horecplatform mail x
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Actie
G&M SERVICE

Broodproductie rijst naar nieuwe hoogtes met lancering van clean label ingrediënten
Professionele broodproducenten kunnen de concurrentie aanpakken door het gebruik van de nieuwste clean label bloemsoorten en zetmelen van Kröner-Stärke, de Duitse zetmeelspecialist. Het bedrijf biedt een reeks van speciale ingrediënten aan die het clean label imago verhogen en niet alleen de zachtheid van brood verbeteren maar ook de versheid verlengen zonder negatieve effecten op smaak of textuur.

Lees meer


Actua
Rechter valt beschermde Nespressocapsules aan

De handelsrechtbank van Brussel heeft een beschermingsstatuut van de koffiecapsules van Nespresso vernietigd. De uitspraak, die van november dateert maar onder de radar bleef, kan grote gevolgen hebben. Bij het aflopen van de verschillende patenten van het koffiemerk Nespresso probeerde eigenaar Nestlé de productie van de capsules in eigen handen te houden. De rechtbank dwarsboomt nu deze plannen.

 

 

 

Lees meer


Actua
George Clooney verkoopt eigen tequilamerk voor 1 miljard dollar

Acteur George Clooney, recent vooral bekend van de reclames voor koffiemerk Nespresso, verkocht midden juni 2017 zijn luxetequilamerk Casamigos aan sterkedrankenreus Diageo. Hij lanceerde het merk vier jaar geleden.

 

 

 

 

 

Lees meer


Economie
Economisch overzicht van de voedingsindustrie

Belgische bedrijven die voeding produceren hebben vorig jaar in ons land 1,7 procent minder verkocht. Dat blijkt uit een onderzoek van Fevia, de belangenorganisatie van de Belgische voedingsbedrijven. De daling komt er door de verhoogde accijnzen op alcohol, waardoor Belgen volgens Fevia vaker over de grens winkelen. De verkoop in het buitenland steeg met 7,8 procent

Lees meer


Evenementen
Baaijens kijkt terug op een succesvol Inotec Event

OSS – Baaijens Industrial Equipment B.V. organiseerde op 27, 28 en 29 juni een Inotec Event. Dit vond plaats in hun eigen vestiging te Oss. Gedurende deze dagen werd er in samenwerking met vaste partner Inotec een open huis voor de gehele foodindustrie gehouden. Waarbij de thema’s innovatie en technologie centraal stonden.
Klanten uit de vlees , convenience, vis, pluimvee, pet food, kaas, groente & fruit en soepen & sauzen branche kregen een uitgebreid en kwalitatief hoogwaardig aanbod aan machines gedemonstreerd.

 

Lees meer


Federaties
Voedingssector versterkt engagement rond verantwoorde kinderreclame

De Belgian Pledge, het zelfregulerend initiatief van de voedingssector om reclame naar kinderen jonger dan 12 jaar te beperken tot producten die voldoen aan specifieke voedingskundige criteria, breidt uit naar 9 nieuwe communicatiekanalen, waaronder sociale media. De Belgian Pledge verwelkomt bovendien 21 nieuwe leden. Voor initiatiefnemers FEVIA, COMEOS en UBA is deze uitbreiding het bewijs dat de sector met de Belgian Pledge een krachtig antwoord geeft op de terechte vraag naar verantwoorde reclame voor kinderen.

Lees meer


Horeca
Duits Delivery Hero wil 1 miljard euro ophalen

De Duitse leverancier van maaltijden Delivery Hero wil bijna 1 miljard euro ophalen bij zijn beursgang. Hij verkoopt maximaal 39 miljoen aandelen, tegen een intekenprijs van 22 à 22,5 euro. Ongeveer de helft van de operatie richt zich tot de bestaande aandeelhouders. Het aandeel krijgt op 30 juni een notering in Frankfurt. Met het verse beursgeld wil de groep, die niet in België actief is, zijn uitbreiding financieren. De bezorgdienst levert maaltijden van meer dan 150.000 restaurants in 40 landen. Er werken ruim 6.000 mensen.

