horecplatform mail x
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

In deze nieuwsbrief nummer 6


Levensmiddelen
Drie rums extra met ACR-keurmerk

Het Authentic Caribbean Rum-keurmerk (ACR), dat symbool staat voor de herkomst en kwaliteit van rum, heeft drie nieuwe rums aan zijn portfolio toegevoegd. De ‘Hampden Estate Gold’ is afkomstig uit de Hampden-regio op Jamaica. Deze rum is 100% ‘pot still’, gemaakt met eeuwenoude technieken met behulp van traditionele destilleerketels. Ze heeft een bleke kleur, en een delicaat aroma van fruittonen en een vleugje appel. In de mond voelt ze als een droge rum met kruidige tinten en een lange afdronk. De ‘Hampden Estate Gold’ is heel geschikt om mee te mixen. De ‘Monymusk Plantation Special Reserve’ komt ook uit Jamaica en wordt door National Rums of Jamaica geproduceerd. Het betreft een mix van de beste rijpe rums. Ze heeft een ambergouden kleur en een smaak van kruidige eik- en fruittonen. Tenslotte is er de ‘Westerhall Vintage’ uit Grenada. Deze heeft een donkeramberige kleur en een aroma van karamel en vanille met een vleugje rozenblaadjes. Het is een zoete, crème-achtige rum met een lange afdronk, met tinten van honing, ahornsiroop en kruidige eik.
 Leveranciers
Actemium bekroond met de ADMB Award 2014

Actemium werd op 17 oktober door de HR-dienstengroep ADMB en externe preventiedienst Provikmo met de ADMB Award 2014, categorie HR, bekroond. De prijs werd meer specifiek uitgereikt voor haar inspirerende rekruteringscampagne, die resulteerde in dubbel zoveel kandidaten en aanwervingen. Deze werd uitgebouwd rond schaatstalent Bart Swings, ingenieur in spe. De sponsoring van Bart Swings liep als een rode draad door de campagne. ‘Kies de juiste baan’ werd de slogan: een duidelijke referentie naar de verschillende vakgebieden en mogelijkheden binnen Actemium, met een knipoog naar de schaatsbaan. Een ander belangrijk element van de rekruteringscampagne was teamwork. Door een nauwe samenwerking met de operationele afdelingen en marketing kreeg de campagne een breed draagvlak, met verschillende acties via uiteenlopende rekruteringskanalen: jobbeurzen op hogescholen en universiteiten, eigen jobdays voor een kennismaking met Actemium on site, nauwe contacten tussen business en scholen voor bijvoorbeeld stages, eindwerken en gastcolleges, en een actieve aanwezigheid in de social media. Deze aanpak werkte: Actemium kon dit jaar al 62 mensen aanwerven.
 Leveranciers
Afvalwater zuiveren met microalgen

AlgaeBiotech is er, samen met projectpartner CSM, met het ‘BioBased Delta’-project in geslaagd een methode te ontwikkelen om afvalwater met behulp van microalgen te zuiveren. De microalgen zijn vervolgens als bron voor duurzame Omega 3 bruikbaar. Doel van het project was het ontwikkelen van alternatieve grondstoffen die fossiele grondstoffen kunnen vervangen. Het onderdeel waarop AlgaeBiotech zich heeft gericht, is het kweken van microalgen in het afvalwater van de bakkerij- en zuivelindustrie. Dit zit boordevol nutriënten die voor de cultivatie van algen zijn geschikt. Omdat BioBased Zeeland vergroening als doel heeft, werd volgens het ‘cradle to cradle’ principe gewerkt. Er werd dus gezorgd dat er geen afval wordt geproduceerd. De gekweekte algen worden in eerste instantie gebruikt om hoogwaardige Omega 3 te extraheren, bedoeld voor menselijke consumptie. De overgebleven biomassa wordt in aquacultuurapplicaties aangewend, zoals visvoer voor commerciële kwekerijen.
 Leveranciers
Verpakking volledig van hernieuwbare biobased materialen

Tetra Pak introduceerde de eerste kartonnen verpakking die volledig van plantaardige, hernieuwbare materialen is gemaakt. De ‘Tetra Rex®’ is voorzien van een folie in lagedichtheidspolyethyleen (LDPE) en een dop in hogedichtheidspolyethyleen (HDPE), beide afkomstig van suikerriet. Daarnaast bestaat de verpakking uit Forest Stewardship Council™ (FSC) gecertificeerd karton.

