horecplatform mail x
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Actua
Protestactie

Op maandag 3 april organiseert Animal Rights een protestactie bij het slachthuis in Tielt. GAIA, Bite Back en Animaux en Péril ondersteunen de actie. Met spandoeken en protestborden wordt opgeroepen tot definitieve sluiting van het slachthuis te Tielt. De activisten zullen witte bloemen neerleggen als eerbetoon aan de duizenden varkens die hier op gruwelijke wijze aan hun einde kwamen. Bron: Annimal RightsActua
Belgische/Nederlandse petitie om sluiting slachterij Tielt

Een petitie om het ‘horrorslachthuis’ in het Belgische Tielt definitief te sluiten heeft binnen een week 130.000 Nederlandse en Belgische handtekeningen opgeleverd, maakte Animal Rights maandag bekend.

Lees meer


Actua
Weg met slachthuis Tielt!

Animal Rights gelooft niet in het zogenaamde actieplan van het slachthuis om misstanden in de toekomst te voorkomen. Lucas: "Het slachthuis heeft maar een doel voor ogen: zo snel mogelijk heropstarten en een vergunning krijgen om 1 miljoen varkens extra te mogen slachten. Alles draait om massaproductie en winstbejag ten koste van de dieren." Animal Rights roept de bevoegde overheden op om de aanvraag tot uitbreiding onder geen enkele voorwaarde goed te keuren. De organisatie wil daarentegen dat de vergunning van het slachthuis definitief ingetrokken wordt.Actua
Slachthuis Tielt: geen uitbreiding maar sluiting!

Animal Rights is niet te spreken over de plannen van het slachthuis van Tielt om de slachtcapaciteit van anderhalf miljoen varkens per jaar op te drijven tot 2,5 miljoen dieren. Nog geen week geleden bracht Animal Rights schokkende beelden naar buiten die ernstige wantoestanden aan het licht. “Ons onderzoek toonde aan dat de huidige slachtcapaciteit nu al geleid heeft tot gruwelijk dierenleed. Wij willen geen uitbreiding, wij willen sluiting van het slachthuis”, aldus Animal Rights. Nadine Lucas, voorzitter Animal RightsActua
Diksmuide krijgt school volledig gewijd aan voedingssector

In Diksmuide gaat vanaf volgend jaar de School van de Voeding van start. Die school heeft drie grote afdelingen. Het zijn de deelscholen slagerij en vleesverwerking, bakkerij en patisserie, traiteur en fine foods.
Het Centrum voor Volwassenonderwijs (Cervo-Go), het Technisch Atheneum en de Scholengroep Westhoek slaan de handen in elkaar om volgend jaar de School van de Voeding te openen in de lokalen van het huidige Technisch Atheneum aan de Kaaskerkestraat.Actua
Tomatenbedrijf Den Berk uit Merksplas is gekozen als Nationale Gazelle 2017 voor Middelgrote ondernemingen in Vlaanderen

Twee weken geleden won het bedrijf ook dezelfde prijs voor provincie Antwerpen. Den Berk werd eind 2006 opgericht door de zaakvoerders Luc Beirinckx en Koen Lauwerysen. Vanuit hun gemeenschappelijke toekomstvisie ontstond het idee om gezamenlijk een nieuw en groot bedrijf op te richten.

 

 

 

Lees meer


Actua
Grootwarenhuizen blijven onder de radar inzake slachthuisproblematiek

In de hele discussie over de wantoestanden in slachthuizen, zijn de supermarkten ("de retailers") voorlopig onder de radar gebleven. "Maar zij lobbyen bij varkenshouders en slachthuizen voor de laagste prijzen en zijn dus mee verantwoordelijk", klonk het in een debat in "De zevende dag".  Dat het om een gedeelde verantwoordelijkheid gaat, beamen de verschillende geledingen, zowel de politiek, GAIA, het Algemeen Boerensyndicaat en de federatie voor de slachthuizen. De supermarkten onkennen echter alle verantwoordelijkheid. “We betalen extra premies of zorgen voor betere voeding”, klont het bij Carrefour en Delhaize.