 Kennisinstellingen
Oplossing in frietdiscussie: scan de aardappel

Maakt Europa met gezondheidsmaatregelen onze frietcultuur kapot? Voer voor discussie begin juni tussen minister Ben Weyts en europarlementslid Bart Staes in het VRT-programma "De Zevende Dag". Een onderzoekster aan de VUB vond de oplossing: met laserscans vooraf de aardappelen uitzoeken die geschikt zijn om frietjes van te bakken. Het 'overdreven gezondheidsstreven' van de Europese Commissie brengt onze frietcultuur in gevaar, stelt Vlaams minister Ben Weyts. Aanleiding van zijn bezorgdheid is het voornemen van Europa om acrylamide in ons voedsel terug te dringen, een chemische stof die vrijkomt bij verwarming van onder meer aardappelen.

Lees meer


Landbouw
Voor het eerst sojateelt in België

Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege woonde op 29 juni 2017 de voorstelling van het project bij. Dit jaar wordt bijna 100 ton Belgische soja geoogst. Belgische boeren gaan op grote schaal soja telen. Dat is mogelijk omdat ze met Alpro een grote afnemer hebben gevonden. 'Over 20 jaar moet de teelt in België even populair zijn als die van mais.' Dat soja op deze schaal kan worden geteeld in België, is allesbehalve vanzelfsprekend. Zonder doorgedreven hulp kan de sojaplant in onze streek niet goed groeien, want er is te weinig zon. Maar daar hebben Alpro, Aveve en ILVO in de afgelopen vier jaar door wetenschappelijk onderzoek een mouw aan kunnen passen. Uit de meer dan 800 sojasoorten selecteerden ze 16 varianten die snel rijpen en minder zon nodig hebben. Bovendien zochten ze uit hoe de plantjes gezaaid en bemest moeten worden om een succesvolle oogst op te leveren. Het onderzoek van ILVO kostte in totaal 1,6 miljoen euro. Zo'n 10 procent komt van bedrijven, de rest van de Vlaamse overheid.

Lees meer


Levensmiddelen
Unilever verkoopt Unox-fabriek in Oss aan Zwanenberg

Unilever verkoopt de vlees-, saus-, en soepfabriek in Oss waar de bekende Unox-worsten worden gemaakt aan Zwanenberg Food Group. Op vrijdag 30 juni kregen de 315 medewerkers van Unox een brief in de bus dat er die dag een 'belangrijke aankondiging' van directeur Auke-Jan Heeringa zou komen. Dat betrof dus de overname. In de fabriek worden naast de producten van Unox ook producten van de merken Bertolli en Knorr gemaakt. Alle merken en recepten blijven eigendom van Unilever en Unilever blijft ook de marketing en verkoop uitvoeren. Unilever denkt met de samenwerking gebruik te kunnen maken van de ,,sterke innovatiekracht'' van Zwanenberg op het gebied van vlees-, vegetarische en snackproducten. Dat zal leiden tot groei in deze activiteiten, aldus Unilever.

Lees meer


Personalia
Vlerick Award voor Marleen Vaesen, CEO van Greenyard.

De alumni kozen van Vlerick kozen op 17 juni 2017 Vaesen (1959) 'omdat zij als bedrijfsleider haar bedrijf op duurzame wijze naar de top loodste' in de sector van verse en bereide groenten en fruit. De andere genomineerden waren Gaëtan Hannecart (Matexi), Dieter Penninckx (FNG Group) en Conny Vandendriessche (House of HR/Stella P).

 

 

 

Lees meer


Retail
Whole Foods: dure verse voeding in fastfoodland

Amazon-prooi Whole Foods pionierde dertig jaar geleden met winkels voor gezonde voeding en bouwde een netwerk uit van vestigingen in welvarende buurten. Maar de keten zit al even in een impasse. Onlineverkoper Amazon vheeft nu voor een miljardenbedrag de meer dan vierhonderd supermarkten van Whole Foods gekocht.

 

 

 

Lees meer


Retail
Colruyt zwaar onderuit

Het aandeel van de supermarktketen Colruyt krijgt stevige klappen op de beurs. Het daalt meer dan 5 procent na ontgoochelende jaarcijfers. De omzet steeg weliswaar met 3,4 procent tot 9,5 miljard euro - beter dan de 9,3 miljard die analisten hadden vooropgesteld - maar de bedrijfswinst daalde met 2,7 procent naar 493 miljoen euro. Ook de operationele winstmarge daalde met 0,3 procentpunt naar 5,2 procent. Analisten hadden gerekend op 510 miljoen euro bedrijfswinst.

