse voedselveiligheidsdienst FDA digitaliseert zijn labo's met software ontwikkeld in Gent. 'Soms staan we zelf versteld van wat we doen', zegt Frederik Decouttere, de oprichter van het Belgisch-Zwitserse techbedrijf Genohm. Dit bedrijf ontwikkelde speciale software om alle data in een labo coherent bij te houden.

 

 

Lees meer


Nieuwe voedingsproducten
In complete groente- en fruitsector regeert zoet stilaan over bitter

Onze spruitjes ‘verzoeten’, en ze zijn niet het enige slachtoffer van onze uitgesproken smaakvoorkeur: in heel de groente- en fruitsector wordt bitter stilaan verdrongen door zoet, tot onze appels toe. Experts reageren bezorgd, aldus het Nieuwsblad. “We ontwennen onze smaakpapillen. Op termijn smaakt alles hetzelfde.”

 

 

 

 

 

Lees meer


Retail
Albert Heijn sluipt dichter naar Colruyt

Volgens onderzoek van de consumentenorganisatie Test-Aankoop is Colruyt net als de voorbije jaren de goedkoopste supermarkt voor mensen die een mix kopen van merkproducten, huismerken en eersteprijsmerken. Albert Heijn is gemiddeld 2 procent duurder, gevolgd door Red Market. Die discountsupermarkt van Delhaize telt 13 winkels, maar Delhaize breidt de keten niet uit omdat ze verlieslatend is.

 

Lees meer


Retail
Carrefour lanceert buurtsupermarkt Easy

Carrefour lanceert een vierde supermarktmerk. Carrefour Easy vervolledigt het portfolio van de Belgische tak van de Franse keten, die al actief is met de grote Carrefour-hypermarkten, de Market-supermarkten en de Express-buurtwinkels. Op termijn komen er 100 Easy-Winkels. Volgend jaar al opent Carrefour er 'tientallen'.

 

 

Lees meer


Retail
Pittige hordes voor Noordzee-eilanden

Sioen: 'We gaan meer met zeewier experimenteren'

De Halse retailer Colruyt stapt in een aantal nieuwe projecten omdat hij met energie en voeding twee elementen terugvindt die hij zelf centraal plaatst. 'We pionieren graag en zijn geïnteresseerd in het stapje verder', zegt Stephan Windels, bij Colruyt verantwoordelijk voor de energieproducent Eoly. 'Voor ons is het een van onze demonstratieprojecten. Ondernemen is altijd proberen.'
Een van de concrete projecten waar Colruyt naar lonkt, is het opkweken van zeewier en mosselen, de zogenaamde aquacultuur. Windels: 'Het is voor ons belangrijk dat we een korte productieketen hebben en dat onze voedingsketen duurzaam is.' Om het project te doen slagen rekent Colruyt wel op een duidelijk beleidskader. 'Het gaat tenslotte om kapitaalintensieve activiteiten.'Voedingsproducenten
Vlaamse Regering engageert zich tot aanmoedingsbeleid voor zuivel op school

De Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ) juicht het engagement van de Vlaamse Regering toe om het verbruik van melk en zuivelproducten in Vlaamse scholen aan te moedigen. Dit initiatief kadert in de Engagementsverklaring ter ondersteuning van het dranken- en tussendoortjesbeleid van scholen.
[Bron: De Tijd]

 

 Voedingsproducenten
Turbulente tijden voor Tiense Suiker

Met een investering van 20 miljoen euro wapent Tiense Suiker zich tegen woelige tijden. 's Lands grootste suikerproducent komt na 50 jaar quota plots op een vrije markt terecht, de bietenoogst valt tegen en boeren dreigen met een boycot. Dit is het laatste oogstseizoen waarin Tiense Suiker zijn productie beperkt ziet door de Europese suikerquota. Vijftig jaar lang limiteerde Europa de suikerproductie, mocht er slechts een beperkte hoeveelheid geëxporteerd worden buiten de EU en zorgde de overheid voor een gegarandeerde minimumprijs die een bodem legde onder de markt. Vanaf volgend jaar is het gedaan met die gereguleerde markt en kennen Europese suikerproducenten geen beperkingen meer.

Lees meer


Voedingsproducenten
Vanafish in nieuwe handen

Tanguy Buyse (33) nam samen met Bruno Dumolin (33) de familiale visrokerij Vanafish over. De twee jeugdvrienden zagen een droom in vervulling gaan die ze al jaren koesterden. 'We komen beiden uit een ondernemersmilieu', zegt Dumolin. Hij is de zoon van Christian Dumolin, de West-Vlaamse ondernemer achter de familiale holding Koramic. Tanguy is de zoon van de Brugse textielondernemer Koen Buyse.

