horecplatform mail x
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Actua
HPP-machine van Juicy Group zorgt voor langere houdbaarheid verse fruitsappen

Juicy Group investeerde onlangs in een HPP-machine. Dankzij de HPP-machine ontstaat de milde conservering , in alles het tegenovergestelde van warme pasteurisatie. High Pressure Processing draait om een techniek die ook pascalisatie wordt genoemd. Bij deze technologie worden verpakte voedingsmiddelen onder zeer hoge  koude druk gezet, zodat bacteriën en schimmels geen kans krijgen. Het voedingsmiddel blijft geheel intact, omdat de druk op het voedingsmiddel overal even hoog is. Grote voordeel is dat de houdbaarheid fors wordt verlengd en de sappen hun oorspronkelijke voedingswaarde en vitamines behouden. Ook wat betreft smaak, geur, uiterlijk en textuur moet men niet inleveren.

Lees meer


Actua
Ministers geven richtlijnen voor gezonde schoolmaaltijd

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits heeft dinsdag in het Koninklijk Atheneum in Etterbeek samen met minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen de handleiding ‘Gezonde School. Richtlijnen voor evenwichtige schoolmaaltijden’ voorgesteld. Die moet een schoolomgeving creëren waarin kinderen gestimuleerd worden gezonde keuzes te maken. Uit een bevraging van het Vlaams Instituut Gezond Leven blijkt dat slechts de helft van de secundaire scholen dagelijks een volwaardige portie groenten aanbiedt in hun warme maaltijden op school. Vet vlees, zoals worst en ribbetjes, staat in ruim vier op tien scholen zelfs twee tot drie keer per week op het menu.

(Bron: Vilt)

Lees meer


Agenda
ILVO neemt deel aan biotechdag op zondag 22 oktober 2017

De VIB-biotechdag focust dit jaar op voeding. Jong en oud zijn welkom op dit gratis evenement op het Technologiepark in Zwijnaarde (Gent). Ook ILVO neemt dit jaar deel: tijdens verschillende activiteiten geven negen ILVO- experts duiding over het ILVO voedings(gerelateerd)onderzoek en de daarmee gepaard gaande toepassingen van biotechnologie. Twee stands, twee dubbelinterviews, één lezing en één plek aan een thematische cafétafel, gaande van vis en melk, over groeisubstraten van aardbeien, het opsporen van allergenen in bewerkte voeding, tot het zoeken naar toepassingen voor reststromen uit de landbouw. Van grond tot bord dus, en ook terug. 

 

Lees meer


Economie
Voedingsindustrie zal de zwaarste klappen krijgen door Brexit

 Een harde brexit leidt vooral tot verlies van Britse jobs, maar zou ook in België tot 42.000 banen kosten, wat neerkomt op bijna tien keer het jobverlies van Ford Genk.Als de brexitonderhandelingen uitdraaien op een vechtscheiding, kan dat ertoe leiden dat in ons land 42.000 mensen hun job verliezen. Dat is bijna tien keer de schok die de Vlaamse economie incasseerde toen Ford Genk in 2012 bekendmaakte dat door de fabriekssluiting 4.300 werknemers op straat stonden.

 

 

Lees meer


Landbouw
Belgische boeren moeten 6,6 miljoen euro staatssteun terugbetalen

Belgische landbouwers die tussen 2001 en 2006 in totaal 6,6 miljoen euro kregen van de overheid door de dollekoeienziekte, moeten die terugbetalen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie beslist. Begin jaren 2000 werd de Belgische landbouw getroffen door de besmettelijke koeienziekte BSE, ook bekend als de dollekoeienziekte. Om de boeren te steunen zette de regering een steunregeling op poten, waardoor de boeren in totaal 6,6 miljoen euro uitbetaald kregen.Die steun moest de dure analysekosten dekken die de boeren voor elk karkas moesten maken om de dollekoeienziekte op te sporen. 'Analyses die de boeren werden opgelegd om de volksgezondheid te vrijwaren', zegt Koen Mintiens, veterinaire adviseur bij de Boerenbond. Die steun mocht er niet komen, oordeelde de Europese Commissie. Het steunmechanisme is volgens de Commissie in strijd met het Unierecht. De Europese rechters volgen die redenering nu. Het bedrag moet worden teruggevorderd.

