horecplatform mail x
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Actua
Nederlandse landbouwexport op topniveau

Nederland heeft een spectaculair record bereikt met de export van landbouwproducten. Vorig jaar is er in totaal voor 85 miljard euro verhandeld. Dat maakte staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) bekend op de Grüne Woche in Berlijn, de grootste landbouwbeurs ter wereld. Nederland blijkt de Russische boycot te hebben overwonnen door nieuwe markten aan te boren. Mede daardoor is het vorige record van 2015 overtroffen met 4,4 procent (ruim 3,6 miljard euro). Duitsland is de belangrijkste klant. Een kwart van de export gaat naar de oosterburen. Vooral tomaten, paprika’s, komkommers, vlees en zuivelproducten blijven binnen Europa. De rest van de wereld verovert Nederland vooral met zijn bloemen en planten, gevolgd door vlees en zuivel.Actua
Oudere migranten gezonder dan autochtone leeftijdsgenoten

België wordt multicultureler en tegelijkertijd steeds ouder. De verschillen in levensverwachting tussen migranten en autochtonen waren al vaker onderwerp van onderzoek. Daarbij werd echter nooit specifiek gekeken naar de verschillen in levensverwachting tussen de ouderen (50-plussers) onder deze bevolkingsgroepen. Hadewijch Vandenheede van de Vrije Universiteit Brussel deed dat – samen met collega’s van de RU Groningen – als eerste wel. En wat blijkt? Oudere migranten leven gezonder.

 

Lees meer


Actua
Primeur in België - Het recycleerbare charcuterieschaaltje van Colruyt

Het nieuwe schaaltje bestaat voor 90% uit papier en zal het schaaltje uit EPS-plastic vervangen. De ontwikkeling van dit schaaltje is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen Colruyt Group en zijn verpakkingsleverancier, en in overleg met Fost Plus* en Filpap**. De bodem van het vacuüm verpakte schaaltje bestaat hoofdzakelijk uit karton met een FSC-certificaat voor verantwoord bosbeheer. Om elk direct contact tussen de charcuterie en het karton te vermijden, is er een dunne film aangebracht op de bodem van het schaaltje. Zelfs dan bestaat het schaaltje nog voor 90% uit papiervezels en beantwoordt het dus aan de norm van Fost Plus voor recycleerbaar papierafval. Het schaaltje wordt afgesloten met een dunne, transparante folie die bijna geen plaats inneemt bij het restafval.

 

 

 

Lees meer


Actua
ING denkt aan een krimp van de Nederlandse voedingsindustrie in 2017

ING Economisch Bureau verwacht voor 2017 een daling van de productiewaarde van de Nederlandse voedingsindustrie met 1,5%. In 2017 zal de omzetgroei in binnen- en buitenland ongeveer gelijk zijn. De groei van het exportvolume zal licht afnemen. Voor de meeste segmenten, waaronder zuivel- en akkerbouwproducten, worden in 2017 stijgende prijzen verwacht. Het negatieve effect van de fosfaatreductie voor de zuivelindustrie zal aan de basis liggen.  Vanwege een krimp van de melkveestapel van circa 10% zal de zuivelindustrie ook vele procenten minder kunnen verwerken. Om de in de laatste jaren flink uitgebreide capaciteit op peil te houden zal mogelijk een deel van de melk worden geïmporteerd uit bijvoorbeeld Duitsland en Polen.

Lees meer


Actua
Voederpatent van Dumoulin biedt uitkomst voor berengeur

De Belgische veevoederfabrikant Dumoulin heeft een samengesteld voeder ontwikkeld dat berengeur in varkensvlees vermijdt en zodoende een reëel alternatief vormt voor biggencastratie. Groep AVEVE, waar Dumoulin deel van uitmaakt, spreekt van een wereldprimeur. Geur- en smaaktesten uitgevoerd door deskundigen van het Vlaams landbouwonderzoeksinstituut ILVO overtroffen alle verwachtingen. De chemische analyses bevestigden de effectiviteit van het voeder dat ‘TAINTSTOP’ zal heten. .Ze biedt met deze wereldprimeur een alternatief voor castratie dat - zonder verdoving - vanaf 2018 in Europa verboden wordt.

