horecplatform mail x
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

In deze nieuwsbrief nummer 9

CSBSystems-nl
Federaties & Kennisinstellingen
Hondshaai: vis van 2015

VLAM koos, in samenwerking met de Vlaamse visserijsector, de hondshaai als ‘Vis van het Jaar’. Het gaat om een kraakbeenvis die dus geen graten bevat. Het is een kleine haaiensoort, langgerekt en slank van vorm, zelden langer dan 60 cm. Hondshaai heeft een lichtbruine grondkleur die met veel donkere vlekken is bedekt. Het grootste gedeelte van zijn tijd brengt hij op de zeebodem door, waar hij zich ’s nachts met een breed scala aan mariene organismen voedt. Hondshaaien planten zich gedurende het hele jaar voort en kunnen 30 tot 60 eitjes per jaar afzetten, 2 eitjes per keer. De eitjes zetten zich vast op de bodem en het embryo ontluikt na 6 tot 11 maanden, afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Deze soort bekleedt de negende plaats qua aanvoer in de visveilingen. De hondshaai komt vooral in het Noordoost-Atlantisch gebied voor en is de talrijkste aanwezige haaiensoort in de Europese kustwateren. Er geldt geen vangstbeperking.



Federaties & Kennisinstellingen
Dien uw CPLUS project in!

In 2015 kunnen bedrijven bij Flanders’ FOOD terecht voor de subsidiëring van bedrijfsspecifieke CPLUS projecten. Ook personeel- en werkingskosten komen in aanmerking. Bent u van plan om, samen met andere ondernemingen, een R&D-project op te zetten? Of hebt u bepaalde ideeën voor innovatief bedrijfsonderzoek, vul dan zeker dit formulier in: www.flandersfood.com/inzenden-van-projectonderwerp-voor-cooperatieve-projecten. Voor een optimale begeleiding door Flanders‘ FOOD doet u dit best vóór maart 2015. Ingezonden onderwerpen worden confidentieel behandeld en invullen kan zonder verder engagement.



Leveranciers
Nieuw merk van persoonlijke beschermingsmiddelen

In januari werd het gamma PBM’s van Q-Safe door Brammer in 19 Europese landen geïntroduceerd. Het biedt oplossingen voor klanten die willen besparen op hun totale inkoopkosten, zonder op veiligheid in te leveren. Dit wordt gerealiseerd door te focussen op het aanbieden van praktische, veilige en betaalbare producten die voldoen aan alle huidige wettelijke vereisten.



Leveranciers
Injectie van vloeibare stikstof

Air Products verbetert, met de integratie van de ‘Freshline® Liquid Nitrogen Injection Solution’ (LIN-IS), de productieprocessen in de voedingsmiddelenindustrie. Productielijnen worden geoptimaliseerd door tijdens het mengen vloeibare stikstof toe te voegen. Het voordeel is dat de temperatuur beter wordt geregeld, waardoor de producten altijd de ideale temperatuur en een betere textuur hebben. Bovendien zorgt de integratie van een ‘Freshline® Liquid Nitrogen Injection Solution’ voor een verhoging van het rendement van de productielijnen en een daling van de hoeveelheid productieafval.



Nieuwe voedingsproducten
Nieuwe yoghurt

De ‘Greek Style Yoghurt’ is de nieuwste innovatie van Pur Natur. Het gaat om een zachte yoghurt met frisse smaak. Zijn vaste structuur dankt hij aan het ambachtelijke productieproces waarbij de yoghurt in de pot rijpt. Het product is vervaardigd op basis van gepasteuriseerde verse biologische melk en verkrijgbaar in potten van 700 gram.

 

 

 

 