Lees meer


Retail
Nieuwe start voor Louis Delhaize

Denk lokaal, handel lokaal: zo luidt kort samengevat het nieuwe credo van louis delhaize. Het concept van de buurtwinkels zit vandaag dan ook meer dan ooit vervat in het DNA van het merk. De twee winkels die zonder enige twijfel het meest symbool staan voor de nieuwe visie van louis delhaize, zijn de winkel in het station Antwerpen-Centraal en de winkel in Zaventem Airport.Laatstgenoemde richtte zich voornamelijk op de verkoop van producten voor onderweg, maar beschikt nu over een langer circuit met een winkeloppervlakte van 400 m². Door zijn ligging is deze winkel een  toonbeeld voor het concept louis delhaize, zowel op Belgisch als internationaal vlak. De winkel beschikt onder meer over een postpunt, een stomerij en een afhaalpunt, en laat bezoekers regelmatig proeven van nieuwe en exclusieve producten van het merk.

De communicatie naar klanten kreeg eveneens een update.

Lees meer


Vakbeurzen
Bezoek nu Empack & Packaging Innovations!

Verpakkingen hebben vandaag een hele waaier aan functies. Ze beschermen producten niet alleen fysiek, maar spelen intussen ook een cruciale rol op het vlak van houdbaarheid, de verlaging van de ecologische voetafdruk, monitoring & tracering, marketing & sales,… Wie mee wil zijn met de meest recente (r)evoluties op dit vlak kan vandaag en morgen terecht in de Mechelse Nekkerhal.. Daar vindt namelijk Empack & Packaging Innovations plaats, hét verpakkingsevent voor de Belgische professional.
Alle info: www.easyfairs.com/nl/empack-mechelen-2017/empack-mechelen-2017

Lees meer


Voedingsproducenten
"Bonduelle klaar voor overnames en fusies"

Het Franse Bonduelle presenteerde onlangs de jaarcijfers. De omzet loopt in stijgende lijn, mede dankzij de overname van Ready Pac Foods. In een interview met just-food.com vertelde CFO Grégory Sanson dat het bedrijf klaar is voor meer overnames en fusies. Externe groei staat op de agenda voor elk van deze onderdelen," aldus Grégory. "Omdat we zo'n grote overname als Ready Pac Foods gedaan hebben, betekent dat nog niet dat we vanuit een operationeel standpunt geen overnames meer kunnen doen in andere segmenten."

 

 

 

 

Lees meer


Voedingsproducenten
Ter Beke koopt Britse lasagnes

De voedingsgroep Ter Beke nam midden september 90 procent over van de Britse voedingsgroep KK Fine Foods. Daarmee voegt het bedrijf uit Waarschoot 40 miljoen euro omzet toe, en wordt het actief in maaltijdcatering (foodservice).

Lees meer


Voedingsproducenten
Vranken-Pommery verovert Japan en Australiƫ

Champagnehuis Vranken-Pommery verkocht in het eerste halfjaar opvallend meer in verre markten, zoals Australië en Japan. Die internationale groei krikt de bedrijfswinst op. Normaal gezien is het vooral op het einde van het jaar dat champagnehuizen zoals Vranken-Pommery met mooie cijfers kunnen uitpakken, dankzij de eindejaarsfeesten, maar Vranken-Pommery moet dit jaar niet zo lang wachten. In het eerste semester steeg de omzet met 6,5 procent tot 101,4 miljoen euro dankzij een betere verkoop in verre markten zoals Australië en Japan. Die twee landen samen waren goed voor een stijging van 20 procent.