 

Lees meer


Retail
Ahold Delhaize blijft het goed doen op de wereldmarkt

Ahold Delhaize, de supermarktketen - die het gros van zijn omzet op de bikkelharde Amerikaanse markt haalt - kreeg een enorme uppercut na de overname van Whole Foods door e-commercereus Amazon. Amazon is er legendarisch voor jaren verlies te accepteren om agressief marktaandeel te kopen en dus is de intrede als kruidenier slecht nieuws voor een branche die sowieso al met dunne marges werkt. 

 

Lees meer


Trends
Belg verkiest speciaalbieren boven pils

Pils blijft wel nog altijd het voorkeursbier, maar de populariteit van degustatiebieren en regionale bieren neemt verder toe. Uit de 12de Bierbarometer van het Beer & Society Information Center blijkt onder meer dat voor het eerst meer Belgen bier (39,8%) verkiezen boven champagne (35%) als voorkeursdrank bij recepties. Vooral Vlamingen en mannen prefereren hier een glas bier (44,4 en 44,5%).

 

 

 

 

 

Lees meer


Voedingsbedrijven
AB InBev zoekt koper voor Duitse bieren

Hasseröder en Diebels kunnen tot 200 miljoen euro opbrengen
Bierreus AB InBev wil zich volgens bronnen van het persbureau Reuters ontdoen van zijn Duitse biermerken Hasseröder en Diebels. Het concern gaf Deutsche Bank en Lazard het mandaat om een overnemer te zoeken. Met een deal kan volgens Reuters tot 200 miljoen euro gemoeid zijn. Hasseröder is vooral in Oost-Duitsland populair. Beide merken samen zijn goed voor een omzet van ongeveer 140 miljoen euro. Mogelijke kopers zijn Bitburger en Radeberger. 

 

Lees meer


Voedingsbedrijven
Vijftig banen bedreigd bij Mondelez in Namen

De werknemers van de voedingsgigant Mondelez legden in Rhisnes op 26 juni  2017 het werk neer. Ze verzetten zich tegen een herstructurering, waarbij 50 van de 431 jobs zouden verdwijnen. Mondelez produceert in Rhisnes Philadelphia- en Ziz-kaas. De staking bij Mondelez duurde een dag. De vakbonden hopen de vijftig gedwongen ontslagen om te zetten in vervroegd pensioen.

 

 

Lees meer


Voedingsproducenten
Bavaria pompt 20 miljoen in brouwerij Palm

Bavaria, het Nederlandse moederhuis van biermerk Palm, gaat 20 miljoen euro investeren in Brouwerij Palm in Steenhuffel, in Vlaams-Brabant. Dat heeft Palm Belgian Craft Brewers aangekondigd.

 

Lees meer


Voedingsproducenten
Danone verkoopt Stonyfield aan Lactalis

Franse voedselgroep Danone  heeft ingestemd met het verkopen van haar Amerikaanse zuivelbedrijf Stonyfield naar Lactalis voor $ 875 miljoen, een verhuizing die erop gericht is om de concurrentiebezwaren als gevolg van de overname van de Amerikaanse biologische voedselgroep WhiteWave op te lossen.

Lees meer


Voedingsproducenten
Belgisch 'champignonkwekertje' rondt kaap van 4 miljard euro omzet

De fusie van de fruit- en groenteverwerker Greenyard twee jaar geleden begint te renderen. Vorig jaar stegen de omzet en de kasstroom met 7 procent. De champignonkweker werd een multinational. De Belgische groente- en fruitverwerker Greenyard heeft in het afgelopen boekjaar de historische kaap van 4 miljard euro omzet gerond, nl. 4,25 miljard. Dat is 7,1 procent meer dan in 2015.

Lees meer


Voedingsproducenten
AB InBev stapt in website die Westvleteren hip maakte

De bierreus AB InBev heeft een minderheidsbelang gekocht in het gerenommeerde Amerikaanse bierplatform RateBeer. De investering veroorzaakt deining bij de ambachtelijke brouwers.

