horecplatform mail x
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

In deze nieuwsbrief nummer 7

CSBSystems-nl
Federaties & Kennisinstellingen
ILVO krijgt ISO 14001

Het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO) behaalde voor het grootste deel van haar geaccrediteerde laboratoria een ISO 14001 certificaat. Hiermee behaalt het instituut dit certificaat als tweede van de 52 laboratoria die door het FAVV zijn erkend. En binnen de hele Vlaamse overheid bestaan er nog maar vier ISO 14001 gecertificeerde entiteiten (waaronder ILVO). Het ISO 14001 milieuzorgsysteem vereist van elke certificatiekandidaat de meest strikte toepassing van alle relevante wet- en regelgeving en de ambitie om jaar na jaar verbeteringstrajecten uit te stippelen en te realiseren. De milieuprestaties moeten dus structureel worden beheerd en continu worden verbeterd.



Federaties & Kennisinstellingen
Belgische alliantie voor duurzame palmolie

De Belgische alliantie voor duurzame palmolie is een samenwerkingsverband tussen verschillende spelers uit de palmolieketen, gaande van bedrijven tot federaties, met als doel transparante en wetenschappelijk objectieve informatie te geven over alle facetten van palmolie, maar vooral om ervoor te zorgen dat de palmolie die door de Belgische producenten wordt gebruikt, volledig duurzaam wordt. Tegen eind 2015 wil de alliantie dat de voedingswaren op de Belgische markt enkel en alleen maar RSPO gecertifieerde palmolie bevatten. Een nieuw charter dat door alle leden werd ondertekend en waarvoor de alliantie in gesprek ging met WWF en Greenpeace, verscherpt deze doelstellingen met als horizon 2020. Voor de leden betekent duurzame palmolie dat ze een gekende oorsprong heeft en dus traceerbaar is. Ze beschermt de waardevolle bossen (bossen met hoge carbonwaarde) en veengebieden in de landen van teelt, namelijk het Amazonegebied, het Congobekken, Borneo. Ze is afkomstig van plantages waar de Goede Praktijken (Best Practices) worden nageleefd, respecteert de rechten van de lokale arbeiders en bevolking, en steunt de kleine, onafhankelijke boeren door deze in de palmolieketen te betrekken. Om de doelstelling te bereiken, engageren de leden zich om een bedrijfseigen actieprogramma op te stellen of acties te ondernemen. De alliantie zal door middel van een jaarlijkse monitoring opvolgen wat het percentage aan duurzame palmolie is dat de leden-bedrijven gebruiken in hun voedingsproducten die voor de Belgische markt zijn bestemd. Via www.duurzamepalmolie.be en de Twitteraccount @SustPalmoil_BE zal de alliantie bovendien informeren over de vorderingen van het engagement en de andere initiatieven die worden genomen.



Federaties & Kennisinstellingen
Flanders’ FOOD en Fevia verhuizen

Flanders’ FOOD verhuist op 5 januari 2015 naar de Wetenschapsstraat 14 in 1040 Brussel. Naast een verbeterde kantoorruimte zal ze in de ‘Science 14’ eveneens een aantal kleine en grote vergaderzalen tot haar beschikking hebben. Ook Fevia zal zijn intrek in dit gebouw nemen, waardoor het goede contact met de federatie niet verloren zal gaan.

 



Federaties & Kennisinstellingen
Nieuwe oproep voor onderzoeksprojecten

Flanders’ FOOD lanceert opnieuw een oproep voor collectieve onderzoeksprojecten.

Deze keer gaat het om drie nieuwe types van coöperatieve projecten die toelaten om beter op de concrete cases en noden van de voedingsbedrijven in te spelen:
    •    Coöperatief Project
    •    CoöperatiefPlus Project
    •    ICON
Deze verschillen van de ‘klassieke’ collectieve FF-projecten omdat ze met een beperkter aantal bedrijven worden uitgevoerd, de resultaten niet bekend worden gemaakt en de bedrijven alle subsidies ontvangen (tussen 25 en 80%). De levensmiddelenproducenten kunnen vanaf november 2014 projectonderwerpen bij Flanders’ FOOD indienen. Deze worden confidentieel behandeld en niet in de oproep bekend gemaakt. Indienen kan via www.flandersfood.com/inzenden-van-projectonderwerp-voor-cooperatieve-projecten.



