horecplatform mail x
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Actua
Lotus Bakeries doet het goed

Bij Lotus Bakeries is het beetje schulden dat de koekjesbakker in 2015 aanging voor twee Britse overnames alweer snel aan het verdwijnen door de sterke cashflow.
Bron: De Tijd

 

 

 Actua
Tour de Crème. 12 bedrijven promoten hoeve- en streekijs

De provincie Vlaams-Brabant zet met haar campagne ‘Tour de Crème’ van 1 mei tot en met 30 september het hoeve- en streekijs in de kijker. Monique Swinnen,   gedeputeerde voor land- en tuinbouw en toerisme: ‘Met onze campagne ‘Tour de Crème willen we het hoeve- en streekijs in de kijker zetten. 12 landbouwbedrijven uit Bekkevoort, Galmaarden, Gooik, Huldenberg, Kortenberg, Liedekerke, Lennik, Merchtem, Overijse, Pepingen  en Ternat doen mee aan deze Tour de Crème.
Bron: Agripress

 

 

 

 Actua
AB InBev in één klap 11 miljard meer waard

Kwartalenlang presteerde de biergroep AB InBev onder de verwachtingen door gesukkel in Brazilië. Maar nu is er weer groei. Het aandeel ging prompt 5,2 procent hoger. Carlos Brito had als CEO van AB InBev een paar kwartalen nodig om de prestatie van zijn biergroep in de belangrijke markt Brazilië recht te trekken. Dat is gelukt en prompt kwam begin mei het vertrouwen van analisten en beleggers terug.

Lees meer


Actua
De Belg blijft tuk op zijn stuk vlees

De gemiddelde Belg eet veel vaker vlees dan vis of vegetarisch. Dat heeft vooral met de smaak te maken: we kiezen voor vlees omdat we het erg lekker vinden. Naast smaak zijn gewoonte en het voedzame karakter van vlees de belangrijkste redenen waarom we voor vlees kiezen. Vlees wordt voornamelijk thuis gegeten. Drie vierde van de consumptiemomenten met vlees vindt thuis plaats.

 

 Actua
Amerikaans rundvlees kan (opnieuw) naar China uitgevoerd worden

De Amerikaanse en de Chinese president kwamen begin april overeen de komende drie maanden handelsovereenkomsten te sluiten en te overleggen over netelige handelskwesties. Xi toonde zich volgens bronnen van Financial Times meteen van goede wil met twee toegevingen. China gaat opnieuw Amerikaans rundsvlees invoeren en Amerikaanse investeerders krijgen toelating de meerderheid te verwerven in Chinese banken, verzekeringsgroepen en financiële dienstenverleners.
Bron: De Tijd

 

 Actua
Het Nederlandse Lamb Weston/Meijer neemt aardappeldivisie Oerlemans over

Lamb Weston/Meijer neemt medio dit jaar de aardappeldivisie inclusief de fabriek in Broekhuizenvorst over van Oerlemans Foods. Oerlemans Foods gaat zich volledig toeleggen op groente en fruit terwijl Lamb Weston/Meijer met de overname haar productiecapaciteit vergroot met 85.000 ton en haar marktpositie verder versterkt. Oerlemans Foods is in het aardappelsegment actief onder de naam Keizer.

 

 

Lees meer


Bier
Heineken lijft brouwerij Lagunitas in

Het India Pale Ale (IPA) bier dat Lagunitas maakt, is in Amerika het meest verkochte biertje in zijn soort. Het bedrijf heeft een marktaandeel van 11 procent in de VS. Ook in Nederland wordt de IPA steeds meer gedronken. Heineken wil de export wereldwijd versnellen.

Lees meer


Bio
Deense overheid stimuleert bio met 'storytelling'

In februari 2015 presenteerde het ministerie van Milieu en voedsel van Denemarken het 67 punten tellende Okologiplan, dat alles aanzwengelt wat met biologisch voedsel te maken heeft. Daarbij wordt veel aandacht geschonken aan het verhaal achter biologisch eten. Op de Deense televisie is veel te zien en te horen over biologisch voedsel. Dat zorgt voor branding, het blijft in het hoofd van de Deense consument hangen, als hij boodschappen haalt denkt hij: biologisch is gezond. En ook de kinderen groeien ermee op, want het wordt in de kinderdagverblijven gegeven!