Lees meer


Voedingsproducenten
Belgisch Inex herlanceert Bambix-melk

 De Franse voedingsreus Danone verkoopt zijn Olvarit-groeimelk aan Inex. De Olvarit-groeimelk voor baby’s van de Franse zuivelreus Danone komt in handen van zijn kleine Belgische concurrent Inex uit Bavegem. Inex heeft een deal op zak om de groeimelk te verkopen onder de naam Bambix, een merk dat in België en Nederland tussen 1950 en 2015 erg bekend was.

 

Lees meer


Voedingsproducenten
Spadel-topman Marc du Bois investeert opnieuw miljoenen in het waterbedrijf Spa

De nieuwe productielijn van de beursgenoteerde groep Spadel, een voor kleine petflessen, brengt het totaal aan investeringen in vijf jaar tijd op 45 miljoen euro. Ze brengt wel geen extra banen met zich mee. De fabriek van Spadel in het stadje Spa krijgt een achtste productielijn. Dat maakte de groep op 19 september 2017 bekend. De nieuwe bottellijn vergt een investering van 12,8 miljoen euro en zal dienen voor het vullen van kleine petflessen (van 33 en 50 centiliter). Ze moet in februari operationeel zijn.

 

 

Lees meer


Voedingsproducenten
Miko gaat over de kaap van 100 miljoen euro omzet in eerste jaarhelft

De koffie- en kunststofgroep kan haar hogere halfjaaromzet wel niet vertalen in meer winst, onder invloed van de notionele intrestaftrek en de gestegen aandelenkoers. Het ruim 200 jaar oude Turnhoutse bedrijf Miko vindt zijn oorsprong in een door Leo Michielsen opgezette handel in koloniale waren. De onderneming, die sinds 1998 op de beurs van Brussel noteert, was lange tijd alleen een koffiebedrijf. Uit de ontwikkeling van een kunststoffen koffiefilter groeide de voorbije decennnia een tweede divisie: het maken van kunststof verpakkingen voor voeding en cosmetica.

 

 

Lees meer


Voedingsproducenten
AB InBev neemt Australische brouwer over

 Met 4 Pines neemt de Belgisch-Braziliaanse brouwer voor de zoveelste keer een kleinschalige speciaalbierbrouwer over en dit voor een onbekend bedrag. Volgens de Australische krant The Daily Telegraph is AB InBev van plan de 10 jaar oude bestaande brouwerij te vernieuwen en het bier van 4 Pines nadien ook buiten Australië te verkopen.

 

 

Lees meer


Voedingsproducenten
Tony's Chocolonely lonkt naar beurs

Tony's Factory, het bedrijf achter het chocolademerk Tony's Chocolonely, onderzoekt de mogelijkheden voor een beursgang in Amsterdam. De chocolademaker, die streeft naar een '100 procent slaafvrije cacao-industrie', laat weten adviseurs te hebben gecontacteerd om te bekijken wat de mogelijkheden zijn. Tony's Chocolonely zegt de opbrengsten van de beursgang te willen gebruiken 'om de volgende stap te zetten op weg naar het realiseren van onze missie'. 

 

 

Lees meer


Wetgeving
"Label notenallergie te onduidelijk"

'Kan sporen van noten bevatten’, een zin die je alsmaar meer op verpakkingen leest. Voedingsfabrikanten zetten de waarschuwing op bijna alles om zich in te dekken. Zeer onduidelijk en soms frustrerend voor mensen met een notenallergie. Specialisten vragen maatregelen.

“Wat een oplossing zou kunnen zijn, is aparte fabrieken voor producten met noten en voor producten zonder noten", zegt allergiespecialist Bart Lambrecht van het UZ Gent. 

 

 

Lees meerContacteer ons

Food Industry
een uitgave van evolution media group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@foodindustry.be


Site in beweging