horecplatform mail x
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Actua
Breydel Chimay Group neemt kookgoed Jan Schots nv over

Recent werd er een overeenkomst bereikt met het bedrijf Jan Schots NV in Wommelgem. Deze producent van kookgoed en salades zal vanaf 1 mei 2017 de productie in haar gebouwen stopzetten. Om de toekomst verder vorm te geven, heeft Schots ervoor gekozen om, wat het kookgoed betreft, aan te sluiten bij de Breydel Chimay Group.

Lees meer


Agenda
Inspiratie-event 'Verduurzaming van uw agro-voedingsketen'

Wilt u stappen zetten richting duurzaamheid? Of samen met uw ketenpartners beter inspelen op de vraag van de consument? Weet u niet precies hoe of wat?

Kom dan naar het inspiratie-event “Verduurzaming van uw agro-voedingsketen”. Tijdens dit event maakt u kennis met succesvolle verduurzamingsinitiatieven vanuit diverse sectoren zoals de IKM duurzaamheidsmonitor of Veldleeuwerik. U krijgt er de kans om na te denken over de mogelijkheden binnen uw specifieke keten en gaat aan de slag met de kennis die u heeft opgedaan.

Lees meer


Brouwerij
Hageland krijgt binnenkort eigen Geuze

Cultureel Centrum Het Gasthuis in Aarschot krijgt een eigen ‘bierstube’, die meteen de thuishaven wordt van de nieuwe Aarschotse Bruine, de Grand Cru.
De stadsbrouwerij is volop bezig met het produceren van de Grand Cru. ‘We wilden van onze Aarschotse Bruine een nieuwe versie maken, vooral een wijziging in de gist moet een heel ander bier geven’, zegt brouwmeester Tony Briers. ‘De gist die we hiervoor gebruiken, is gebaseerd op die van de Rodenbach Vintage. We lieten gist overkomen uit Amerika en zullen die voortaan zelf laten voortzetten.’

Lees meer


Chocolatier
Gent heeft er een meesterchocolatier bij

Marijn Coertjens opende midden februari 2017 een chocolaterie en patisserie in Gent. Coertjens is misschien nog niet zo bekend als collega’s Marcolini of Persoons, maar kan toch uitpakken met een indrukwekkend palmares. Zo behaalde hij in 2015 brons op de World Chocolate Masters en goud op de Belgian Chocolate Masters, wat hem regerend Belgisch kampioen maakte. De voorbije vijf jaar leidde hij de chocolade-afdeling in luxehotel The Peninsula in Hongkong, maar nu heeft de 35-jarige Coertjens de stap gezet naar een eigen zaak, samen met zijn echtgenote. Het koppel koos daarvoor een zeventiende-eeuws pand uit in hartje Gent.

 

Lees meer


Consumenten
Prof De Henauw benoemt onmacht van bevolking tegenover ‘Big Food’

In een uitgebreid artikel in De Standaard en afgeleide kranten heeft Prof. Stefaan De Henauw van de Gentse universiteit het over de strijd tegen overgewicht en de noodzaak om de maatschappij te hertekenen. Om overgewicht te bestrijden, is een revolutie nodig. ‘Betutteling’ is nodig om obesitas te tackelen. Het is zoals met het klimaat, we moeten onze maatschappij hertekenen, en ophouden met alle verantwoordelijkheid af te schuiven op het individu. De marketing naar kinderen moet worden gereguleerd omdat de zelfregulering van de voedingsbedrijven een lege doos blijkt te zijn. Zolang het niet bij wet verboden is om ongezonde producten aan te prijzen bij kinderen, zal  geen enkel bedrijf het goede voorbeeld geven. Dat meer dan de helft van de verkochte voedingsproducten in Europa door slechts vijf bedrijven geproduceerd wordt, geeft een idee van de grote impact die een simpele wet kan betekenen”, aldus de prof.

 

Lees meer


Distributie
SmartWithFood app: voor voeding op maat

Vandaag sta je er niet langer alleen voor als je bepaalde voedingsingrediënten niet mag eten of (bewust) van je menu weert. Met de  SmartWithFood app scan je de barcode van een product in en zie je in een oogopslag of het tegemoet komt aan je voorkeuren of vereisten. Je kan ook naar alternatieven vragen!