 

Lees meer


Dierenwelzijn
Maatregelen om dierenwelzijn in slachthuizen te verbeteren

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft met slachthuisfederatie FEBEV een pakket maatregelen klaar om het dierenwelzijn in de Vlaamse slachthuizen te versterken. Er komt onder andere meer cameratoezicht en de toezichthouder voor het dierenwelzijn in de slachthuizen krijgt een versterkte rol. Verder moeten nog voor eind 2017 alle slachthuizen doorgelicht zijn door een onafhankelijke externe partner… "Het schandaal in Tielt moet een stapsteen worden om het dierenwelzijn in alle slachthuizen te versterken", zegt hij.

 

 

Lees meer


Economie
Lagere loonkosten voor e-commercebedrijven

Minister van Werk Kris Peeters wil lagere loonkosten voor e-commercebedrijven in België. Zo wil hij vermijden dat in de toekomst nog meer van de online aankopen van de Belgische consument in het buitenland worden gedaan.

Lees meer


Onderzoek
Onderzoekers van de Universiteit Gent hebben een methode ontwikkeld die toelaat de kwaliteit van Ethiopische koffie te voorspellen zonder dat die geproefd moet worden

Barista’s  zullen het bevestigen: consumenten hechten steeds meer waarde aan de kwaliteit van koffie. Maar hoe wordt de kwaliteit van zo’n exclusieve koffie bepaald?
De koffie wordt beoordeeld door een getraind panel, en dat zowel voor smaak als voor fysische eigenschappen. “De huidige procedure om te bepalen of een koffie al dan niet als specialty coffee kan gelden, kost veel tijd en is subjectief”, aldus prof. Pascal Boeckx (Universiteit Gent - faculteit Bio-ingenieurswetenschappen). “Daarom hebben we een spectrometrische methode ontwikkeld die bepaalt of een bepaalde koffie al dan niet binnen het exclusieve kwaliteitsniveau valt.”

Lees meer


Onderzoek
KU Leuven-onderzoekers ontdekken werking stevia: 'Opent perspectieven voor behandeling diabetes'

Onderzoekers van de KU Leuven hebben het mechanisme ontrafeld waarmee de caloriearme suikervervanger stevia de bloedsuikerspiegel onder controle houdt. De onderzoeksresultaten openen volgens de wetenschappers perspectieven voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen om diabetes te controleren en eventueel te voorkomen. De onderzoekers Koenraad Philippaert en Rudi Vennekens konden aantonen dat actieve componenten van stevia de werking versterken van het ionenkanaal TRPM5. Dit zorgt er onder meer voor dat de pancreas voldoende insuline afscheidt, wat abnormaal hoge bloedwaarden en de ontwikkeling van diabetes type 2 voorkomt.

Lees meer


Onderzoek
Sciensano pas tegen 1 september van start

Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) en het Centrum voor Onderzoek in Diergeneeskunde en Agrochemie (CODA) delen mee dat Sciensano in het najaar van 2017 van start zal gaan en niet op 1 januari 2017. ​ Om deze fusie zo goed mogelijk, in een optimaal overlegklimaat, voor te bereiden, volgden het WIV en het CODA het advies van de Raad van State. Deze adviseerde begin december om de tekst van het wetsvoorontwerp betreffende de oprichting van Sciensano voor te leggen aan de Gewesten en de Gemeenschappen volgens een specifieke procedure. Hierdoor zal de fusie een aantal maanden later starten.Producent
Bulkwijn helpt Vranken aan omzetgroei

Champagneproducent Vranken-Pommery Monopole heeft in het eerste kwartaal de omzet met 7 procent zien stijgen tot 52,3 miljoen euro. De verkoop van wijn in bulk maakte een daling van de champagneverkoop ruimschoots goed.

Lees meer


Publicatie
Hendrik Cammu schrijft boek over voeding: ‘We overschatten de rol van voeding voor onze gezondheid’

In zijn nieuwste boek zet arts Hendrik Cammu de voedingswetenschap op haar plaats. Gezond eten is simpel. Eet gevarieerd, beweeg en word niet al te dik. De rest is gerommel in de marge.