Leveranciers
Nieuwe generatie PEF-technologie voor aardappelverwerking

Het Nederlandse Pulsemaster BV introduceert een nieuwe generatie PEF (pulsed electric field)-technologie voor het verbeteren van verwerkingsprocessen in de aardappelindustrie. Daarmee komt de definitieve doorbraak van PEF-processing in de foodsector in zicht. Met de technologie worden celwanden in korte tijd doorlaatbaar gemaakt. Deze celdesintegratie of elektroporatie maakt PEF voor de aardappelverwerkende industrie tot een goed alternatief voor thermische voorverwarming. De traditionele preheater wordt daarmee overbodig bij de verwerking van aardappelen tot gesneden producten. Een betere snijkwaliteit en efficiënter proces zijn de belangrijkste resultaten van het vervangen van de preheater door PEF-apparatuur. Zowel het water- als het energieverbruik gaat omlaag. Tevens levert PEF-processing een betere uitloging van suikers op, alsook kortere blancheer-, droog- en voorbaktijden en een lagere olieopname bij het voorbakken. Daarnaast leidt de inzet van PEF-processing tot een significante verlaging van het percentage gebroken frietstaven.



Leveranciers
Wheatless & More introduceert Dutch Spices in België

Specerijen, kruiden en kruidenmixen zijn het vaakst de bron van kruiscontaminatie bij de bereiding van gerechten. Ze bevatten immers vaak ‘verborgen’ allergenen of sporen van allergenen, zoals (pinda)noten, sesam, mosterd, melk, ... Dutch Spices is de eerste mengerij in Europa die 24 allergenen uitsluit van alle kruiden, specerijen en kruidenmixen. Het gamma wordt nu in België aangeboden door Wheatless & More, een groothandel gespecialiseerd in allergenenvrije voeding voor horeca en retail. Dutch Spices sluit de volgende allergenen uit: glutenbevattende granen, vis, schaal- en weekdieren, eieren en melk, noten en pindanoten, soja, selderij, mosterd en sesamzaad, sulfiet en lupine. Naast deze 14 ‘wettelijke’ allergenen is het Dutch Spices-gamma ook vrij van lactose, cacao, glutamaat, koriander, maïs, peulvruchten, wortel, rund-, varkens- en kippenvlees.



Leveranciers
Tot 95% minder valse uitworp

Producenten en verwerkers van vlees en gevogelte, zuivel, bakkerijproducten en kant-en-klaarmaaltijden en bedrijven die hun producten in gemetalliseerde folie verpakken, kunnen nu een detectiegevoeligheid bereiken zoals voordien alleen mogelijk was bij droge productinspectie toepassingen. De ‘Profile Advantage’ metaaldetector elimineert immers het fenomeen producteffect uit het proces, wat resulteert in een verbeterde detectiegevoeligheid tot 50%, en dit ongeacht het verpakkingsmateriaal. De oplossing zou meer metaalverontreinigingen vinden in zelfs de meest uitdagende toepassingen, zoals nat, warm of gekoeld voedsel. Bovendien zou de Profile Advantage het aantal valse uitworpen drastisch verminderen. Zo kunnen vleesproducenten hun foutieve uitworp, geassocieerd met het producteffect, tot wel 95% reduceren bij de detectie van de kleinste metaalverontreinigingen. De Profile Advantage maakt gebruik van de multi-simultane frequentie (MSF) technologie. Hierbij staat het ‘3S’ algoritme en bijbehorende productsignaalonderdrukking centraal. Conventionele metaaldetectors leggen simpelweg het actieve productsignaal vast en slaan dat op. De Profile Advantage past daarentegen het algoritme op ieder passerend product opnieuw toe. Hierdoor wordt een veel hogere detectiegevoeligheid bereikt. De metaaldetector heeft een robuust, hygiënisch ontwerp en een RVS-behuizing die tegen de zwaarste wash down procedures is bestand. Bovendien is hij verkrijgbaar met optionele op maat gemaakte transportbanden.



