horecplatform mail x
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Actua
Ondernemer Jérôme Cretel (72) overleden: “Zelfs in Argentinië gebruiken vissers zijn ontvelmachine”

De Eeklose ondernemer Jérôme Cretel is donderdagavond 4 januari bij hem thuis overleden. Cretel sukkelde al enige tijd met zijn gezondheid. Met het heengaan van Jérôme Cretel begint het nieuwe jaar voor zijn echtgenote Marleen Van Hecke (70) en zijn kinderen Annelies (36) en Frederik (32) met een grote tegenslag. “Hij was al een tijdje ziek, maar spartelde er telkens weer door. Maar nu waren zijn negen levens op”, zegt dochter Annelies Cretel bedroefd.

 

 

Lees meer


Actua
Franse wet tegen prijsstunten onuitvoerbaar

De Franse regering wil het stunten met levensmiddelen door supermarkten aan banden leggen. De aangekondigde prijswet botst echter met de door Europa ingezette koers en zal in de praktijk ook onuitvoerbaar blijken.

Lees meer


Actua
Nieuwe verkoopzaal verankert BelOrta verder in Borgloon

Veiling BelOrta heeft in Borgloon een nieuwe verkoopzaal in gebruik genomen. “Deze fonkelnieuwe zaal, uitgerust met state-of-the-art software, duurzame materialen en de allernieuwste kopersuitrusting toont aan dat de klok centraal blijft staan in de verkoop van fruit”, zegt Filip Fontaine, directeur van BelOrta. De afgelopen twee jaar en de komende twee jaar zal BelOrta in totaal 15 miljoen euro geïnvesteerd hebben in de site in Borgloon. De veiling kiest daarmee duidelijk voor verankering in Limburg.

Lees meer


Actua
Belg Francis Kint hoog op Nederlands lijstje

De Belgische topman van Vion Food Group, Francis Kint, is op plaats 25 geëindigd in de Agri Top 50, een jaarlijkse ranglijst van de 50 machtigste personen in de Nederlandse land- en tuinbouw. Volgens het magazine Boerderij dat de lijst opstelt, heeft Kint het jarenlang noodlijdende vleesbedrijf weer terug in de zwarte cijfers gekregen. Zijn voormalige baas, topman Hein Deprez van groente- en fruithandelaar en verwerker Greenyard Foods, staat op plaats 30. Vion, gevestigd vlakbij Eindhoven, behoort tot de grootste Europese producenten van varkensvlees en rundvlees. Kint staat sinds de zomer van 2015 aan het hoofd van Vion, dat in 2016 een netto-omzet realiseerde van 4,7 miljard en ook in België met de inkoop van varkens actief is. Het bedrijf telde ruim 11.000 werknemers en verwerkte in dat jaar bijna 310.000 varkens en bijna 18.000 runderen per week.

 

Lees meer


Dranken
Waterproducenten weer ten strijde tegen SodaStream

Bedrijven als Coca-Cola (Chaudfontaine) en Spadel (Spa) spanden een nieuwe rechtszaak aan tegen het Israëlische SodaStream wegens zijn reclamecampagnes. Ze eisen een dwangsom van 50.000 euro per dag.

Lees meer


Duurzaamheid
Filmpjes die leiden tot consumptie met oog voor de biodiversiteit

Wat is het verband tussen sushi en een schildpad? Tussen een pizza Hawaï en de beuken in het Zoniënwoud? Onze consumptie heeft een impact op de biodiversiteit, in België en elders. De #BeBiodiversity-campagne stelt 5 animatiefilmpjes voor om te tonen hoe onze dagelijkse gewoonten de bedreigingen voor de dieren, planten en hun leefomgeving kunnen verergeren. Vanaf 12 december waren de fimpjes al te bekijken op YouTube, Facebook en op www.bebiodiversity.be. De timing van de verspreiding had uiteraard te maken met de eindejaarsfeesten.

Lees meer


Federaties
Een toekomst met meer conusmentenvertrouwen: event eerlijk over eten

Veel vertrouwen lijken consumenten niet te hebben in de voedingsindustrie, als je ziet wat er allemaal niet in de media verschijnt. Hun argwaan komt voornamelijk voort uit onwetendheid, voor hen zijn voedingsbedrijven immers een beetje een 'black box'. Daarom hebben Flanders’ FOOD en VMT Food de handen in elkaar geslagen om jullie wegwijs te maken in een eerlijk en transparant beleid, essentieel voor een toekomst met meer consumentenvertrouwen. Dit event vindt plaats op 8 fbruari 2018 in Beveren-Waas.

Lees meer


Levensmiddelen
Alpro strikt Nafi Thiam als charismatisch boegbeeld

Door haar sportieve prestaties is de zevenkampster Nafi Thiam een begeerd uithangbord voor bedrijven. Het voedingsmerk Alpro springt mee op de kar. Thiam gaat in zee met de producent van plantaardige voeding Alpro. Naast Alpro, heeft de Waalse ook al samenwerkingen met Audi, Red Bull, Nike en Diamanti Per Tutti.