 

 

Lees meer


Dranken
Coca Cola investeert 1,9 miljoen in pilootfabriek Anderlecht

Coca-Cola trekt 1,9 miljoen euro uit voor een volledig nieuwe productielijn in de pilootfabriek van het innovatiecentrum in Anderlecht. De nieuwe lijn is bestemd voor de kleinschalige productie van nieuwe dranken, die ook al in Anderlecht worden ontwikkeld. De lijn zal een deel van de oude installatie vervangen en is een enorme aanwinst voor het onderzoekscentrum, want ze heeft drie fundamentele voordelen ten opzichte van de oude infrastructuur. Een snellere doorlooptijd, waarmee de duur van de productiecyclus drie keer korter wordt. Dankzij nieuwe functies zal de lijn verder meer verschillende soorten dranken kunnen produceren en zal ook de efficiëntie worden verhoogd.

 

 

Lees meer


Duurzaamheid
Fair trade groei dankzij Aldi en Action

Het afgelopen jaar werden er bijna een kwart meer fairtrade producten verkocht dan in 2015. Deze sterke groei hebben ze deels te danken aan discounters Aldi en Action, die nu ook meer fairtrade producten hebben opgenomen in hun assortiment.

 

 

 

Lees meer


Landbouw
Het welzijn van de koe wordt meetbaar

Goed nieuws voor onze vrienden de koeien. Het welzijn van melkvee kan op een efficiënte en betrouwbare manier bepaald worden, dankzij de flexibele en relatief snel uitvoerbare index die werd ontwikkeld door onderzoekster Sophie de Graaf van ILVO-UGent. Dat is de essentie van het doctoraat dat Sophie de Graaf midden februari in Gent verdedigde. Welzijnsproblemen bij melkkoeien kunnen verschillende vormen aannemen, gaande van gezondheidsproblemen zoals kreupelheid en ziektes, tot gevolgen van onaangepaste stalinrichting zoals langdurige dorst door te weinig drinkbakken, tot gedragsproblemen zoals schichtigheid ten gevolge van ruwe behandeling.

Lees meer


Verpakking
Terugnameplicht van afval voor supermarkten

In de strijd tegen restafval wijst minister Joke Schauvliege op een weinig bekende manier van inzamelen: bepaalde verpakkingen achterlaten of terugbrengen naar de supermarkt. "Die hebben een inzamelplicht", zegt ze. De winkels lopen niet over van enthousiasme.

 

 

 

Lees meer


Verpakking
Biologisch afbreekbare fles

De groene drankflessen van de toekomst – volledig gemaakt uit suikersiroop – worden vanaf 2021 in wereldprimeur in Antwerpen geproduceerd. Ze gaan de concurrentie aan met de klassieke pet-flessen. Het Nederlandse chemiebedrijf Avantium en het Duitse concern BASF hebben elkaar gevonden in een project dat - naar eigen zeggen – de bestaande markt van plastic verpakkingsmateriaal ‘totaal zal veranderen’. Met hun joint venture Synvina willen ze drankflessen en andere verpakkingen produceren die volledig uit plantaardig materiaal zijn gemaakt. Avantium ontstond in 2000 als spin-off van de oliereus Shell.

Lees meer


Vlees
Slachthuis Genk riskeert 30.000 euro boete voor EHEC-bacterie in rundvlees

Slachthuis Genk riskeert een geldboete van 30.000 euro voor het verspreiden van ernstig besmet rundvlees. Dit zorgde voor de plotse uitbraak van de EHEC-bacterie waardoor 24 mensen zwaar ziek werden. Vier van hen zweefden tussen leven en dood. Samen met het vleesverwerkingsbedrijf V&C Meat Service NV uit Genk en de 49-jarige bedrijfsleider moesten ze zich midden februari 2017 opnieuw verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Tongeren nadat tegenexpertises in het dossier, op vraag van de rechter, werden nagekeken en bijgebracht.

 

Lees meer


Vlees
Efficiënte productie in Vlaanderen niet laten teloorgaan!

Minder en ander vlees – kip en varken – eten dringt zich op om de CO2-uitstoot onder controle te krijgen. Maar niet iedereen is het daarmee eens. Volgens Joris Relaes van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek is het nogal pessimistisch om ervan uit te gaan dat we er technisch niet in zullen slagen de uitstoot drastisch te verminderen en moet je de sector de kans geven om zich aan te passen. Volgens zijn collega Sam De Campeneere verleggen we onder de huidige omstandigheden met een kleinere veestapel het probleem: ‘Wij produceren nu melk en vlees met een veel lagere uitstoot aan broeikasgassen dan elders in de wereld omdat we zo efficiënt zijn in onze productie. Hier minder produceren en dus minder exporteren betekent dat men elders moet produceren, met meer uitstoot als gevolg.’