Ze zal vanaf begin 2015 beschikbaar zijn. Klanten van Tetra Pak die de standaard 1-liter ‘Tetra Rex’ met ‘TwistCap OSO 34’ gebruiken, kunnen zonder bijkomende investeringen of aanpassingen met hun bestaande afvulinstallatie eenvoudig op de nieuwe versie overstappen.
 Leveranciers
Snijbestendige handschoenen

Honeywell introduceerde een innovatie op het gebied van snijbestendige handschoenen. Ze koppelt als eerste het snijbeschermingsniveau van de EN388-norm aan een kleurgecodeerd herkenningssysteem. Op die manier kunnen veiligheidsverantwoordelijken in één oogopslag zien of de werknemers de juiste snijbestendige handschoenen dragen. De ‘Check & Go’ handschoenen zijn beschikbaar in rood, oranje en groen om de snijbeschermingsniveaus 1, 3 en 5 aan te geven die met de schuur-, snij-, scheur- en perforatieweerstandniveaus van de EN388 overeenkomen. Daarnaast staat het snijbeschermingsniveau in groot formaat op de voorkant van elke handschoen gedrukt. De Dyneema®-vezel biedt bij de hoge snijbeschermingsniveaus 3 en 5 een optimaal draagcomfort, gecombineerd met een aantrekkelijk en modern ontwerp. De handschoenen kunnen op 40°C worden gewassen en zijn beschikbaar in polyurethaan en nitril.

 Onderzoek
Flanders’ Food lanceert platform KWALITEIT

Om de uitstekende reputatie van de Vlaamse voedingsproducenten op het vlak van kwaliteit te behouden en verder uit te bouwen, richt Flanders’ FOOD een ondernemersgedreven platform op over kwaliteit. Bedrijven uit de voedingssector, kenniscentra, netwerkorganisaties en andere stakeholders tekenden de krijtlijnen uit op de kick-off eind september. Een eerste belangrijke doelstelling is een inventarisatie van de noden en opportuniteiten voor de industrie. De betrokken stakeholders zullen in 2015 regelmatig samenkomen in 3 verschillende themagroepen: smaak (sensoriek), microbiologische veiligheid/bederf/hygiëne en innovatieve technologieën. Bedrijven krijgen telkens de mogelijkheid om innovatieve ideeën bij collega’s en andere stakeholders af te toetsen. Een belangrijke output is het definiëren van topics voor het voedingsonderzoek van morgen, wat in nieuwe business, producten en processen zal uitmonden.

 Onderzoek
OptiBarrier van start in 2015?

Pack4Food zoekt in het project ‘OptiBarrier’ samen met onderzoeksinstellingen van UGent, UHasselt, KU Leuven en het BVI, een antwoord op de volgende vragen: welke verpakkingen hebben de optimale barrière om levensmiddelen tegen zuurstof, licht of migratie van vreemde componenten te beschermen en hoe kan u over- en onderverpakken vermijden? ‘OptiBarrier’ is een VIS-traject dat, wanneer goedgekeurd, op 1 oktober 2015 van start gaat. Het bestaat uit drie concrete onderzoeksprojecten rond het centrale vraagstuk: oververpakken versus onderverpakken. Bedrijven die tot de gebruikersgroep wensen toe te treden, kunnen contact opnemen met Pack4Food op 09/264.99.39
 Onderzoek
Onderzoek naar sterke onderwatergeluidsgolven