Lees meer


Actua
OKay en Bio-Planet stuwen Colruyt

Met zijn grote, kale en goedkope winkels gaf de supermarktketen Colruyt in de afgelopen decennia concurrenten als Delhaize en Carrefour het nakijken. Ze groeide uit tot de populairste supermarktgroep van België, en ook in 2016 werd ze populairder. Jaar na jaar kwamen er nieuwe winkels bij en steeg de verkoop. De keten groeit nog steeds, maar het tempo vertraagt. De omzet nam met 2,8 procent toe tot 5,6 miljard euro in 2015 (boekjaar liep in maart  2016 af). De markt raakt verzadigd, doordat bijna elke Belg maar een korte autorit moet maken om bij Colruyt te winkelen. Het bedrijf bouwde zijn groeitempo af tot een paar winkels per jaar. Binnen de supermarktactiviteiten ziet het vooral groei in uitbreiding van de OKaywinkels en een aantal Bio-winkels, ook in Walllonië.

 

Lees meer


Actua
Besteldienst voor halal

In Antwerpen is met Halal Hero een eerste besteldienst voor halalvoeding van start gegaan. De Antwerpenaren Jaouad Bel Kacem en Mohamed El Mousaoui hadden opgemerkt dat moslims weinig keuze hebben in afhaalmaaltijden. ‘Ze weten niet of het vlees wel degelijk halal is, en daarom bestellen ze maar vis’, zegt Bel Kacem. Na een marktonderzoek en een bevraging van 1.000 mensen beslisten de twee een onlineplatform op te richten dat halalafhaalmaaltijden groepeert. Ze starten in hun thuisstad met een twintigtal restaurants. Het aanbod is divers: vlees, vis, pasta, Aziatisch en couscous. In de toekomst richten hun pijlen op Brussel.

 

 

Lees meer


Actua
Ahold Delhaize gaat fors zichzelf kopen

In december, drie maanden nadat de Nederlandse supermarktgroep Ahold en zijn Belgische concurrent Delhaize samensmolten tot Ahold Delhaize, deden de topmannen van het bedrijf in Londen uit de doeken wat ze in de komende jaren willen bereiken. De groep achter winkelketens als Delhaize en Albert Heijn kondigt aan in 2017 voor 1 miljard euro aan eigen aandelen te zullen inkopen. Het bedrijf is voorts van plan om 40 tot 50 procent van de onderliggende winst uit te keren als dividend. Daarnaast wil het bedrijf zijn e-commerce-omzet tegen 2020 verdubbelen.

Lees meer


Actua
Leman Cake Decorations: voortaan in Moeskroen

Leman Cake Decorations verhuisde naar een nieuw bedrijfsgebouw in de Avenue du Haureu 2 in Moeskroen. Net over de taalgrens, op een nieuw bedrijventerrein dat vlot bereikbaar is via de autosnelweg. Het nieuw bedrijfsgebouw wordt een combinatie van productie, distributie, burelen en democenter. Het grotere magazijn en het geautomatiseerde picksysteem zorgt voor een vlotte verwerking van de bestellingen. Het paradepaardje van de nieuwe site wordt ongetwijfeld het trendy democenter. De banketbakker en ijsbereider kunnen er op weg gezet worden om nog meer te innoveren en in te spelen op de allernieuwste trends in taartversiering.

 Actua
Kilometerheffing kost voedingsbedrijven omzet, winst en jobs

Bijna een jaar na de invoering van de Kilometerheffing voor vrachtwagens bevestigt een enquête bij Belgische voedingsbedrijven de gevreesde impact op de omzet, winst en werkgelegenheid binnen de sector. FEVIA, de federatie van de voedingsindustrie, vraagt dringend verder werk te maken van flankerende maatregelen om impact op voedingsbedrijven op te vangen. De federatie vraagt Vlaanderen en Brussel ook om het voorbeeld van Wallonië te volgen en de tarieven van de kilometerheffing niet te indexeren in 2017.