Lees meer


Vlees
Sporen van verboden antibiotica gevonden in varkensgehakt

Bij een onderzoek naar antibioticaresistentie van indicatorenkiemen in ons land zijn sporen van verboden antibiotica gevonden in varkensgehakt. Het vlees is in beslag genomen en vernietigd. Volgens het Federaal Voedselagentschap was er geen gevaar voor de volksgezondheid.

 

 

Lees meer


Vlees
Veertig dagen zonder vlees leidt indirect tot extra overheidsteun voor lokaal vleesgebruik

Door de vele negatieve aanvallen op de vleesector besliste minister van Landbouw Borsus extra steun te geven aan de vleessector. Hij zette  de voordelen van vleesconsumptie in de verf: naast de nutritionele voordelen, ook het milieuvriendelijke karakter van witblauw rundvlees bijvoorbeeld. “Dat ras biedt de beste ratio ter wereld tussen netto vleesproductie en gebruik van voeder”, klinkt het. “Anderzijds vormen de weiden gebruikt voor veeteelt in ons land koolstofputten die bijdragen tot het halen van de doelstellingen voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen”. De minister heeft een rondetafel georganiseerd met de landbouwsector en de horeca, met de bedoeling die laatste aan te moedigen om meer lokaal vlees te serveren. [Bron: De Standaard]

 

 Vlees
Vleessector boos over fake nieuws

In aanloop naar de campagne “Dagen zonder vlees” wordt de consument de jongste dagen om de oren geslagen met vegetarisch info tot zelfs heuse antivlees-nieuwsberichten. Voor de vleessector in ons land is de maat vol. “We hebben het gehad met framing en fake news”, zegt Michael Gore van de federatie Febev. Hij beklemtoont voor duurzame en gezonde voeding te zijn en pleit voor een genuanceerd en sereen debat.

 

 

 

Lees meer


Vlees
40 dagen zonder vlees

Vanaf 1 maart wordt de aftrap gegeven voor “Dagen zonder vlees/Jours sansviande. In Vlaanderen ging daar in het Antwerpse Felix Pakhuis een groot feest aan vooraf. Doel van die campagne is om bewuster met vlees om te gaan en zo je impact op het milieu te reduceren. Meer dan 100 000 mensen hebben al ingetekend op de site om zich hiervoor in te zetten. Op de websites www.dagenzondervlees.be of https://jourssansviande.be kan je de intentie ondertekenen en worden tal van ideeën op vlak van receptuur aangereikt.  De zesde editie van deze campagne slaagde erin om heel wat bekende koppen achter zich te scharen, waaronder Annelien Coorevits (VIJF), Eva De Roo (Stubru) en Pedro Elias (VIER). Ook in Wallonië gebeurde dit met Charlotte Baut (RTL).Voeding
Stelling woordvoerster boerenbond: 'Koeienmelk bevat duizendmaal meer voedingswaarde van sojamelk' ontkracht?

Koeienmelk bevat duizendmaal meer voedingswaarde dan sojamelk, beweerde de woordvoerster van de Boerenbond op de radio. Ze reageerde op de campagne van de veganismevereniging BE Vegan, die in Gentse trams afficheert met de slogan ‘Melk, niet goed voor elk!’ Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie gaat daar niet mee akkoord en stelt dat sojadrank het enige volwaardige plantaardige alternatief is voor melk, op voorwaarde dat er calcium en ook vitamine B2 en B12 aan zijn toegevoegd.

 

 

Lees meer


Voedingsfabrikant
Nieuw smaakexperiment bij Duvel: bier dat gerijpt wordt op bourbonvaten

Bij brouwerij Moortgat startten ze met een nieuw smaakexperiment: ze rijpen Duvel op eikenhouten bourbonvaten. Sinds november rijpt de Duvel in deze geïmporteerde Amerikaanse vaten en zal vermoedelijk zes à zeven maanden op vat moeten liggen voor het klaar is. 'In lang vervlogen tijden werd bier nog bewaard en vervoerd in eikenhouten tonnen, maar dat is niet de reden waarom de Duvel-brouwers aan een nieuw smaakexperiment zijn begonnen', luidt het bij Moortgat. 'Onze drijfveer reikt verder dan nostalgie. We trachten met deze techniek nieuwe smaken en aspecten van Duvel te ontdekken.' De evolutie van het experiment is te volgen via de website van Duvel.

 

 

Lees meer


Voedingsfabrikant
Heineken verkocht meer bier

De Nederlandse brouwer Heineken maakte in 2016 weer meer winst op een hogere omzet. Met name in Mexico en Vietnam wist het bedrijf de bierverkopen op te voeren, maar ook in andere markten won Heineken aan populariteit. De brouwer verwacht voor 2017 niet anders.