Lees meer


Actua
Europees Parlement uit bezwaar tegen nieuwe ggo’s

De milieucommissie van het Europees Parlement heeft midden maart 2017tegen de import van een reeks genetisch gewijzigde maïssoorten van Syngenta gestemd die bedoeld zijn voor gebruik in voeding en veevoeders. Een meerderheid van de parlementsleden keert zich daarmee opnieuw tegen het voorstel van de Europese Commissie om genetisch gewijzigde maïssoorten toe te laten. Bart Staes, Groen Europarlementslid, reageert tevreden: “Het is nu de zesde keer op een jaar tijd dat een meerderheid van het Parlement de Europese Commissie terugfluit. Ik hoop dat ze stilaan het signaal hebben begrepen.”
www.bartsates.beActua
Voedingstrends in België, een trendrapport van Weber Shandwick Brussels

Weber Shandwick Brussels lanceert vandaag een Belgisch trendrapport dat kijkt naar naar recente, prominente trends binnen de Belgische voedingssector, de impact ervan op merken en bedrijven en de verschillende opportuniteiten en uitdagingen die daaraan verbonden zijn.

 

Lees meer


Brouwerij
Brouwerij Van Honsebrouck valt opnieuw in de prijzen

Tijdens de “ Barcelona Beer Challenge 2017” in Spanje, van eind maart 2017 werden twee bieren van brouwerij Van Honsebrouck voorzien van een gouden medaille ! Aan de “Barcelona Beer Challenge 2017” namen 150 brouwerijen uit 17 landen deel. Samen goed voor ruim 500 verschillende bieren en 30.000 bezoekers.
Brouwerij Van Honsebrouck is dan ook fier met deze internationale erkenning.

 Dierenwelzijn
Welzijn voor konijnen op Europese agenda

Midden maart stemde het Europees Parlement voor de invoer van wettelijke welzijnsregels voor konijnen in de vee-industrie en voor het afschaffen van de kooien. 99% van de meer dan 300 miljoen konijnen in de Europese vee-industrie wordt nu nog in krappe, zeer dieronvriendelijke kooien gehouden. Die moeten plaats maken voor alternatieve huisvesting, zoals het parksysteem. Momenteel bestaan er geen specifieke welzijnsregels voor de miljoenen konijnen in de Europese vee-industrie, zoals bijvoorbeeld voor varkens of kippen.

 

Lees meer


Distributie
Buurtsupers bereiden zich voor op online voedingsplatform Amazon

Online retailer Amazon gaat zijn voedingsplatform ook in België uitrollen. Consumenten zullen er hun voeding online kunnen bestellen en thuis laten leveren. Bij Buurtsuper.be, de UNIZO-organisatie voor zelfstandige supermarkten, reageren ze niet echt verrast. "Onze zelfstandige buurtsupers zijn zich al geruime tijd aan het voorbereiden op de stijging van het online boodschappen doen", zegt Luc Ardies, directeur van Buurtsuper.be. "Bovendien zijn de buurtsupers beter gewapend dan supermarktketens.

Lees meer


Gezondheid
Strijd tegen suiker in Nederland gaat door

Mensen weten nog steeds amper wat ze moeten doen om minder suiker binnen te krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Diabetes Fonds onder 1200 mensen, dat volgens het fonds representatief is. In april lanceert Ekoplaza “Vijf minder suiker weken”.

 

 

 

Lees meer


Hygiëne
Scherpere EU voedselcontroles

Vier jaar na het schandaal met paardenvlees is het Europees Parlement akkoord gegaan met wetgeving die moet zorgen voor scherpere en meer doelgerichte voedselcontroles. „Van boer tot vork”, is de belofte waarmee het consumentenvertrouwen moet wor den teruggewonnen.

Lees meer


Kennisinstellingen
Meer plantaardige voeding kan overheid ruim miljard euro doen besparen

Als 10 procent van de Belgische volwassenen zou overschakelen op een meer plantaardig eetpatroon, dan spaart onze overheid op 20 jaar tijd bijna 1,3 miljard euro uit. Dat zegt prof. Lieven Annemans, die gezondheidseconomie doceert aan de UGent. Annemans gaf vrijdag tekst en uitleg op een symposium voor het 20-jarige bestaan van de Alpro Foundation.