Lees meer


Actua
Colruyt Group vierde de ingebruikname van de nieuwe site Fine Food Meat 2

Colruyt Group vierde op 25 januari 2017 de opening en ingebruikname van de nieuwe productie-eenheid in Halle, nl. Fine Food Meat 2. Er kwam heel wat genodigden opdagen, waaronder Eerste minister Charles Michel. Het nieuwe gebouw van 18.000 m2 groot is bestemd voor de productie, versnijding en verpakking van charcuterie, traiteurgerechten en vegetarische producten. “Eens de vestiging op volle toeren draait, zal Colruyt Group Fine Food Meat de grootste vlees- en charcuterieproducent van het land zijn. Dit gebouw kwam er na veel onderzoekswerk en voorbereiding. Het stelt ons in staat om de  uitdagingen van morgen het hoofd te bieden”, aldus directeur Stefan Goethaert, Directeur Colruyt Group Fine Food. “Vlees is hier vandaag nog altijd het centrale product, maar alle mogelijkheden liggen open om in de toekomst ook vegetarische producten en producten op basis van alternatieve proteïnen te gaan produceren”.

Lees meer


Economie
Agriflanders 2017: Landbouw en Visserij lanceert dashboards op zijn website

Op Agriflanders benadrukte minister Schauvliege nogmaals het belang van een goede kennis van bedrijfseconomie en -cijfers. Om dit te ondersteunen, gaf ze in 2016 de opdracht aan het Departement Landbouw en Visserij om zogenaamde 'dashboards' op te maken en te publiceren op zijn website. Tijdens Agriflanders lanceerde het Departement Landbouw en Visserij de eerste dashboards voor de sectoren Varkens, Runderen, Zuivel, Aardappelen, Pluimvee en eieren. Een dashboard geeft een actueel grafisch overzicht van de meeste recente prijs- en marktinformatie, waardoor landbouwers en sectororganisaties sneller kunnen inspelen op nieuwe prijs- en markttendensen.   
De Europese website http://ec.europa.eu/agriculture/markets-and-prices/price-monitoring ging daarin voor. Ook de Vlaamse dashboards zullen wekelijks of maandelijks worden aangepast: http://lv.vlaanderen.be/nl/voorlichting-info/actuele-prijs-en-marktinfo .Economie
Tomaten, wortelen en uien meest verkochte groenten

Volgens de huishoudbudgetenquête van FOD Economie besteedde de gemiddelde Belg in 2014 2,3% van zijn totale budget of 15,6% van zijn uitgaven voor voeding en dranken aan groenten en fruit. Verse groenten en fruit hebben hierin een aandeel van 70% en verwerkte producten 30%. De Belg besteedt gemiddeld ongeveer evenveel aan vers fruit als aan verse groenten.
Groenten en fruit De tomaat is met een aankoop van 6,2 kg en 16,5 euro per capita nummer één in de verse groentenkorf. Qua volume wordt de tomaat gevolgd door wortelen en uien (figuur 3). De top 3 qua bestedingen wordt gevormd door tomaten, witloof en paprika's en pepers 'Voedingsindustrie moet boeren ondersteunen bij overschakeling naar bio'
[Bron: LV Vlaanderen]Milieu
Gezuiverd afvalwater van de voedingsindustrie voor irrigatie in de landbouw

Om de landbouw te wapenen tegen een verdere verdroging zal gezuiverd afvalwater van de industrie voortaan ook kunnen worden aangewend voor irrigatie. Met de steun van Interreg Vlaanderen-Nederland en de provincie West-Vlaanderen starten binnenkort de technische werken om het water te verdelen. Concreet zal bierbrouwerij Bavaria in Lieshout (Nederland) zijn gezuiverd afvalwater verdelen naar verschillende oppervlaktewaters in de buurt. Landbouwers kunnen dit op diverse plaatsen afnemen voor de watervoorziening. Daarnaast zal gezuiverd afvalwater rechtstreeks via peilgestuurde drainage ondergronds worden gebracht om de grondwatervoorraad op peil te houden.

 

Lees meer


Trends
Trends in voeding: meer groenten op het bord

In 2017 zullen er meer groenten op tafel staan, zowel in restaurants als bij de consument thuis. Dit is een trend die al gaande was in 2016 en dit jaar naar verwachting verder door zal zetten. Er komen ook steeds meer restaurants die veel groenten serveren.
[Bron: De groene Gault&Millau]

 

 Vakbeurzen
Vakbeurs "Saveurs & Métiers" Namen

Winnaars Nationale Vakwedstrijd beste witte en zwarte pensen, georganiseerd door vzw De Belgische Beenhouwerij op zondag 29 januari 2017. Winnaars Le Limousin, Collard (niet op foto), Delbaere, Aurelien Martin en prijs van de creativiteit Le Limousin. Juryleden beoordeelden 80 producten van 22 deelnemers.