 

 

 

Lees meer


Voedingsproducenten
Hoegaarden valt uit de gratie van AB InBev en legt accent op alcoholarme bieren

De Belgisch-Braziliaanse brouwer AB InBev ABI 2,36%  heeft beslist om minder te investeren in het witbier Hoegaarden. ‘Het is geen focus brand meer in Europa’, zegt Stuart MacFarlane, die als directeur van de Europese markt rechtstreeks rapporteert aan AB InBev-CEO Carlos Brito. In Europa, dat nog steeds de belangrijkste markt is van Hoegaarden, is het een erg bekend merk in België, Nederland en Frankrijk. Ook in andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, wordt het verkocht. Ondanks stevige marketinginspanningen is Hoegaarden over zijn hoogdagen. In België en Nederland is de verkoop stabiel, terwijl er in Frankrijk een lichte daling is.

Lees meer


Voedingsproducenten
Floridienne groeit

De holding Floridienne zette in het derde kwartaal haar groeipad voort. De eerste en belangrijkste afdeling is 'feestvoeding'. Floridienne produceert in 29 fabrieken een grote waaier aan culinaire delicatessen, waaronder wijngaardslakken, sint-jacobsschelpen, gerookte vissoorten, rolmops, zalm of vissalades. De divisie produceert ook voeding voor mensen met intoleranties voor bepaalde ingrediënten. Het eindejaar is veruit de belangrijkste periode voor de divisie. 'Zowel de omzet als de winst ging erop vooruit, in lijn met onze prognoses voor het hele jaar', meldt de holding. Sinds twee jaar is de tak ook winstgevend in de kwartalen waarin minder omzet wordt gerealiseerd.Voedingsproducenten
Greenyard klopt verwachtingen

In de eerste helft van zijn boekjaar boekte Greenyard, de fruit- en groentemultinational van de Belgische ondernemer Hein Deprez, 2,2 miljard euro omzet. Dat is 8,6 procent meer dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Daarmee klopt de hofleverancier van heel wat supermarktketens in de hele wereld de verwachtingen van analisten. Die hadden gerekend op een omzetgroei van zo'n 5 procent. Greenyard verkoopt zowel verse groenten en fruit (de afdeling 'Fresh') als conserven (de afdeling 'Long Fresh').

Lees meer


Voedingsproducenten
AB InBev mag Tripel Karmeliet overnemen

Alken-Maes vreest dat zijn concurrent AB InBev dankzij het bier Tripel Karmeliet een te dominante speler zal worden op de Belgische markt. De Belgische concurrentiewaakhond heeft echter geen probleem met de overname van brouwer Bosteels door AB InBev. Het marktaandeel van de Belgisch-Braziliaanse brouwer AB InBev zal door brouwer Bosteels (Tripel Karmeliet, Kwak en Deus) over te nemen in België met minder dan 1,5 procent stijgen. Daarom keurt de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) de overname goed.

 

 

 

 

 

Lees meer


Voedingsproducenten
Koekjes van Generous zijn Belgiës beste nieuwe merk

Brusselse koekjesbakker Generous kaapt dit jaar de titel weg van ‘Belgium’s New Brand of the Year’, zeg maar het beste nieuwe merk van 2016. Het bedrijfje van het echtpaar Christophe & Theodora Harou biedt een inspirerende mix van sociaal ondernemerschap, kwaliteit en een beetje Belgitude.

 

 

 

 

 

 

 

Lees meer


Voedingsproducenten
Miljardendeal moet familie Dr. Oetker redden

Mozzarella, Hawaii, Pollo en Speciale zijn wellicht de bekendste producten van Dr. Oetker. Maar het Duitse megaconcern bestaat uit veel meer dan goedkope diepvriespizza’s. Zo verkoopt Dr. August Oetker KG puddingpoeder, desserts (de in Duitsland mythische Götterspeise, een zoete kleurstofblubber), limonade (Bionade), bier (Radeberger) en champagne. Het concern bezit ook hotels in Parijs en Londen en een bank (Bankhaus Lampe). Van één sector neemt Richard Oetker, de baas van het familiebedrijf uit Bielefeld, nu afscheid. Na 80 jaar verkoopt Dr. Oetker zijn rederij Hamburg Süd aan het Deense Maersk Line, de grootste containerrederij ter wereld. Dat maakte A.P. Møller-Maersk, het moederbedrijf van Maersk Line op 1 december bekend, zonder de overnameprijs te vermelden. Daarmee moet een jarenlang conflict met de familie ontzenuwd worden en het bedrijf weer vooruitgang boeken.

Lees meer


Voedingsproducenten
AB InBev-telg wordt nieuwe CEO brouwerij Palm

De Belg Sven Stuer komt aan het hoofd te staan van brouwer Palm Belgian Craft Brewers, dat bieren zoals Palm, Cornet, Rodenbach en Brugge Tripel brouwt. Sinds dit jaar is het bedrijf een onderdeel van de Nederlandse brouwer Bavaria.
Ola-ijs. Hij werkte eerst een aantal jaar bij AB InBev en later bij Unilever. Stuer volgt Jan Vandenwyngaerden op. Die verliet de brouwer dit jaar nadat hij hem na jaren van verlies weer winstgevend had gemaakt. Palm boekte vorig jaar op een omzet van 53,8 miljoen euro 1,1 miljoen euro bedrijfswinst en 476.000 euro nettowinst.
[Bron: De Tijd]
Contacteer ons

Food Industry
een uitgave van evolution media group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@foodindustry.be


Site in beweging