Het bouwen van windmolenparken op zee houdt in dat er ettelijke metalen funderingspalen in de zeebodem worden geheid (gehamerd). Vissen in de wijde omgeving van de mariene bouwplaats worden hierdoor aan sterke geluidsgolven blootgesteld. Wegens de intensiteit van het geluid en het feit dat vooral jonge vissen niet snel van gevaar wegzwemmen, werd tot nu toe aangenomen dat bepaalde delen van de vispopulatie in de buurt van de heilocaties negatieve of zelfs dodelijke effecten zouden oplopen. Een reeks experimenten van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO), in samenwerking met de Universiteit Gent en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, bewijst echter dat er zelfs vlakbij het heien geen sterfte bij jonge zeebaars optreedt. Met de medewerking van de constructiebedrijven Northwind NV en GeoSea NV (zij bouwen het windmolenpark op de Lodewijckbank in het Belgische deel van de Noordzee) hebben de ILVO-onderzoekers in de zomer van 2013 zowel geluidsapparatuur als jonge vissen (meer bepaald zeebaarzen van 60 en 120 dagen oud) in een metalen kooi met waterzakken vanop een heiplatform neergelaten tot 2,5 meter onder het wateroppervlak en op slechts 45 meter van een te heien paal. Dit werd bij vier afzonderlijke palen herhaald, steeds met andere vissen. De geluidsmetingen toonden aan dat de vissen tijdens het heien pieken in geluidsdruk van 210 decibel rond zich kregen, bij frequenties van 125 tot 200 Hertz. In de tussenperiodes waarin niet werd geheid, gebeurde de vergelijking met gelijk samengestelde groepen jonge baars, die op dezelfde plek en even lang werden neergelaten. Daaruit bleek dat er geen verschil was in sterfte vlak na het experiment, en ook niet na twee weken opvolging van de vissen in aquaria. Het onderzoek naar dodelijke gevolgen is een belangrijke eerste stap. In een tweede stap kan er verfijnd worden naar verwondingen, gedragsveranderingen en stress bij vissen.Onderzoek
VIL wil slimme brillen inburgeren in de logistiek

Zestien bedrijven zijn, samen met het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL), in oktober gestart met het project ‘Vision in Logistics’. Bedoeling is de mogelijkheden van innovatieve smart glasses in magazijnen in kaart te brengen en uit te testen. De verwachtingen van de nieuwe technologische ontwikkeling zijn hoog. Met ‘Vision in Logistics’ wil het VIL nagaan wat de brillen voor magazijnprocessen kunnen betekenen, welke systemen de beste zijn, hoe ze de productiviteit en betrouwbaarheid van logistieke operaties kunnen verhogen en wat ze meer bieden dan de bestaande systemen (zoals pick-to-light of voice picking). De smart glasses bieden veel potentieel binnen magazijnen. Doordat alle nodige informatie in het kleine scherm in de bril verschijnt, kan er handenvrij worden gewerkt voor picking, verpakken, montage/herstelling én kunnen last minute nog wijzigingen worden doorgegeven. Doordat alle acties die een magazijnier moet uitvoeren, stap per stap en in real-time via de slimme bril op het netvlies worden gevisualiseerd, zijn nieuwe medewerkers of interimpersoneel onmiddellijk voor bepaalde logistieke activiteiten inzetbaar. De bril kan producten automatisch herkennen door het inlezen van de barcode en helpt de werknemer het volgende item te picken door onder meer de locatie weer te geven. De participanten aan ‘Vision in Logistics’ zijn Ahlers, Atlas Copco, Aveve, BASF, bpost, Danone, Eltra, Facil, JAVA, Neovia Logistics, Scania, Spar Retail, Tupperware, Van Moer Group, Volvo en Wim Bosman. Het project loopt tot december 2015.
 Opleidingen & Seminaries
Seminarie minerale oliën in verpakking

Op 4 december organiseert het Belgisch Verpakkingsinstituut in haar kantoren een seminarie over minerale oliën in verpakking. Z1 Researchpark 280 – 1731 Zellik


Programma:

10u15: Onthaal 10u30: Minerale oliën in karton (Leo Goeyens - BVI)
    Wat zijn minerale oliën?
    Waar komen ze vandaan?
    Welke studies zijn voorhanden?


11u30: Overzicht van de verschillende wetgevingen m.b.t. minerale oliën in verpakking (Els Van Hoeck, Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid)
    Duitsland (BfR) en Nederland: Wat is het verschil in aanpak tussen beide landen?
    Wat zegt Europa? Aanbevelingen van het JECFA
    Welke principes hanteren de andere landen?


12u30    Lunch

13u30    Hoe wordt de aanwezigheid van minerale olie in verpakking gemeten? (Frank David, Research Institute for Chromatography)
    Analysetechniek
    Testen in de praktijk


14u00    Welke gevaren houden minerale oliën in? (Birgit Mertens, Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid)
    Estrogene activiteit
    Geno-toxiciteit
     ….


14u30    Koffiepauze


14u45    Welke manieren zijn er om minerale oliebestanddelen in verpakking te reduceren? (Arie Hooimeijer, Kenniscentrum Papier & Karton)
    Het gebruik van virgin fibers
    Decontaminatie en optimalisatie aanvoerstroom
    Barrières aanbrengen (binnenzak / afdeklagen)
    Aanpassing inkten


15u45    Rondetafeldiscussie

16u30    Einde

Participeren kost € 270,00 / € 320,00 / € 350,00 + BTW (lid BVI / lid federatie / niet-lid). Inschrijven via m.calcoen@ibebvi.beOpleidingen & Seminaries
Flanders’ FOOD Technology Days

Neem op 13 en 14 november samen met trendwatchers, keynotes en exposanten uit binnen- en buitenland een duik in de wereld van innovatieve technologieën.