Nieuwe voedingsproducten
Instant glutenvrij ontbijt

Wheatless & More, gespecialiseerd in allergenenvrije voeding voor retail en horeca, wordt exclusief verdeler van ‘PERK!ER’, een relatief jonge Britse producent van glutenvrije ontbijtpotjes. De individueel verpakte porties zijn vooral handig voor wie onderweg wil ontbijten. Ze kunnen ook vrij van risico op kruisbesmetting in de horeca worden aangeboden, bijvoorbeeld op het ontbijtbuffet. De ontbijtpotjes zijn samengesteld op basis van glutenvrije havermout, en zijn rijk aan vezels, eiwitten, ijzer en vitamine B. Ze bevatten geen gehydrogeneerde en weinig verzadigde vetten, hebben een laag cholesterolgehalte en bevatten geen bewaarmiddelen, kunstmatige kleur- of smaakstoffen en maar een minimum aan toegevoegde suikers (minder dan een theelepel per potje). Door wat warm water toe te voegen en de mix twee minuten te laten zwellen, krijgt de inhoud een romige textuur en is het potje klaar voor consumptie. Het gamma omvat vier varianten: de ‘Original’ met glutenvrije haver, magere melkpoeder, rietsuiker en wei(melk)-eiwit, de ‘Golden Syrup’ met glutenvrije haver, magere melkpoeder, rietsuiker en natuurlijk aroma, de ‘Fruity Berry’ met glutenvrije haver, magere melkpoeder, rozijnen, rietsuiker, veenbessen, rietsuiker en natuurlijk aroma, en tenslotte de ‘Apple Cinnamon & Raisin’ met glutenvrije haver, magere melkpoeder, rozijnen, rietsuiker, gedroogde appel en kaneelpoeder.



Nieuwe voedingsproducten
Cafeïnevrij bij Nespresso

Nespresso pakt uit met drie nieuwe gedecafeïneerde varianten van zijn populairste Grands Crus. Voor de productie worden natuurlijke procedés gebruikt om de aroma’s aan de koffiebonen te onttrekken en optimaal te bewaren. De ‘Arpeggio Decaffeinato’ biedt intense cacao- en gebrande tonen door de unieke mengeling van Arabica-bonen uit Midden- en Zuid-Amerika. De ‘Volluto Decaffeinato’ heeft een mix van koekjesachtige accenten en fruitige tonen, gecreëerd door Braziliaanse en Colombiaanse arabica’s. En tenslotte is er de ‘Vivalto Lungo Decaffeinato’ met een gebrand, licht houtachtig aroma, zoete graanaccenten en subtiele bloemachtige tonen, afkomstig uit een complexe en contrastrijke melange van Zuid-Amerikaanse en Ethiopische arabica’s.



Nieuwe voedingsproducten
Pasen bij Corné Port-Royal

In het paasgamma van Corné Port-Royal zullen de ‘paashaas’ (een hol figuurtje) en de paaseitjes in pure chocolade ‘Macaron’ de show stelen. Deze laatste zijn een combinatie van de gianduja en makaron: een pasta van fijngemalen hazelnoten krijgt het gezelschap van stukjes makaron op basis van amandelen en meringue. Daarnaast is er het paaseitje in melkchocolade ‘Barbe à papa’ dat de zoete smaak van suikerspin koppelt aan praliné met lichtjes gebrande amandelen. Tenslotte is er nog het paaseitje in witte chocolade ‘Framcciatella’ dat zijn inspiratie bij stracciatella vond en krokante, lichtzure stukjes framboos met de zoete smaak van witte chocolade combineert.



Nieuwe voedingsproducten
Nieuw soja/rijstdrankje

Hain Celestial introduceerde de ‘Soy Dream Smooth’, een plantaardig soja- en rijstdrankje met veel eiwitten. Het product is 100% biologisch en gemaakt van zuivere ingrediënten, afkomstig van gecertificeerde boeren. Het bevat geen toegevoegde suikers, maar enkel natuurlijke suikers afkomstig van de rijstfermentatie.

 

 

 



Nieuwe voedingsproducten
Eetbare huidverzorging

‘Tasty Skincare’ is een huidverzorging die ook als slaolie kan worden gebruikt of die u in bijvoorbeeld een smoothie kan doen. Alle ingrediënten van dit nieuwe merk komen rechtstreeks uit de natuur en zijn allen eetbaar.

 

 



Nieuwe voedingsproducten
Gezonde chips

Lignavita lanceerde chips in twee smaken: de ‘Roasted Chicken’ en ‘Salt & Vinegar’. Beide zijn rijk aan eiwitten, maar arm aan koolhydraten en vetten. De chips worden verpakt per vijf porties van dertig gram in een grote zak.

 

 

 

 

 



Opleidingen & Seminaries
Workshop 'Investeren in nieuwe productietechnologie: hoe berekent u of het loont?'