 

 

Lees meer


Vakbeurzen
Klasseslagers ‘Taste & Discover’-event

De KLASSESLAGERS nodigen hun ambachtelijke collega-slagers uit op hun tweede vakbeurs ‘Taste & Discover’ op maandag 13 februari 2017 van 17 u tot 21 uur in de gebouwen van Feestzaal De Watermeulen, Burchtstraat 160, 9150 Kruibeke.Verpakking
Unilever tegen 2025 enkel recycleerbare of composteerbare verpakkingen

Unilever gaf eerder al aan dat ze het aantal plastic verpakkingen in 2020 met een derde wouden terugdringen. Ook wil Unilever in de productie meer recyclebaar plastic gebruiken. De doelstelling van Unilever is dat minimaal 25 procent van al het plastic dat in de productie wordt gebruikt gerecycled plastic moet zijn. “De verpakkingen maken onze producten onder meer veilig en aantrekkelijk. Toch is het duidelijk dat als wij van dit materiaal willen blijven genieten, we als industrie meer verantwoordelijkheid moeten nemen om meer te recyclen”, aldus Paul Polman, CEO Unilever. De bekende levensmiddelengigant wil hiermee een bijdrage leveren aan een circulaire economie.

 

 Voedingsproducenten
Fusiekoorts rond confiseriegroep Mondelez

Midden december 2016  schoot de koers van Mondelez op de beurs fors hoger als reactie op een artikel in Bilanz. Het Zwitserse zakenmagazine heeft van een goede bron in de voedingsindustrie vernomen dat de Amerikaanse groep Kraft Heinz de overname van Mondelez plant. De drijvende kracht achter de deal zou het investeringsfonds 3G Capital van Jorge Paulo Lemann zijn, een grote Braziliaanse aandeelhouder van AB InBev. Ook het Belgische AB InBev-zwaargewicht Alexandre Van Damme heeft een belang in 3G. Beiden wonen in Zwitserland. Waarschijnlijk zou Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van Warren Buffett, weer als mede-investeerder optreden. Dat gebeurde vorig jaar reeds bij de fusie van Kraft Foods en Heinz.

Lees meer


Voedingsproducten
Duitse minister wil ban op vleesnaam voor vegaproduct

De Duitse minister van landbouw Christian Schmidt wil af van de gewoonte om vegetarische producten vleesnamen te geven. De politicus wil af van namen als ‘vegetarische schnitzel’ en vega-curryworst. Hij noemt deze namen verwarrend en misleidend voor de consument, zo zegt hij in een interview met de boulevardkrant Bild. ‘Niemand mag bij deze pseudo-vleesgerechten net doen alsof het vlees was’, stelt Schmidt. Volgens hem is het een taak van de producenten van deze artikelen om met eigen namen voor hun producten op de proppen te komen. De CSU-politicus krijgt in zijn pleidooi steun van zusterpartij CDU in de deelstaat Niedersaksen,
[Bron: Vleesmagazine]Voedingsproducten
Vooruitzichten voor de vleessector zijn matig

Vleesfabrikanten in de Europese Unie moeten zich erop instellen dat ze de komende 10 jaar slechts beperkt kunnen groeien. In een recent gepubliceerde vooruitblik richting 2026 stelt de Europese Commissie dat de vleesproductie in de komende 10 jaar in totaal met slechts 1 procent gaat toenemen tot 47,5 miljoen ton. De consumptie daalt in de 15 oerlanden van de Europese Unie, onder meer onder invloed van de maatschappelijke discussie over vlees en gezondheid, met 600 gram per persoon. Alleen in de 13 landen die in 2004 zijn toegetreden is sprake van groei. De toenemende vraag buiten de Europese Unie zorgt wel voor een toename van de export met 3 procent naar 4,9 miljoen ton.

Lees meerContacteer ons

Food Industry
een uitgave van evolution media group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@foodindustry.be


Site in beweging