Lees meer


Kennisinstellingen
Saskia Goetgeluk benoemd als CEO Brightlands Campus Greenport Venlo

Saskia Goetgeluk (1964) start per 1 mei 2017 als CEO van Brightlands Campus Greenport Venlo. Zij wordt verantwoordelijk voor de inhoudelijke doorontwikkeling van de campus tot hét kennis- en innovatielandschap op het gebied van gezonde voeding.

Lees meer


Kennisinstellingen
Wetenschap omarmt aardappel als duurzame keuze tijdens Tweede Aardappelcongres

Het tweede Aardappelcongres op 16 maart trok veel diëtisten, wetenschappers, gewichtsconsulenten en vertegenwoordigers uit de aardappelsector. Het Aardappelcongres wordt georganiseerd door de Nederlandse Aardappel Organisatie, om een objectief podium te bieden voor kennis over de aardappel, gericht op foodprofessionals.

 

 

 

 

 

Lees meer


Kennisinstellingen
Het activiteitenverslag ILVO van 2016 is klaar

73 pagina’s nieuws in geconcentreerde vorm leren u onder meer dat ILVO 15 personeelsleden minder telt (we ziin nog met 548 FTE).  Het gaat ook over  de afgewerkte onderzoeken inzake dierenwelzijn… nieuwswaardig materiaal dezer dagen! U verneemt dat (slechts) 22% van de bedrijfsvragen in de Food Pilot zuivel-gerelateerd waren, en dat dus ook de groenten- en fruitsector, de vlees- bakkerij – en ingrediëntensector de wegvonden naar technologisch advies en begeleiding.

Lees meer


Levensmiddelen
Maaltijdvervangers: wondermiddeltjes om af te vallen?

Tot de maaltijdvervangers behoren bepaalde kant-en-klare drankjes, graanrepen en oplospoedertjes. Hun samenstelling en etikettering moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ze moeten bijvoorbeeld tussen 200 en 400 kcal aanbrengen, voor de macro- en micronutriënten aan de wettelijk aangegeven gehaltes voldoen en de vermelding “maaltijdvervangend product voor gewichtsbeheersing” dragen.

 

 

Lees meer


Levensmiddelen
Unilever verkoopt voor 7 miljard euro aan diverse merken

Unilever bereidt de verkoop van een groot aantal merken voor. In totaal staat er voor 6 miljard Britse pond (bijna € 7 miljard) aan bedrijfsonderdelen in de etalage.
Ceo Paul Polman is druk bezig met het vinden van kostenbesparingen nadat vorige maand bekend werd dat de Amerikaanse voedselgigant Heinz Kraft Unilever wilde overnemen voor een bedrag van $143 miljard. Die poging mislukte, maar er ligt nu wel druk op Unilever om aandeelhouders tevreden te stellen. Polman wil niet dat het bedrijf wordt opgesplitst, maar wil wel af van de slecht presterende divisie ‘spreads’ (broodbeleg).

Lees meer


Maaltijden
Kjure plant eind dit jaar10de afhaalautomaat 'gezonde voeding'

Op de Torhoutse Steenweg in Brugge verscheen onlangs een nieuwe afhaalautomaat waarin enkel gezonde voeding te vinden is. De eerste automaten waren te vinden in Gent, maar sinds kort staat er ook een met gezonde voeding in Brugge.

 

 

 

Lees meer


Vlees
Wanneer personeel slachthuis weer werken?

Het zijn onzekere tijden voor het personeel in het slachthuis dat vorige week in opspraak kwam na gruwelbeelden. De vakbonden proberen hen gerust te stellen.
Op 27 maart ontving het slachthuis de betekening van de sluiting van onbepaalde duur. Dat houdt in dat er voorlopig geen slachtactiviteiten meer mogen plaats vinden. Er zijn zo’n 350 mensen tewerkgesteld. “In sommige afdelingen gaat het werk gewoon door. We hopen nu zo snel mogelijk weer op te starten”, aldus CEO Thomas De Roover De Brauwer. “Voor het personeel brengt dat een enorme onzekerheid met zich mee. Ze zitten in de schemerzone.” De vakbond neemt het personeel in bescherming.