Leveranciers
Coolworld verwarmt

Coolworld Rentals, bekend van tijdelijke verhuur van koeling en klimaatbeheersing, gaat haar activiteiten op het gebied van huurverwarming fors uitbreiden. De nieuwe divisie Heatworld Rentals geeft de geplande groei gestalte. Deze werd opgericht naar aanleiding van de toenemende vraag naar tijdelijke oplossingen voor verwarmen, drogen, warm water en klimaatbeheersing. Naast de personele bezetting is ook de verhuurvloot ingrijpend uitgebreid met onder meer ketelhuizen, boilers en airhandlers met kleinere tot zeer hoge vermogens.



Leveranciers
Vier nieuwe E’gv’s

Egemin Automation vernieuwt zijn E’gv-productlijn (automatisch geleide voertuigen). De nieuwe modellen kunnen de lasten hoger heffen en zwaardere gewichten tillen, terwijl hun aanschafprijs dezelfde blijft. Er zijn vier nieuwe modellen. Eerst en vooral is er de enkelmast- en dubbelmastversie in de Narrow-reeks, voor ladingen met open vorkopeningen (zoals europallets, containers en bakken). Deze E’gv’s kunnen kortere bochten maken en zijn geschikt voor nauwere ruimtes. Daarnaast vernieuwt Egemin ook de enkelmast- en dubbelmastversie in de Straddle-reeks. Die zijn geschikt voor grote en gesloten ladingen, zoals boxpallets, rekken en rollen op vloerniveau. Ze bieden extra stabiliteit aan ladingen bij transport en hefbewegingen. De enkelmastvoertuigen (FLV2012/N en FLV2012/S) dragen voortaan ladingen tot 1.250 kg (250 kg meer dan de vorige modellen) en heffen ze tot twee meter (een verdubbeling ten opzichte van vroeger). De dubbelmastversies (FLV3310/N en FLV3310/S) tillen tot 1.000 kg en gaan tot 3,3 meter hoog.



Leveranciers
Verkeerslichten voor de transportband

Zoals verkeerslichten de verkeersstroom in grote steden regelen, zo sturen de ZoneControl-oplossingen van Sick het productverkeer op de transportband, zonder dat een PLC of andere externe besturing nodig is. Het gaat om een ‘plug & play’-systeem: de ZoneControl-producten in serie schakelen, sensor inbouwen en de pneumatische leiding of aansluiting op de motorrollen verbinden. PLC-programmering, laptop en dure bedrading zijn daarmee overbodig geworden. Ieder product krijgt één van de startlogicakaarten: individuele start (met/zonder sleepfunctie) en blok-(slug)-start, afhankelijk van de vereisten van de applicatie.
Er zijn drie uitvoeringen met verschillende montageconfiguraties: tussen de rollen (R/IR), montage aan zijdelings frame (ZLM) en boven de transportband (WLR).



Opleidingen & Seminaries
Wegwijs in verpakkingen uit kunststof

Het Belgisch Verpakkingsinstituut organiseert op 27, 28 en 29 januari (van 9 tot 16u30) in haar zetel in Z1 Researchpark 280, 1731 Zellik de opleiding ‘Wegwijs in verpakkingen uit kunststof’.

De trainer is Jan Switten van Switten Training & Advice in Plastics & Packaging.

 

Dag 1: Materialen (27/01/2015)                    
Module 1: Inleiding: Functies / Trends / Convenience                    
Module 2: Kunststoffen voor verpakkingen: Basisbegrippen, basiseigenschappen, verband tussen structuur & eigenschap en bereiding van kunststoffen                
Module 3: Type kunststoffen: HDPE, LDPE, PP, PS, Polyesters, PA, PVC en additieven
Module 4: Biokunststoffen: Duurzaamheid, zin en onzin biokunststoffen, groepen biokunststoffen, eigenschappen en toekomst                

Dag 2: Verwerking van kunststoffen (28/01/2015)        
Module 1: Extrusie film: Kalanderen, extrusie – coëxtrusie, vervaardiging film        
Module 2: Extrusie containers, oriënteren: Vervaardiging containers, georiënteerde folies
Module 3: Folies voor verpakkingen: Combinatie van kunststoffen in verpakkingen, lamineren, drukken, thermovormen                    
Module 4: Wetgeving: Europese wetgeving voor levensmiddelverpakkingen