 

 

 

 

 

Lees meer


Leveranciers
50% nevenstromen in veevoeder van Belgische makelij

Granen zijn de basisgrondstof voor veevoeder, maar de voederfabrieken benutten ook minder voor de hand liggende grondstoffen zoals reststromen van bakkerijen, brouwerijen en de biobrandstofindustrie. Maar liefst 3,8 miljoen ton van de grondstoffen van Belgische mengvoederfabrikanten zijn bijproducten van de voedings- en biobrandstoffenindustrie. Op een totaal grondstofgebruik van 7,6 miljoen ton is dat bijzonder veel, wat voor een stuk te verklaren is door de koolzaad- en sojaschroot die door de Belgian Feed Association gezien wordt als een reststroom van de productie van koolzaad- en sojaolie.

 

 

Lees meer


Onderzoek
Varkenshouders zoeken naar meer kennis rond diergezondheid

Graag meer onderzoek en praktische kennis rond alternatieven voor antibiotica, rond vaccinatiestrategieën en rond varkensgerelateerde ziektekiemen.” Diergezondheid was hét antwoord dat door de Vlaamse varkenshouders het meest werd aangekruist in een grootscheepse enquête van het Varkensloket.

 

 

Lees meer


Onderzoek
Kortrijk krijgt een onderzoekscentrum rond agro – en voedingsindustrie

Maar liefst 7,5 miljoen euro wordt geïnvesteerd in de uitbouw van het onderzoekscentrum rond agro- en voedingsindustrie. Het onderzoek zal zich toespitsen op verwerkingsprocessen van aardappelen, groenten, energie- en watermanagement in de voedingsindustrie. Het centrum (VEG-i-TEC) wordt gebouwd en beheerd door de UGent en komt in de Graaf Karel de Goedelaan. De Vlaamse Regering besliste om via eigen en Europese middelen voor de helft van de investeringen in te staan. In de praktijk zal de Vlaamse overheid bijna 4 miljoen euro, of ruim de helft, investeren in een hoog aangeschreven onderzoekscentrum. Minister Muyters beklemtoont dat Vlaanderen één van de meest innovatieve regio’s in Europa wil blijven. Samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen om innovatieve producten en processen te ontwikkelen en te vermarkten, is daarom essentieel. (JV)

Lees meer


Retail
Colruyt betaalt prijs voor groeiende populariteit bioketen

Met Bio-Planet profiteert de Colruyt-groep van de groeiende populariteit van bioproducten. Maar het verlies van de bioketen is vorig jaar verdubbeld door investeringen. Met 4,8 miljoen euro lag het nettoverlies dubbel zo hoog als in 2015. Het was het tweede jaar op rij dat er rode cijfers waren bij de keten, die zich ook opwerpt als een winkel voor vegetariërs, veganisten en mensen die een glutenvrij dieet volgen.

 

 

Lees meer


Retail
Aldi België wint rechtszaak tegen AB InBev

Warenhuisketen Aldi mag zijn pils Buval verkopen in blikjes die lijken op die van het AB InBev-bier Jupiler.Warenhuisketen Aldi mag zijn pils Buval verkopen in blikjes die lijken op die van het AB InBev-bier Jupiler. De rechter oordeelt dat de naam en niet het uiterlijk doorslaggevend is. Klanten kunnen zien dat een blikje Buval geen blikje Jupiler is.Warenhuisketen Aldi mag zijn pils Buval verkopen in blikjes die lijken op die van het AB InBev-bier Jupiler.Warenhuisketen Aldi mag zijn pils Buval verkopen in blikjes die lijken op die van het AB InBev-bier Jupiler.

Lees meer


Vlees & vleeswaren
Extra inspectieteam in Vlaamse slachthuizen

De Vlaamse regering maakt 3 miljoen euro vrij voor een extra inspectieteam dat zich focust op slachthuizen. De aankondiging volgt op een jaar waarin dierenactivisten undercover bij zowel een runder- als varkensslachterij en een legkippenbedrijf vermeende misstanden filmden. De affaires riepen in het Vlaamse parlement vragen op over het toezicht op dierenwelzijn. De capaciteit van de Inspectiedienst Dierenwelzijn is in 2017 al meer dan verdubbeld. Daarbovenop verkreeg minister Weyts van Dierenwelzijn bij de begrotingbehandeling voor dit jaar 3 miljoen euro extra voor de oprichting van een inspectieteam dat specifiek toezicht zal houden op slachthuizen.

bron: Landbouwleven, 04/01/18

 

Lees meer


Vlees & vleeswaren
"Convenant FEBEV en FAVV formaliseert engagementen"

FEBEV, de Federatie van het Belgisch Vlees, en het Voedselagentschap (FAVV) hebben een convenant ondertekend rond de hygiëne en de export in de vleessector, met als doel tot een “constructieve dialoog” te komen. “Zie het als een erkenning van de inspanningen die we als sector al geleverd hebben,” reageert Michael Gore, gedelegeerd bestuurder van FEBEV, “en tegelijkertijd als een sterke basis om onze samenwerking verder vorm te geven.”