Zeggen de begrippen 'free cash-flow net present value', 'internal rate of return' en 'payback periode' u niets? Dan is het zeker tijd voor een opfrissing van uw toolbox voor investeringsanalyse. F3 steekt de handen uit de mouwen om, samen met de voedings- en technologische industrie, zich de toolbox van investeringsanalyse eigen te maken. Het goed berekenen van de kosten en baten zijn fundamenteel om de juiste investeringsbeslissingen te nemen. De doelstelling van deze workshop bestaat erin een overzicht te geven van wat er in de toolbox moet zitten van elkeen die voor zijn bedrijf investeringsprojecten in nieuwe productietechnologie evalueert.
De workshop gaat door op 17 maart bij Agoria - AA Tower, zaal Terra, Technologiepark 19 in 9052 Zwijnaarde. Het programma is als volgt:
9.00u - 9.15u: Welkom
9.15u - 10.15u: Wat zit er in de toolbox van de investeringsanalyst(e) (Jeroen Vits, Agoria)
10.15u - 11.15u: Evaluatie van een automatisatieproject in de voedingsindustrie a.d.h.v. gevalstudie (Chris Vleesschouwers, Intrion)
11.15u - 11.30u: Pauze
11.30u - 12.30u: Hoe passen investeringsprojecten in het productieapparaat in mijn strategie? (getuigenis van een voedingsbedrijf, te bepalen)
12.30u - 13.30u: Netwerking - broodjeslunch
 
Deelname is gratis voor leden van Agoria, Sirris, Flanders' FOOD. Niet-leden kunnen participeren mits betaling van 175 euro (excl. btw). Inschrijven is verplicht op http://f-3.be/content/inschrijving-workshop-investeren-nieuwe-productietechnologie. Het aantal deelnemers wordt tot dertig beperkt.



Opleidingen & Seminaries
Hoe is uw datakwaliteit in trustbox en GDSN?

Op 13 februari organiseert GS1 Belgium & Luxembourg van 10 tot 12 uur een informatiesessie over de werking en principes van de GS1 Data Checker. Deze onlinetool geeft een score aan de kwaliteit van uw productgegevens op basis van logische en fysieke controles. Tijdens deze sessie kan u er ook uw basiskennis omtrent GDSN en trustbox opfrissen. Plaats van het gebeuren is Golden Tulip Brussels Airport, Bessenveldstraat 15, 1831 Diegem. Deelname is gratis mits registratie op www.gs1belu.org



Voedingsproducenten
Verdubbeling houdbaarheid melk

Melkunie heeft een nieuwe machine ontwikkeld die melk produceert die zeven dagen vers blijft na openen van het pak. De bacteriën die de melk zuur maken, worden gedeeltelijk uit de melk gefilterd. De smaak van de melk wordt wel behouden. Daarnaast zijn de vullijnen vernieuwd en is de hygiënenorm in de fabriek aangescherpt.

 



Voedingsproducenten
Vandemoortele neemt LAG (Lanterna-Agritech) over

LAG, marktleider in diepvriesfocaccia en -brood op de Italiaanse markt, is overgenomen door Vandemoortele, dat hiermee zijn aanwezigheid in bakkerijproducten in Italië versterkt en zijn gamma met typisch Italiaanse producten, zoals focaccia en ciabatta, kan uitbreiden. LAG stelt ongeveer 300 mensen tewerk en heeft productie-eenheden in Genua, Ravenna en Padua. In 2013 bedroeg de omzet 87 miljoen euro.

 

 



Voedingsproducenten
Barry Callebaut opent Chocolate Academy in Dubai

Onlangs opende Barry Callebaut haar 17de ‘Chocolate Academy’, deze keer in Dubai. Het is het eerste trainingscenter in zijn soort in het Midden-Oosten.

 

 

 



Voedingsproducenten
Positieve EFSA-evaluatie voor Beneo

Beneo heeft de EFSA-test voor een artikel 13.5 gezondheidsclaim goed doorstaan. Haar prebiotische vezel inuline kreeg een positieve evaluatie omdat die de darmfunctie verbetert door de stoelgangfrequentie te verhogen. Dit komt doordat inuline niet in de dunne darm wordt verteerd, maar volledig in de dikke darm wordt gefermenteerd. De positieve EFSA-evaluatie maakt de weg vrij voor de goedkeuring van de gezondheidsclaimprocedure door de Commissie, de lidstaten en het Europees Parlement. En dit zal de deur openen voor nieuwe toepassingen in voedingsmiddelen en dranken.
De EFSA-evaluatie is gebaseerd op interventiestudies bij zes mensen. Significante resultaten werden waargenomen bij een totale inname van 12 gram per dag. Aangezien de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsvezels 25 gram per dag bedraagt en de feitelijke inname beduidend lager was, betekent deze positieve evaluatie dat de toevoeging van inuline aan een formulering de stoelgangfrequentie verhoogt en er bovendien kan toe bijdragen dat de algemene bevolking de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels haalt.




Contacteer ons

Food Industry
een uitgave van evolution media group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@foodindustry.be


Site in beweging