 

 

 

 

 

 

 

Lees meer


Voedingsproducten
Alpro start grote veroveringstocht in de hele wereld, waarbij Gent het expansiebeleid uittekent

CEO Emmanuel Faber van Danone looft Alpro, het Belgische merk dat yoghurt- en melkachtige producten maakt op basis van soja en wil het in veel landen lanceren. Alpro is nog maar sinds kort in het bezit van Danone. Midden vorig jaar verkregen de Fransen het merk toen ze de Amerikaanse zuivelgroep Whitewave overnamen. Die had Alpro al enkele jaren in zijn bezit. Met zijn overnameprooi Alpro wil Danone de wereld veroveren. 'De expansie wordt in Gent uitgetekend', zegt Alpro-CEO Bernard Deryckere. 'Alpro wordt de pilaar van Danones nieuwe businessunit Plantaardige Voeding, die ik persoonlijk zal leiden.'

Lees meer


Voedingsproducten
Voedingsingrediënten uit plantaardige reststromen

Gebak met preivezels? Pastasaus met wortelkleurstof? Via het project Food From Food willen ILVO en partners natuurlijke ingrediënten distilleren uit reststromen van groenten en fruit. Op die manier wordt verspilling tegengegaan en kunnen restproducten meer geld opbrengen.

 

 

Lees meer


Voedselveiligheid
Onverdoofd slachten: GAIA dagvaardt Federaal Voedselagentschap

Dierenrechtenorganisatie GAIA dagvaardt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Volgens GAIA zijn de vergunningen die het FAVV jaarlijks afgeeft voor tijdelijke slachthuizen voor onverdoofd slachten “onterecht”. Naar aanleiding van het Offerfeest kunnen tijdelijke slachtinrichtingen een vergunning krijgen van het FAVV om er schapen onverdoofd te slachten. De slachthuizen blijven een à twee dagen operationeel en dan sluiten ze de deuren.
GAIA hekelt de vergunningen die het Federaal Voedselagentschap aflevert omdat de slachthuizen volgens de dierenrechtenorganisatie “onmogelijk kunnen voldoen aan het begrip ‘slachthuis’ zoals opgenomen is in de dwingende Europese regelgeving”.

Lees meer


Wedstrijden
Winnaars innovatiewedstrijden FEVIA kiezen voor duurzame producten met vernieuwende smaken

FEVIA, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, maakte eind april de drie winnaars bekend van haar innovatiewedstrijden voor studenten uit het secundair en hoger onderwijs. De aanwezigen op de dag van de prijsuitreiking in Overijse stemden ook voor verschillende publieksprijzen.
eve


 World Agenda
International Biofilm Summit in Portugal: contaminaties aanpakken

REALCO Leuven, leider in hygiënische oplossingen op basis van enzymen, lanceert  voor de tweede keer de International Biofilm Summit. De biofilm is een bron van kritische besmetting, die moeilijk te verwijderen is. Biofilms vormen een groot risico voor de volksgezondheid, de productie en de economie. Op het tweedaags congres komt een visionaire benadering inzake hygiëne aan bod. Georganiseerd in Lissabon/Portugal op 25 & 26 oktober zal de editie 2017 zich vooral toespitsen op de uitdagingen waarvoor de voedingsindustrie staat om alle mogelijke contaminaties tegen te gaan en aan te pakken.World Agenda
Congres 13 juni: 'Koudemiddelen, the next step'

Op 13 juni vindt in Ede het congres 'Koudemiddelen, the next step' plaats. Op dit congres krijgen bezoekers een bondig overzicht van de laatste ontwikkelingen en innovaties op het gebied van koudemiddelen. Daarbij wordt vooral vooruitgekeken: de gevolgen van de uitfasering en quotaregeling worden inmiddels echt merkbaar in de markt. Hoe gaat dit verder? Welke (prijs)ontwikkelingen kunnen we verwachten en hoe kunt u zelf op de nieuwe marktsituatie inspelen? Op deze – en vele andere – vragen zal tijdens dit congres een antwoord worden geformuleerd. http://nextstep.koudeenluchtbehandeling.nl/World Agenda
SeaWebSeafood Summit