Lees meer


Vlees
Slachthuis Genk krijgt vrijspraak voor EHEC-bacterie in rundvlees

Slachthuis Genk werd woensdag, door een gebrek aan bewijzen, vrijgesproken voor het verspreiden van ernstig besmet rundvlees. In 2012 zorgde enkele vleeswaren voor de plotse uitbraak van de EHEC-bacterie waardoor 24 mensen zwaar ziek werden. Vier van hen zweefden tussen leven en dood. Samen met het vleesverwerkingsbedrijf V&C Meat Service NV uit Genk en de 49-jarige bedrijfsleider moest het slachthuis zich verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Tongeren. Ook deze laatsten gingen vrijuit.

 

Lees meer


Vlees
Eerste suggesties voor betere slachting

Idealiter zouden de 11 à 12 miljoen varkens die we jaarlijks in onze slachthuizen verwelkomen zowel snel, goedkoop en goed (dus overeenkomstig dierenwelzijnswetgeving) worden geslacht. Elke eerstejaarsstudent marketing zal je kunnen meegeven dat dit niet zal lukken: oftewel krijg je goedkoop en snel, maar niet erg goed. Of snel en goed, maar niet erg goedkoop. Of goed en goedkoop, maar niet erg snel. Alles samen lukt niet.

 

 

 

 

 

 

Lees meer


Vlees
Wie controleert er in slachthuizen?

Het Belgische Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV), de Belgische NVWA, voert geen toezicht uit op het doden van de dieren in het slachthuis in Tielt.

 

 

Lees meer


Vlees
Breydel Chimay Group neemt kookgoed Jan Schots nv over

Recent werd er een overeenkomst bereikt met het bedrijf Jan Schots NV in Wommelgem. Deze producent van kookgoed en salades zal vanaf 1 mei 2017 de productie in haar gebouwen stopzetten. Om de toekomst verder vorm te geven, heeft Schots ervoor gekozen om, wat het kookgoed betreft, aan te sluiten bij de Breydel Chimay Group. Concreet betekent dit dat vanaf 1 mei de productie van het kookgoed zal gebeuren in één van de twee productiesites van de Breydel Chimay Group: Vleeswaren Antonio (Breydel) te Gavere of Salaisons du Hainaut (Chimay Tradition) te Chimay.
Met deze overname verstevigt de Breydel Chimay Group haar positie op de markt en wil ze haar klanten een nog breder kwalitatief hoogstaand gamma aanbieden.Voedselveiligheid
Het Belgische Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV), de Belgische NVWA, voert geen toezicht uit op het doden van de dieren in het slachthuis in Tielt

Dat laat het FAVV weten in een reactie op de beelden die dierenrechtenorganisatie Animal Rights verspreidde over de dierenmishandeling in het slachthuis. Het toezicht op de activiteiten in de slachthuizen wordt uitgevoerd door zelfstandige dierenartsen, de zogeheten dierenartsen met opdracht (DMO), die een dubbele opdracht hebben.

Lees meer


Wedstrijden
Michiel Dusselier wint Eos Pipet 2016

Michiel Dusselier ontdekte een manier om de productie van bioplastic nog groener te maken. Bio-ingenieur Michiel Dusselier (KU Leuven) nam in Gent de juryprijs in ontvangst. Die werd al bekendgemaakt in november, op de Dag van de Wetenschap. Een jury van wetenschapsjournalisten, onder leiding van prof. Marleen Temmerman, loofde Dusseliers inventieve oplossing om bio-afbreekbaar plastic op een meer milieuvriendelijke en eenvoudigere manier te produceren. Bron: Het NieuwsbladWedstrijden
Dieter Blancquaert wint publieksprijs Eos Pipet 2016

Dieter Blancquaert ontwikkelde rijst met een hoger folaatgehalte. De Gentse bioloog Dieter Blancquaert sleepte op 27 maart de publieksprijs van de Eos Pipet 2016 in de wacht. Zowel in een online poll als tijdens een publieksevent in Gent kreeg hij de meeste stemmen achter zijn naam. Dieter Blancquaert (UGent) ontwikkelde genetisch gemodificeerde rijst die meer folaat bevat. Ons lichaam kan folaat, of vitamine B9, niet zelf aanmaken. Krijgen we te weinig folaat binnen via onze voeding, dan kan dat onder meer leiden tot bloedarmoede en geboorte-afwijkingen. Vooral in delen waar rijst veel gegeten wordt kom folaattekort voor!

Lees meerContacteer ons

Food Industry
een uitgave van evolution media group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@foodindustry.be


Site in beweging