Dag 3: Eigenschappen, kwaliteit en controle (29/01/2015)
Module1: Eigenschappen: Fysische eigenschappen, thermische eigenschappen, optische eigenschappen, mechanische eigenschappen, bezoek laboratorium BVI
Module 2: Barrière in verpakkingsmaterialen: EVOH, coatings, metalliseren, testen van barrière
Module 3: Seal-Peel: Systemen, materialen en toepassingen, problemen
Module 4: Lastenboeken en specificaties: Opstellen lastenboek voor verpakkingen, specificaties voor folies (klanten - leveranciers), oefening            
            
Prijs: 840 - 1.000 - 1.120 euro + btw (lid BVI - lid federatie - niet-lid)
Inschrijven kan via m.calcoen@ibebvi.be



Voedingsproducenten
Pidy trekt de duurzame kaart

Pidy maakte bekend dat ze uitsluitend nog duurzame palmolie zal gebruiken. Deze aankondiging gebeurde in het kader van het duurzaamheidsbeleid dat het bedrijf de komende jaren wenst uit te breiden. Tevens overhandigde de onderneming een cheque aan de Ieperse organisatie Mothers for Peace. Deze vredesbeweging werd recentelijk bekroond tot beste ngo in Afghanistan. Het gaat om een deel van de opbrengst van haar ‘Peace Flower’, een bloemvormig cupje in de vorm en kleur van een klaproos dat naar aanleiding van de herdenking van WO I werd gelanceerd.



Voedingsproducenten
Graindor-koffie ook in cups

Graindor, het eigen koffiemerk van Colruyt Group, biedt voortaan ook koffie in cups aan. Deze individuele porties in capsules zijn geschikt voor Nespresso®-toestellen. De groene koffiebonen die worden gebruikt, zijn zorgvuldig geselecteerd uit koffieplantages van over de hele wereld en worden door de meester-koffiebrander tot uitmuntende koffies verwerkt. De range van cups bestaat uit 2 soorten Espresso en 2 varianten Lungo.



Voedingsproducenten
Nieuwe hofleverancier

Verkoper van wild en gevogelte, W&H van de Vroegmarkt van Brussel (Mabru), behaalde onlangs de eretitel ‘Hofleverancier’.

 

 

 



Voedingsproducenten
Krokante maniok

ACE lanceert de diepvries ‘maniok’. Deze wortel die rijk aan koolhydraten is, geen gluten bevat en naar kastanjes en aardappelen smaakt, werd in een ‘krokantje’ verwerkt met een knapperige buitenkant en zachte binnenkant. Het product is geschikt als aperitiefhapje en voorgerecht, maar past ook goed bij bladsalade of als garnituur bij geroosterd vlees/vis.

 

 

 



Voedingsproducenten
L’OR EspressO lanceert de Ristretto

L’OR EspressO lanceert de Ristretto, een krachtige en intense espressovariant. Net als alle koffiecapsules van het merk, is de nieuwigheid 100% compatibel met de Nespresso® koffiemachines. Het gaat om de vijfde espressovariant van L’OR EspressO. Ze heeft een intensiteit van tien op een schaal van één tot twaalf en bestaat uit 100% hoogwaardige Arabica-bonen uit Brazilië, Indonesië, Kenia en Colombia. De donkere branding van de bonen zorgt voor een intens krachtige blend. Net als alle varianten van L’OR EspressO bevat de Ristretto een mix van ongeveer veertig nauwkeurig geselecteerde koffiebonen en meer dan achthonderd aroma’s.



Voedingsproducenten
Wolf Carte Blanche in cadeaupakket

Brouwerij Wolf lanceert de ‘Wolf Carte Blanche’ in cadeaupakket. De smaakmaker is stijlvol gebotteld in een matzwart flesje met opdruk in echt goud. ‘Wolf Carte Blanche’ heeft een alcoholpercentage van 8,5% en een dichtheid van 18,5° Plato. Het is een volmouten bier (geen suiker) met een bitterheid van 35 EBU. De kleur bedraagt 12,5 EBC. Wolf Carte Blanche wordt gebrouwen met vijf verschillende hopsoorten, waarvan een voor het drooghoppen wordt gebruikt.