“The 2017 SeaWeb Seafood Summit“, 's werelds grootste zeevruchten duurzaamheidsconferentie, vindt plaats van 5-7 juni 2017 in Westin Seattle, USA. De SeaWeb en Diversified Communications zijn de organisatoren van het event en brengen honderden wereldwijde vertegenwoordigers van de zeevruchtenindustrie, retail, foodservice, conserveringsgemeenschap, academie, overheid en media samen. Voorgaande edities werden gehouden in Malta, New Orleans en Hong Kong. Doel van deze conferentie is om de weg uit te stippelen inzake duurzaamheid en te bepalen meetbare criteria met elkaar af te spreken.

Lees meer


Zuivel
FrieslandCampina zoekt veehouders voor pilot ggo-vrije kaas

FrieslandCampina biedt enkele honderden ledenmelkveehouders in de omgeving van de Nederlandes kaasmakerijen in Born en Workum de mogelijkheid om mee te doen aan een pilot met ggo-vrije kaas voor de Duitse markt. De werving ging eind april van start.

 

Lees meer


Zuivel
Europees commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid eind april op bezoek in België en bespreekt de Franse oorsprongsetikettering van zuivel en Russisch embargo

Bij de ontmoeting van EU commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis en Willy Borsus (Voedselveiligheid en Dierengezondheid) werd er o.a. over twee onderwerpen gesproken die cruciaal zijn voor de Belgische landbouwers en producenten, namelijk de kwestie van de impact van het Franse decreet inzake de oorsprongsetikettering op de export van Belgische melk, zuivelproducten en verwerkt vlees naar Frankrijk, alsook de kwestie van het Russische economische en sanitaire embargo.

Lees meer


Zuivel
EU-melkreductieprogramma resulteerde in krimp levering van 860.907 ton melk

De 150 miljoen euro die de Europese Commissie in de zomer van 2016 vrijmaakte om het herstel van de zuivelmarkt te bevorderen via een melkreductieprogramma is volledig besteed. Uiteindelijk tekenden 48.288 melkveehouders in voor de regeling.
Dat resulteerde in een totale productievermindering van 860.907 ton melk. Voor elke liter melk die deelnemende bedrijven minder leverden dan de vergelijkbare periode van 3 maanden in 2015 ontvingen de deelnemende melkveehouders 0,14 euro.
Bron: Europese Commissie

 Zuivel
EU moet ingrijpen op Europese zuivelmarkt

Brussel moet opnieuw gaan ingrijpen op de Europese zuivelmarkt. Dat is de aanbeveling die een Duits onderzoeksinstituut en de European Milk Board (EMB) doet op basis van een evaluatie van de Duitse melkprijs. Volgens het onderzoek dekt de gemiddelde melkprijs in Duitsland de kosten die melkveehouders maken al jaren niet meer. Dit werkt schaalvergroting in de hand, wat vervolgens de zuivelmarkt onder druk zet. De melkprijs in Duitsland staat in het onderzoek symbool voor de situatie in Europa.

Lees meer


Zuivel
Jos De Meyer (CD&V): 'Nederlandse zuivelsector beste van de wereld, maar niet goed genoeg'

In Nederland werd het rapport "De kracht van zuivel" gepresenteerd. Van elke euro die Nederland in het buitenland verdient, komt 8 cent van de zuivelsector en dat levert 45.000 voltijdsbanen op. Volgens Joosten staat de sector op één lijn met bedrijven als KLM, Heineken en Havenbedrijf Rotterdam. Het internationale imago van de Nederlandse zuivel is goed. En duurzaam: “De CO2-uitstoot van de Nederlandse melk is bijvoorbeeld twee keer zo laag als in de rest van de wereld, en de melkveehouderij neemt het voortouw in het gebruik van duurzame soja in voeders. Maar toch is de sector niet duurzaam genoeg, vindt hij; op onderwerpen als klimaatverandering en biodiversiteit kan ze - moet ze - nog flinke stappen zetten.”

Lees meerContacteer ons

Food Industry
een uitgave van evolution media group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@foodindustry.be


Site in beweging