 

 

Lees meer


Voedingsfabrikant
Brouwerij Roman stelt Romy Pils, Mater Witbier en Black Hole voor

Brouwerij Roman introduceerde begin febrauri 2017 haar gloednieuwe Roman-lijn. Romy Pils, Mater Witbier en Black Hole ruimen dan plaats voor Roman Pils, Roman Blanche en Roman Black Label. Met deze make-over schept Roman duidelijkheid in haar merken. De drie bieren in een nieuwe gedaante behouden wel de vertrouwde smaak en kwaliteit’, lichten Carlo en Lode Roman toe. ‘Met de creatie van de Roman-lijn keren we terug naar onze roots. We hebben ervoor gekozen om onze drie doordrinkers in één merk te bundelen en om voortaan te communiceren vanuit dezelfde merknaam, namelijk “Roman”.’

 

Lees meer


Voedingsfabrikant
Bod door Kraft Heinz afgewezen wegens te laag

Unilever onder Braziliaans vuur

De honger en dorst van de Brazilianen achter AB InBev is onstilbaar. Nu willen ze Unilever toevoegen aan hun voedings- en drankenimperium. Voorlopig kregen de Brazilianen het deksel op de neus. Unilever moet niets weten van het bod dat concurrent Kraft Heinz lanceerde. Te laag, luidde het oordeel vanuit Londen. Maar het Braziliaanse investeringsfonds 3G, de voornaamste eigenaar van Kraft Heinz, staat bekend als vasthoudend. De kans is klein dat het nu al de strijd opgeeft.

Lees meer


Voedingsfabrikant
Nieuwe productieruimte voor Dekeysser-Ossaer

Eind februari mochten Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V), burgemeester Patrick Lansens (SP.A) en Karel Van Eetvelt (Unizo) de nieuwe bedrijfsgebouwen van het vleesverwerkend bedrijf Dekeyzer-Ossaer officieel openen. Het nieuwe gebouw telt 6.000 m2 bruikbare oppervlakte, waarbij het samen met het machinepark om een investering van zes miljoen euro gaat.

Lees meer


Voedingsfabrikant
Danone lanceert een besparingsplan van een miljard euro

De Franse zuivelproducent Danone wil tegen 2020 1 miljard euro besparen. Danone had in 2016 een jaaromzet van 21,94 miljard euro, de omzet is gedaald met 2,1% ten opzichte van vorig jaar, maar op vergelijkbare basis over de periode is hij gestegen met 2,9%. Dit alles heeft te maken met de overname van Whitewave Foods. De organisatie moet efficënter worden!

 

Lees meer


Voedingsfabrikant
Mondelez verhuist productie Vitabis naar Frankrijk

De Vitabis- en Betterfoodkoeken zullen niet langer in België geproduceerd worden. Eigenaar Mondelez verhuist de productie van Herentals naar een gespecialiseerde fabriek in Frankrijk, schrijft Gazet Van Antwerpen. Doel is om kruisbesmetting te voorkomen. Men spreekt van geen naakte ontslagen.

 

Lees meer


Voedingspatroon
Landbouwrapport pleit voor verandering voedingspatroon

Het jongste Landbouwrapport van het departement Landbouw en Visserij schrijft: ‘Met de toekomstige technologieën zijn stappen voorwaarts te verwachten, maar die dreigen onvoldoende te zijn om de milieu-impact voldoende te beperken.”
Met een even grote veestapel gaan we het klimaat niet redden. We moeten minder en ander vlees eten. Geen vlees eten is voor het klimaat het beste. En als je toch per se dierlijke eiwitten wil eten, kun je maar beter voor een kippenbout of varkenshaasje kiezen dan voor een biefstuk of hamburger. Althans als het klimaat en de opwarming van de aarde je enigszins bezighouden. In Vlaanderen stoot landbouw 8 procent van de broeikasgassen uit. Het meeste komt door de veeteelt: door de productie van veevoeder, door de mest en door de oprispingen van runderen. Wereldwijd wordt gezocht hoe we de uitstoot door vee kunnen verminderen, maar de mogelijkheden zijn beperkt. Willen we drastisch de uitstoot verminderen, dan moeten we minder vlees eten en dus de veestapel beperken.

Lees meer


Warenkennis
Superfood quinoa mogelijk goedkoper

Wetenschappers zijn erin geslaagd om de genetische samenstelling van het Zuid-Amerikaanse graan quinoa te ontcijferen. Die ontdekking zal er mogelijk voor zorgen dat het populaire ‘superfood’ goedkoper wordt.

 

 

Lees meerContacteer ons

Food Industry
een uitgave van evolution media group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@foodindustry.be


Site in beweging