2025 was een interessant nieuwsjaar. Niet in de laatste plaats door president Trump, die in Europa voor nogal wat ophef zorgde. De berichten die daaruit volgden, behoren tot de best gelezen artikelen van het afgelopen jaar. Andere thema's die eruit springen zijn de bestrijding van omgevingspathogenen, wet- en regelgeving, beloftevolle bedrijven en nieuwe technologieën in de voedingsindustrie zoals AI.
Rick van de Lustgraaf
Bladmanager
Hoe relevant AI is, werd duidelijk op het Food Process Seminar
De vaststellingen dat veel bedrijven aan het begin staan van hun AI-avontuur en de integratie van de technologie bepaald geen sinecure is, maken duidelijk dat voedingsbedrijven wel wat ondersteuning kunnen gebruiken bij de inzet van kunstmatige intelligentie.Die kwam er op het Food Process Seminar.
Een consortium van bedrijven, onder leiding van Van Wees Waalwijk, bouwde de Bin Pick Food Cell: een compacte, verplaatsbare en multifunctionele robotcel die eenvoudige en repetitieve handelingen zoals bin-picking en precisiedosering automatiseert.
Claerhout Computer Engineering is een ervaren, oplossingsgerichte ERP-partner die voedingsbedrijven helpt groeien door het stroomlijnen van hun bedrijfsprocessen, wat gebeurt door middel van zijn modulaire ERP-pakket LISA.
Vooral sinds president Trump in de VS de importtarieven drastisch verhoogt, richten Chinese exportbedrijven steeds meer het vizier op Europa. De Europese Commissie zag de voorbije maanden een forse toename van de import.
Protest tegen versoepeling Europese transparantiewetten
De versoepeling van de rapportagewet is tegen het zere been van een groep wetenschappers. De wetten zijn niet alleen in het belang van het klimaat, maar juist ook van bedrijven zelf, klinkt het in een verklaring die 360 keer is ondertekend.
Innovatief SNAP-project zet nieuwe standaard voor duurzame automatisatie
Het SNAP-project ontwikkelt een revolutionaire technologie die industriële automatisatie duurzamer, efficiënter en betrouwbaarder maakt. Dankzij de combinatie van zelfhelende materialen en intelligente soft robotics ontstaan er vacuümgrijpers die ...
De toekomst van voedselverwerking: slimme robots met GenAI
Met de opkomst van humanoïde robots met Generative AI (GenAI), breekt mogelijk een nieuw tijdperk aan in de voedselverwerking, stelt professor Bram Vanderborght, Brubotics, Vrije Universiteit Brussel en imec. Lees zijn column hier.
In de nieuwe Machineverordening (EU) 2023/1230, die vanaf 20 januari 2027 in voege treedt, worden de eisen rond hygiënisch ontwerp, veiligheid en duurzaamheid aangescherpt, én wordt aandacht besteed aan de impact van digitalisatie, cybersecurity en artificiële intelligentie (AI) op de bovenvermelde vereisten.
Listeria monocytogenes blijft een grote uitdaging voor de voedingsindustrie. De bacterie vormt niet alleen een risico voor de volksgezondheid, maar kan ook leiden tot dure terugroepacties en reputatieschade.
Maar liefst elf bedrijven, waaronder vier firma's actief in de voedingsindustrie, mogen zich 'Factory of the Future' noemen - het hoogste aantal nieuwe laureaten sinds de start van de awards.
Onderhoudsvrije lagers maken voedselproductie veiliger
De crux van het gebruik van lagers binnen de voedingsindustrie is gelegen in het risico van het gebruik van smeermiddelen: contaminatie, verspreiding van allergenen en beïnvloeding van de sensorische kwaliteit liggen daarbij voortdurend op de loer.
FoodProcess maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.
Registreer
Registreer en word gratis online abonnee
Door te registreren ontvangt u de newsletter. De newsletter kan u te allen tijde en zonder verdere formaliteiten opzeggen. Wij garanderen u dat uw e-mailadres en andere persoonlijke gegevens nooit aan derden worden doorgegeven en enkel gebruikt worden voor het versturen van de newsletter.