Voedingsproducenten
Twee medailles voor Oud Beersel

Op de 3de editie van de Brussels Beer Challenge sleepte de Oud Beersel Oude Kriek het goud in de wacht in de categorie ‘Fruitbier’. En de Oud Beersel Oude Geuze behaalde zilver in de categorie ‘Lambic & Gueuze’. De Brussels Beer Challenge is een snelgroeiend internationaal bierconcours.

In totaal waren dit jaar 725 bieren ingeschreven (tegenover 592 in 2013), waarvan 200 bieren van 79 Belgische brouwerijen (tegenover 188 bieren van 68 Belgische brouwerijen in 2013).

 

 

 



Voedingsproducenten
Haägen-Dazs kerstmisdorp

Elk jaar lanceert Häagen-Dazs een kerstijstaart die zowel qua esthetiek als smaak uniek is. Voor de zevende editie deed de firma een beroep op Nendo dat een ‘dorp’ ontwierp. Het taartoppervlak wordt bezet met melkchocoladehuisjes met een zoet hart van chocoladetoffeesaus en gekaramelliseerde nootjes. De inspiratie voor het recept werd gehaald bij twee bestellers: Dulce de Leche en Macadamia Nut Brittle. Tussen deze twee loopt een pad van smeuïge karamelsaus en geroosterde amandelen. Dit alles wordt op een heerlijke praliné amandelmeringue gepresenteerd. Witte chocolade omhult het hart van elk huisje: chocoladetoffeesaus met gekaramelliseerde nootjes. Het geheel wordt doorlopen met een smeuïge sinaasappelkaramelsaus met stukjes orangettes en rust op een bed van amandelkoek, droge vruchten en de combinatie van Vanilla en Vanilla & Florentine
ijs.



Voedingsproducenten
Nestlé karamelliseert

Van de kleine brikjes uit onze kindertijd tot de tubes van onze tienerjaren: één op de drie Belgen zegt als kind Gecondenseerde Melk met Suiker van Nestlé te hebben gegeten, aldus een enquête uitgevoerd door iVOX. Vandaag heeft dit product een verjongingskuur ondergaan, meer bepaald dankzij een versie met karamel. De Gecondenseerde Melk met Suiker Caramel is een bereiding op basis van verse melk en suiker waaruit het water werd verdampt. Vervolgens wordt het mengsel op een laag vuur gekookt totdat de melk indikt en karamelliseert. Het is ook bekend onder de naam Dulce de Leche of Melkconfituur. Dit product kan worden gebruikt als broodsmeersel, vulling voor taarten, ingrediënt voor zoete recepten, op een pannenkoek, een ijsje of fruit.



Voedingsproducenten
Unilever en duurzame palmolie

Unilever maakte onlangs zijn voortgangsrapport betreffende duurzame palmolie bekend. Daaruit blijkt dat alle palmolie die het bedrijf rechtstreeks voor haar Europese voedingsactiviteiten inkoopt, tegen eind 2014 100% traceerbaar en gecertificeerd duurzaam zal zijn. Unilever heeft nu zicht op ongeveer 1.800 molens voor ruwe palmolie, ongeveer twee derde van alle fabrieken in de wereldwijde palmoliesector. En 58% van de gebruikte palmolie, is nu traceerbaar naar gekende molens. Unilever is ook vastbesloten om kleine boeren te steunen en werkt hiervoor samen met zijn leveranciers om de arbeidsomstandigheden, het inkomen en het levensonderhoud te verbeteren.



Voedingsproducenten
Jaarprijs Goede Voeding 2014

Yam glutenvrij brood won de Jaarprijs Goede Voeding 2014, een prijs die innovatie stimuleert en gezondere producten binnen het bereik van een grote groep consumenten wil brengen. Volgens de jury draagt Yam bij tot een gezonder productaanbod.

Ze beoordeelde het als ‘een dagvers gebakken glutenvrij en smakelijk brood met een vaste niet-cakeachtige structuur, gezonde ingrediënten en vezelbevattende granen, dat een welkome aanvulling is voor mensen met coeliakie.’ Yam is vrij van gluten, melk en ei, en verkrijgbaar in vier varianten: licht meerzaden, donker meerzaden, bruin en rozijnen/noten. Het wordt in België verdeeld door Wheatless & More.

 




Contacteer ons

Food Industry
een uitgave van evolution media group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@foodindustry.be


Site in beweging