Lees meer


Voedingsproducenten
Luc Van Hooren van Vleeswaren Vanhooren verongelukt

De gemeente Woumen is in rouw na het overlijden van de 68-jarige Luc Vanhooren. De oprichter van Vleeswaren Vanhooren en gewezen voorzitter van voetbalvereniging SV Woumen kwam op 14 december om het leven in een zwaar verkeersongeval. Het slachtoffer runde vroeger samen met zijn vrouw een eigen beenhouwerij in Keiem. Daar begonnen ze met het maken van ambachtelijke paté. De beenhouwerij werd echter te klein waardoor Luc en zijn vrouw Rosa verhuisden naar de Woumenweg in Woumen waar ze de zaak verder uitbouwden.

 

 

Lees meer


Voedingsproducenten
Overname Dole Food door Greenyard afgeketst

Doordat de overnameprijs te hoog was, neemt de Belgische groente- en fruithandelaar Hein Deprez zijn Amerikaanse concurrent Dole Food toch niet over. Als Deprez erin geslaagd was het iconische Dole over te nemen, zou zijn bedrijf Greenyard in één klap de grootste groente- en fruitverwerker van de wereld zijn geworden. Op 18 december raakte bekend dat Deprez overnamegesprekken aan het voeren was met David Murdock, de 94-jarige eigenaar van Dole. Vandaag (vrijdag) kondigt het beursgenoteerde Greenyard aan dat die gesprekken op niets zijn uitgedraaid.

Lees meer


Voedingsproducenten
Ter Beke realiseert sterke groei in 2017

CEO Dirk Goeminne haalde alle niet-rendabele producten uit de schappen, verhoogde de investeringen in versnijdings- en verpakkingslijnen én startte met een Franse partner de Poolse joint venture The Pasta Food Company op, die Centraal-Europa pasta per pasta verovert. Met resultaat: over 2016 is er de eerste omzetgroei in vier jaar. En dat zet niet alleen een stevige hefboom op de winst, door de stevige cashflow is de balans nu vrijwel schuldenvrij.

Lees meer


Voedingsproducenten
Margarinetak (Becel & Planta) in Amerikaanse handen

Brits-Nederlandse groep Unilever verkoopt haar margarinetak voor ruim 6,8 miljard euro aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR. Het was- en levensmiddelenconcern verwacht dat de deal over zes maanden wordt afgerond. Unilever zette de margarinetak, met iconische merken als Becel, Planta, Bertolli en Blue Band, in het voorjaar 2017  in de etalage.

 

 

Lees meer


Voedingsproducenten
Verkoop Devos-Lemmens gaat toch niet door?

De investeringsreus CVC bergt zijn plannen op om Continental Foods (Devos & Lemmens, Royco) te verkopen. Vergevorderde gesprekken met een Catalaanse koper liepen op niets uit.Het Britse investeringsfonds CVC zette in het voorjaar Continental Foods in de etalage, het Belgische bedrijf achter de sauzen van Devos & Lemmens, de Aïki-noodles en de merken Royco, Imperial en Liebig. De jongste maanden voerde CVC gesprekken over de verkoop met GB Foods, een onderdeel van de Catalaanse familiale holding Agrolimen, maar die mondden in niets uit. De politieke onzekerheid over Catalonië (Agrolimen is gebaseerd in Barcelona), maar ook uiteenlopende prijsverwachtingen tussen de verkoper en de mogelijke koper gooiden roet in het eten. Dat vernam De Tijd van meerdere bronnen.

Lees meer


Voedingstrends
België: 34 procent denkt minder vlees te gaan eten

Daar gaan beheerders van internationale investeringsfondsen tenminste van uit. The Guardian schrijft over een studie van fondsbeheerders uit de veeteelt die samen 4.000 miljard dollar aan middelen beheren. Hun organisatie, Fairr, verwacht dat de veeteelt de kant van de tabaks- en alcoholsector uitgaat.

Lees meer


Voedingstrends
Stijgend aanbod aan groentenaroma's

De multiculturele samenstelling van de Europese bevolking en de opkomst van millennials zorgen voor een groter belangstelling voor groentensmaken. Dat werd duidelijk op recente ingrediëntenvakbeurs FIE in Frankfurt. Denk daarbij aan komkommer, spinazie, broccoli en - een favoriet -, rode bieten.

 

 

Lees meer


Voedingstrends
Dit zijn de voedselinnovaties van de toekomst

Van wormenhotels tot cannabisburgers. Op de afgelopen editie van vakbeurs Horecava, van 8 tot en met 11 januari in RAI Amsterdam, zijn deze en andere innovaties op het gebied van duurzame voeding en horeca te zien.

Lees meerContacteer ons

Food Industry
een uitgave van evolution media group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@foodindustry.be


Site in beweging