 

Lees meer


Voedingsproducenten
Kwart banen op de tocht bij Coca-Cola Services in Anderlecht

Dat bevestigt Tina De Greef, vakbondsafgevaardigde bij christelijke bediendebond LBC-NVK. De beslissing viel midden juni tijdens een bijzondere ondernemingsraad. Volgens De Greef liggen Europese herstructureringsplannen aan de basis van het collectief ontslag. 'We wisten al enkele maanden van die plannen, dus de vrees voor ontslagen was er wel al. Maar het aantal verloren banen ligt wel een stuk hoger dan verwacht', zegt ze.

 

Lees meer


Voedingsproducenten
Puratos: een reus die brood vertaalt voor de lokale cultuur

Wat is het geheime groeirecept van Puratos, de grootste leverancier van bakkerijgrondstoffen ter wereld? Broodverbeteraar! Of hoe je met extreme innovatie een imperium bouwt rond een oerproduct. En het stopt nooit: ‘We zetten nu overal zuurdesemfabrieken neer.’

 

 

Lees meer


Voedingsproducenten
Ter Beke neemt Franse pastamaker Stefano Toselli over

Ter Beke neemt de Franse pastaproducent Stefano Toselli volledig over. Ook Pasta Food Company, de Oost-Europese joint venture tussen Ter Beke en de andere Stefano Tosseli-eigenaar, komt volledig in handen van de Oost-Vlaamse voedingsproducent.

Lees meer


Voedingsproducenten
Hein Deprez doet opnieuw een overname

The Fruit Farm Group van de Vlaamse landbouwondernemer Hein Deprez koopt het Nederlandse A.C. Hartman, een specialist in biologische glastuinbouwproducten en een leverancier van de supermarktketen Albert Heijn.

 

 

Lees meer


Voedingsproducten
De fabriek van Spa-Monopole in Spa slikt staking door

De directie en bonden van de water- en frisdrankenproducent Spa-Monopole in Spa zijn tot een vergelijk gekomen na de eerste staking in 20 jaarMidden juni 2017 lag de fabriek van Spa-Monopole in Spa plat als gevolg van een staking na mislukte loononderhandelingen.  Spa-Monopole is een divisie van moederbedrijf Spadel.

 

 

Lees meer


Voedingsproducten
Greenyard koopt Mykogen, een Poolse producent van champignonsubstraat

De Belgische groente- en fruitverwerker Greenyard koopt Mykogen, een Poolse producent van champignonsubstraat. Dat is de ondergrond voor de kweek van paddenstoelen.

 

 

 

Lees meer


Voedingsproducten
Bedrijf Innex achter Vlaamse schoolmelkjes maakt sprong naar Azië

Catherine Pycke, de CEO van de Oost-Vlaamse zuivelproducent Inex, het bedrijf van de yoghurtjes en de melkbrikjes die vroeger op school werden uitgedeeld. Inex telt al jarenlang een 400-tal personeelsleden en heeft een omzet die mee schommelt met de melkprijs, tussen 130 en 150 miljoen euro. Vorig jaar bedroeg de nettowinst 3 miljoen euro. ‘De melkprijs was vorige zomer dramatisch slecht. Je kunt je als zuivelbedrijf zeer moeilijk indekken tegen die schommelingen. Er bestaan geen futures op melk. Nog niet. De volatiliteit in de markt is een probleem, vindt ze. Om Inex te beschermen tegen de volatiliteit van de markt innoveert het. En breidt het de export uit naar de buurlanden, maar ook China en Zuid-Korea.

Lees meer


World Agenda
BioXpo - Vitasana

Op 15 oktober wordt BioXpo VitaSana, de vakbeurs voor de biologische, ecologische, natuurlijke en duurzame sector georganiseerd in samenwerking met Naredi, Bioforum Vlaanderen, Biowallonie, Probila-Unitrab, VLAM, Horeca Vlaanderen en tal van andere organisaties uit de sector.

 

 
Contacteer ons

Food Industry
een uitgave van evolution media group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@foodindustry.be


Site in beweging