 

 


4 keynote speakers
    •    Transitioning state-of-the-art food technologies from the lab to the industry, a case study (Edurne Gaston Estanga, IRIS R&D)
    •    From academic research to spin off: possibilities and recent case studies (Bart De Ketelaere & Filip Delport, MeBioS KU Leuven)
    •    Process Analytical Technology: predicting end product quality while producing it (Jan Verelst – Siemens)
    •    A trip to the future: perspectives on food in the world of tomorrow (James Bellini, Futurologist)
Inspirerende lezingen over 5 actuele topics
    •    World Class Production
    •    Hoe procestechnologieën voor kwaliteit en houdbaarheid implementeren?
    •    Smart Production
    •    Hoe efficiëntie verbeteren met automatisatie en robotisatie-oplossingen?
    •    Digital Factory
    •    Hoe omgaan met grote datastromen?
    •    Sensing and Monitoring:
    •    Hoe kan je de kwaliteit van productieprocessen continue opvolgen m.b.v. sensoren?
    •    3D & Food
    •    Hoe kan je 3D-printing inzetten in de voedingsindustrie?
Ontdek hier het volledige programma.
Technologie-expo
Maak kennis met de nieuwste ontwikkelingen van technologieaanbieders tijdens een rondleiding langs de 27 beursstanden.
Schrijf vandaag nog in
    •    Vergroot uw inzicht in technologische ontwikkelingen voor de voedingsindustrie
    •    Leg snel en efficiënt contacten met experten en collega’s
    •    Doe in twee dagen meer kennis op dan in maanden aan uw bureau
De Flanders’ FOOD Technology Days in Crowne Plaza Brussel is the place to be op 13 en 14 november! Mis dit event niet!
Meer info: http://www.flandersfood.com/event/flanders-food-technology-days-november-13-14th-crowne-plaza-brusselsOpleidingen & Seminaries
Safety Seminarie

Sick organiseert, in samenwerking met Unilin Flooring, Fraxinus & DD Automation, een ‘Safety Seminarie’ op 18 en 20 november.
Programma:

12u30: Onthaal met sandwichlunch

13u30: Introductie Safety Seminar - Patrick Buelens (SICK - Sales Manager)

13u45: De weg naar een veilig machinepark - veiligheidsbeleid Unilin - Piet Franssen en Geoffrey Breyne (Unilin - Health, Safety and Environment Manager en Advisor)

14u25: Veiligheidsanalyse en productdetectie bij een nieuwe Quick- Step productielijn Unilin Flooring Wielsbeke - Hans Van Essche (Fraxinus - Zaakvoerder) en Dominiek Deboosere (DD Automation - Zaakvoerder)

15u00: Pauze

15u20: Veilige toegang tot een gevaarlijke machine – Efficiënte oplossingen voor deuren en een nieuwe norm (EN ISO 14119) – Frank Vermoote (SICK - Product Manager Industrial Safety Systems) en Mikael Degent (SICK - Application Engineer Safety Solutions)

16u00: Bedrijfsbezoek Unilin Flooring

18u00: Netwerkdrink + mogelijkheid tot stellen van vragen

Het seminarie gaat door bij Unilin Flooring, Ooigemstraat 3, 8710 Wielsbeke. U kan gratis participeren mits registratie op www.sick.be
 Opleidingen & Seminaries
Contactdag voor zuivelproducenten en -verwerkers

Op 12 december 2014 organiseert ILVO in haar Food Pilot in Melle de tweede contactdag voor zuivelproducenten en -verwerkers. De ILVO-voedingsexperten zullen er hun meest recente onderzoek in de zuivelsector voorstellen: melktechniek, microbiële contaminanten, pasteurisatie, toxines, biofilmvorming, smaakonderzoek, ... Bovendien wordt een debat gehouden over de noden naar onderzoek, de doorstroming naar de sector en de mogelijkheden tot subsidiëringen. Deelname is gratis mits inschrijving op www.ilvo.vlaanderen.be
 
Contacteer ons

Food Industry
een uitgave van evolution media group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@foodindustry.be


Site in beweging